Zavařování v mikrovlnce – návod, tipy a doporučení
Zavařovací sezóna je opět v plném proudu. Také byste rádi zpracovali sezónní ovoce či zeleninu a připravili si džemy, marmelády, kompoty či sterilovanou zeleninu, ale nemáte po ruce velký zavařovací hrnec? Nic si z toho nedělejte. Způsobů, jak se pustit do zavařování, je celá řada. Náš článek o zavařování v troubě měl obrovský úspěch, a tak jsme se rozhodli na něj navázat a připravit pro vás návod na zavařování v mikrovlnce. Není to nic těžkého, ale je potřeba dodržet několik základních pravidel.
Pro zavařování v mikrovlnce použijte víčka na závit
Pokud se rozhodnete pro zavařování v mikrovlnce, zaměřte se na výběr sklenic a víček. Zatímco při zavařování v hrnci, troubě či myčce můžete použít libovolné typy, při zavařování v mikrovlnce dejte přednost víčkům na závit. Tlak v mikrovlnné troubě je poměrně velký, a tak by jej klasická zavařovací Omnia víčka nemusela ustát a mohla by povolit. To v případě víček na závit nehrozí.
Zavařování v mikrovlnce jsme si sami vyzkoušeli, a musíte říct, že i když jsme byli zpočátku velmi skeptičtí, s výsledkem jsme spokojení. Řada dalších příznivců zavařování nám potvrdila, že jim víčka v mikrovlnné troubě nejiskřila a nezpůsobovala žádné potíže. Při zavařování však buďte vždy poblíž zařízení a průběh celého procesu kontrolujte.
Šroubovací víčka jsou pro zavařování v mikrovlnce ideální.
Zavařovací sklenice důkladně očistěte
Běžná pravidla pro zavařování platí i v případě použití mikrovlnné trouby. Před naplněním zavařovacích sklenic je důkladně očistěte, omyjte a odmastěte, abyste minimalizovali riziko tvoření mikroorganismů a prodloužili trvanlivost potravin. Zavařovací sklenice propláchněte horkou vodou a po omytí už do vnitřního prostoru svými prsty příliš nezasahujte. Omyjte a očistěte také víčka. Následně se můžete pustit do plnění sklenic.
Sklenice na zavařování neplňte až po okraj
Jednou z častých chyb příznivců zavařování je přeplnění zavařovacích sklenic, které může způsobovat různé problémy. Proto si zapamatujte, že i při zavařování v mikrovlnce sklenice nikdy nenaplňujte až po okraj – pod víčkem musí zůstat mezera. Začněte do sklenice vkládat jednotlivé kousky ovoce či zeleniny, případně přelívat připravený džem či marmeládu. V případě kompotů a sterilované zeleniny vše zalijte předem připraveným nálevem. Následně sklenice pečlivě zavíčkujte a můžete přejít k samotnému procesu zavařování v mikrovlnce.
Několik sklenic zavaříte v mikrovlnce, při větším počtu se vyplatí použít troubu.
Zavařování v mikrovlnce – pro menší počet sklenic ideální
Přemýšlet nad možností zavařování v mikrovlnce se vyplatí zejména v případě, chcete-li zavařovat menší počet sklenic. Kvůli třem sklenicím s marmeládou se vám nevyplatí vytahovat zavařovací hrnec, tuto práci hravě zvládne i vaše mikrovlnka. Pokud naopak chcete zavařovat ve velkém, mikrovlnná trouba vaše potřeby pravděpodobně neuspokojí a bude vždy nouzovým řešením. Najednou totiž zavaříte maximálně tři sklenice, více se do mikrovlnné trouby nevejde. Sklenice by navíc měly mít kolem sebe dostatek prostoru a neměly by se vzájemně dotýkat.
Doba zavařování závisí na výkonu mikrovlnné trouby
Při zavařování v mikrovlnce je samozřejmě nejdůležitější správně odhadnout čas. Doba zavařování v mikrovlnné troubě se odvíjí od několika parametrů, a to od velikosti sklenice, počtu zavařovaných sklenic a výkonu zařízení. Samozřejmě platí, že čím vyšší výkon nastavíte, tím bude proces zavařování rychlejší. Zavařování se zpočátku neobejde bez experimentování, protože každá mikrovlnka „ohřívá“ trochu jinak. Pro představu jsme orientační časy zavařování sepsali do tabulky a zohlednili všechny tři parametry:
|
Výkon 700 W |
Výkon 800 W |
Výkon 900 W |
1 sklenice 0,3 l |
Do 3 minut |
2,5 minut |
2 minuty |
2 sklenice 0,3 l |
Do 6 minut |
5 minut |
4 minuty |
3 sklenice 0,3 l |
Do 9 minut |
7,5 minut |
6 minut |
1 sklenice 0,7 l |
6 minut |
Přes 5 minut |
4,5 minuty |
2 sklenice 0,7 l |
12 minut |
Přes 10 minut |
9 minut |
3 sklenice 0,7 l |
18 minut |
Přes 15 mint |
13,5 minut |
Časy berte opravdu jako orientační. Při zavařování zohledněte také druh potraviny, kterou chcete zavařovat. Například tvrdší druhy ovoce můžete zavařovat i déle, aby pěkně změkly. Naopak při zavařování ořechových jader byste 0,7l sklenici neměli zavařovat déle než dvě minuty, abyste ořechy nepřevařili.
Jakmile bude proces zavařování u konce, nechejte sklenice vychladnout. Buďte opatrní při manipulaci, po vytažení z mikrovlnky budou sklenice velmi horké. Nenechte si ujít naše další úspěšné články o zavařování:
Diskuse k článku