Zavařováná červená řepa snadno a rychle plus zdravá pomazánka z červené řepy
Uchovat si červenou řepu zavařováním tak, abychom se z ní mohli těšit v kuchyni po celý rok, je úplná hračka. Zavařování červené řepy vám zabere pouze chvilku času a vy si budete moci celý rok připravovat zdravé pokrmy. Červená řepa patří totiž mezi kořenovou zeleninu, která je nesmírně zdravá. Proto vám také ukážeme skvělé recepty z červené řepy.
Začneme hezky od začátku a pojďme se podívat na to, jaké veškeré zdravé látky v sobě červená řepa ukrývá a proč ji vůbec doma zavařovat a přidávat do našeho jídelníčku.
Červená řepa a její účinky na zdraví
Červenou řepu můžeme klidně nazvat studnicí zdraví. Obsahuje totiž obrovskou dávku vitamínů a minerálních látek, které našemu tělu dodají zdraví a odolnost. Červená řepa obsahuje:
- vitamín B1, B2, B9 i vitamín E
- minerální látky jako draslík, vápník, železo, hořčík, jód, selen, měď, křemík, mangan, lithium i rubidium
- pektin, který pomáhá snižovat hladinu cholesterolu v krvi
- betakaroten alias zdroj vitamínu A
- chlorofyl, který má významný vliv na naši krev
A v čem červená řepa pomáhá a na co má vliv?
- podpora žaludeční šťávy
- podpora růstu kostí, vlasů, nehtů
- blahodárný vliv na kůži a pleť
- napomáhá k regeneraci organismu
- podporuje tvorbu červených krvinek
- zvyšuje imunitu
Zavařená červená řepa – postup krok za krokem
Červená řepa má sice nejvíce vitamínů a minerálních látek syrová, ale i zavařená červená řepa si ponechává stále dostatek zdraví prospěšných látek. Proto by měla mít v každé kuchyni své místo. Pojďme si ukázat, jak se červená řepa správně a chutně zavařuje. Nejprve si musíme připravit nálev, kterým červenou řepu zalijeme. Nálevů je mnoho, vždy se ale liší jen přidaným kořením, tudíž si nálev můžete vyšperkovat podle své vlastní chuti k dokonalosti vy sami.
Zavařená červená řepa – nálev
Ingredience
- 2 l vody
- 25 g cukru
- 25 g soli
- 3 bobkové listy
- Lžíce kyseliny citronové
- Nové koření
Všechny ingredience smícháme dohromady a necháme projít varem. Poté nálev na červenou řepu necháme vychladnout. Nezapomeňte na dokonalou sterilitu zavařovacích sklenic.
Zavařená červená řepa – postup
Červenou řepu očistíme a celou ji ve slupce uvaříme. Dbáme na to, aby se nerozvařila a zachovala si dobrou konzistenci. Poté červenou řepu oloupeme a nakrájíme – můžeme na kostečky nebo jednoduše ji nastrouháme. Do zavařovacích sklenic dáme do zavařovacích sklenic a zalijeme nálevem, který jsme si předem připravili. Sklenice pečlivě uzavřeme a dáme do hrnce s vodou. Červenou řepu sterilizujeme při teplotě 90°C asi 15 minut. Můžete vyzkoušet také zavařování v myčce na nádobí.
Takto zavařená červená řepa vám bude v kuchyni při přípravě pokrmů vždy k dispozici. Nyní si pojďme ukázat jednoduchý a zdravý recept z červené řepy.
Pomazánka z červené řepy
Z červené řepy se dá připravit mnoho dobrých pokrmů. My jsme si pro vás připravili zcela jednoduchý recept na pomazánku z červené řepy, kterou můžete bez obav nabídnout nejen rodině a přátelům, ale i hostům.
Pomazánka z červené řepy – ingredience
- 300 g vařené nebo zavařené červené řepy
- 150 g plnotučného tvarohu
- 50 g sýru feta
- 1 stroužek česneku
- špetka soli
Pomazánka z červené řepy – postup
Červenou řepu společně s česnekem dáme do mixéru a rozmixujeme. Poté přidáme tvaroh a opět začneme mixovat do té doby, než nám vnikne hladká pomazánka. Trochu osolíme a přidáme sýr feta. Vše naposledy promixujeme. Pomazánku z červené řepy podáváme s pečivem, ozdobit můžeme například kouskem pažitky.
Diskuse k článku