Osvědčené tipy na zavařování broskví

Osvědčené tipy na zavařování broskví

Zavařované broskve patří mezi oblíbený druh ovoce, na kterém si můžeme pochutnat celý rok. Proč kupovat zavařené broskve v obchodě, když si je můžeme zavařit sami doma? Postup zavařování je poměrně jednoduchý, důležité je dodržet několik hlavních pravidel a použít kvalitní nálev. Připravili jsme pro vás návod na zavařování broskví s osvědčenými tipy, které nám fungují. Přečtěte si, jak si zavařit kompot nebo třeba džus.

Domácí zavařování broskví se vám vyplatí

Ne každý má k dispozici zahradu s broskvoněmi. To ale neznamená, že byste se do zavařování broskví neměli pouštět. Právě broskve se často používají jako kompot, dodávají se do mnoha pokrmů a své místo mají i v dezertech. Až budete zavařené broskve potřebovat, koupíte je v obchodě bez ohledu na cenu. Ta je ale poměrně vysoká, navíc velké množství váhy tvoří právě nálev.

Takže za kompotované broskve si připlatíte. Přitom stačí teď, když máme sezónu, zavařit si alespoň několik sklenic a připravit se na dobu, kdy po nich budete chtít sáhnout. Co z toho vyplývá? Zavařování broskví se vám vyplatí, i když si je budete muset koupit v obchodě nebo přímo u pěstitele.

Zavařování broskví – loupané i neloupané

Broskve je možné zavařovat se slupkou i bez ní. Po oloupání pak broskve patří mezi nejstravitelnější druhy ovoce vůbec. Pokud se rozhodnete plody oloupat, je potřeba je krátce spařit vařící vodou. Slupka se od broskví uvolní, pak je stačí jen na druhé straně stopky naříznout do kříže a jednoduše oloupat. Odstraňování slupek z broskví vám zabere jen několik minut.

Broskvový kompot: na kousky nebo půlky

Při zavařování broskví se můžete také rozhodnout pro velikost kousků. Pokud chcete zavařené broskve používat i pro přípravu ovocných dortů či jiných sladkostí, zavařte si i celé půlky broskví, se kterými se vám bude dobře pracovat. Aby šly zavařit celé půlky, musí být broskve pevné a poměrně velké. Máte-li naopak menší a méně kvalitní kusy broskví, nakrájejte je na středně velké až malé kousky. Ty využijete jako kompot k jakémukoliv pokrmu.

Vypeckování

Broskve se před zavařením zpravidla vypeckují, ačkoliv je možné zavařit i s peckou. Náročnost vypeckování závisí na typu konkrétních broskví. Někdy jde pecka oddělit od plodu skoro sama, jinde si budete muset pomoct ostrým nožem smířit se s tím, že přijdete i o část dužiny. Pokud jsou broskve pevné a pecka drží jen zčásti, stačí ostrým nožem pecku dokola naříznout a tlakem rozdělit na dvě půlky. Pak se špičkou nože pecka vyloupne.

Zavařování broskví v cukernatém sirupu

Nyní, když máte broskve oloupané, vypeckované a nakrájené na kousky či půlky, můžete se pustit do jejich zavařování. Pro přípravu kompotu se broskve zavařují v cukernatém sirupu. Existují 2 základní metody – buď se ovoce zasype cukrem a pak doleje vodou, nebo zalije vodou, v níž je rozpuštěný cukr. Obě varianty jsou možné. Sami dáváme přednost přípravě cukernatého roztoku, kterým broskve poté zalijeme. Jen je důležité pohlídat, že se ve vodě rozpustilo celé množství cukru.

Poměr cukru a vody můžete volit podle svých preferencí, my obvykle používám 0,7 kg cukru na 1 litr vody. Do omytých a sterilovaných zavařovacích sklenic naskládejte broskve a zalijte cukerným sirupem. Doporučujeme přidat i šťávu z citronu, případně i malé plátky citronu. Pokud jej nemáte po ruce, přidejte špetku kyseliny citronové, která zlepší barvu zavařených broskví.

Proces zavařování

Broskve můžete zavařovat různými způsoby. Nejčastěji zavařujeme po dobu 20 minut při cca 85°C. Po uplynutí doby sklenice vyjmeme a na chvíli obrátíme dnem vzhůru. Možností je však celá řada:

Z broskví snadno připravíte i marmeládu

Kromě kompotu si můžete z broskví připravit i lahodnou marmeládu nebo džem. Stačí jen broskve rozvařit do měkka, přidat cukr (cca 0,5 kg cukru na 1 kg broskví) a želírovací přípravek. Broskve mají málo pektinu, a tak by bez něj byly řídké. Jakmile broskve rozvaříte, rozmačkáte, přidáte cukr a želírovací přípravek, chvíli povařte a přelijte do zavařovacích sklenic. Sterilujte stejně jako při přípravě kompotu.

Nenechte si ujít naše pokračování, kde se blíže zaměřujeme na zavařování švestek:

POKRAČOVÁNÍ TÉMATU:

ZAVAŘOVÁNÍ ŠVESTEK



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Plastová okna a jejich životnost ovlivňuje i prováděná údržba

Tak v tom souhlasím, ale myslím si, že celé to začíná tam, od koho jsme okna pořídili. Když si člověk v dnešní...

Hliníková okna jsou odolná a dlouho vydrží

Souhlasím, že hliníková okna jsou dobrá, ale furt si myslím, že hodně záleží na tom, od jakého dodavatele je k...

Jak zařídit dětský pokoj pro prvňáčka: Inspirace a praktické tipy

Dobrý den, děkujeme za sdílení zkušenosti. Redakce Chytré bydlení

Vybírejte okna chytře aneb co potřebujete vědět před montáží

Dobrý článek. Já si myslím, že spousta lidí, když řeší výměnu oken, tak se v tom úplně nevyznají a dají na rad...

Jak vyřešit okolí bazénu? Možností je hned několik!

Zdravím, našel jsem stejnou dlažbu pod názvem: Presbeton dlažba 60x30x4,5 VERTO 4 šedá reliéf
Když tento náze...

Kuchyně od Oresi zkušenosti

Kuchyni jsem pořizovala prvně, natož abych jí někdy navrhovala, takže mě překvapilo, ko...

Dodavatelé elektřiny zkušenosti

Už přes rok jsem na plovoucím tarifu u bezDodavatele, to tak tomu ještě ani neříkali, a ...

Dodavatelé elektřiny zkušenosti

Já jsem od toho neměl moc velká očekávání, jen jsem si prostě říkal, že na trhu nen�...
Zobrazit všechna témata

Jak předejít ucpání odpadů: Tipy, které vás ochrání před opravami

Ucpané odpady představují jeden z nejčastějších a nejnepříjemnějších problémů v domácnosti. Když odpad neodtéká nebo se toaleta ucpe, může to způsobit nejen stres, ale i nutnost rychlé a často velmi drahé oprav...

Jak správně řezat obklady, aby nepraskly

Chystáte se obkládat koupelnu nebo třeba kuchyň? Řezání obkladů může být jednou z nejnáročnějších částí. Stačí však dodržet pár základních pravidel – žádná obkladačka nepraskne. Pojďme se podívat, jak na to, ab...

Tipy na pokojovky, které vám doma vykvetou i během zimy

Zimní měsíce bývají šedivé, chladné a často bez dostatku slunečního světla. A právě v tomto období můžeme ocenit krásu kvetoucích pokojovek, které dodají našemu domovu živé barvy a pozitivní atmosféru. Jaké ros...

Byt

Hyacint jako vánoční dekorace

Hyacint je obvykle spojovaný s příchodem jara. Ale do vašich domovů může vnést nečekaný nádech svěžesti i během zimního období. Tento jarní klenot se totiž neváže jen na jedno roční období. A v kombinaci s váno...

Jaké barvy budou hitem v roce 2025?

Ačkoliv Pantone zatím oficiálně neoznámilo barvu roku 2025, už teď se rýsují trendy, které budou příští rok v interiérech dominovat. Syté odstíny, zemité tóny a elegantní neutrální barvy – to jsou jen některé z...

Jak zazimovat oleandr, aby příští rok zase vykvetl

Oleandr je krásná rostlina, kterou si mnoho z nás oblíbilo díky jejím bohatým květům a vůni připomínající středomoří. Ale protože náš klimatický pás není ideální pro přezimování venku, je potřeba oleandru věnov...

Allegro Days plné slev jsou opět tady 

Oblíbená nákupní platforma Allegro přinese v týdnu od 2. do 8. 9. tisíce produktů se slevou až 40 %. V nabídce najdete řadu výrazně zlevněných domácích spotřebičů a pomocníků, které vám ulehčí každodenní péči o...

Venkovní sauny jako oáza klidu: Jak vybrat kvalitní model pro váš domov

Toužíte po dokonalém relaxu přímo na vaší zahradě? Venkovní sauny dokážou nabídnout prostor k odpočinku i uvolnění, které si můžete dopřát kdykoliv během roku. Výběr správné sauny však může být náročný. Na co s...

6 doplňků, které vám pomohou udržet pořádek v kanceláři

Máte pocit, že se váš pracovní stůl mění na neorganizované bitevní pole? To se stává i těm nejlepší. Co s tím? Se správnými kancelářskými doplňky dokážete zkrotit chaos a vytvořit prostředí, kde se budete cítit...

Vyzdobte svůj byt sušenými květy, které vám vydrží

Sušené květiny se v posledních letech staly oblíbeným prvkem v interiérovém designu. Není divu – nejenže vydrží mnohem déle než čerstvé květiny, ale navíc přináší do domova útulnou atmosféru, která je ideální p...