Sušení zeleniny: Vyrobte si domácí vegetu jako zdravý základ polévek
Sušené ovoce je už celkem běžná záležitost. Na domácích sušených meruňkách, banánu a křížalách si už pochutnává spousta lidí. Jak je to ale se sušením zeleniny? Které druhy jsou vhodné na sušení a které nikoliv? A jak dané druhy nejlépe usušit, aby vydržely co nejdéle? Na to odpoví následující článek.
K sušení zeleniny můžete využít troubu i speciálně určenou sušičku. V troubě je ale daleko horší hlídat čas. Většina druhů zeleniny se totiž suší šest hodin a déle, a tak dlouho se při sušení zeleniny asi nikomu v kuchyni stát nechce. Zeleninu je také potřeba po určitém čase obracet. Pokud se tedy rozhodnete se sušením začít, je dobré do sušičky investovat. V létě můžete využít i přímé slunce, zelenina díky němu získá zvláštní a vyzrálou chuť. Tato metoda je obzvlášť vhodná pro sušení rajčat nebo bylinek.
Kolik stojí sušení zeleniny?
Cena za sušičku začíná na sedmi stokorunách, ale přesáhnout může i deset tisíc. Takové sušičky jsou už ale vhodné pro profesionální firmy. Pro běžnou domácnost postačí sušička, kterou pořídíte zhruba za tisíc korun. Jednotlivé přístroje pro sušení zeleniny se liší počtem pater a výkonem. Některé sušičky nabízejí možnost sušit zeleninu, ovoce i houby dohromady, aniž by jednotlivé druhy převzaly pachy. Při koupi se řiďte selským rozumem, projděte si internetové obchody nebo se poraďte se známými, kteří přístroj na sušení rajčat a další zeleniny, využívají.
Při sušení zeleniny můžete využít téměř celou zahradu
Už víme, kde a jak je dobré zeleninu sušit. Které druhy jsou ale pro konzervaci vhodné a které nikoli? K sušení je vhodná téměř všechna zelenina s výjimkou listové. Nasušit do zásoby si můžete následující druhy.
- brambory, veškeré luštěniny, červenou řepu, mrkev, květák, kedlubnu, brokolici celer, petržel, pórek, rajčata, cuketu, hrášek, cibuli, česnek a kukuřici
Sušit se také dají všechny bylinky, ze kterých si můžete míchat vlastní směsi. Na sušení zeleniny je skvělé, že jí zůstane její původní chuť. I v zimě si tak budete moci pochutnávat například na letní zeleninové polévce nebo čerstvé omeletě. Díky sušení rajčat budete zase mít kdykoli rychlou večeři. Stačí těstoviny a olivový olej.
Sušení zeleniny se neobejde bez dobrého načasování
Při sušení zeleniny platí jedno důležité pravidlo. Zeleninu je důležité před sušením dobře omýt a očistit. Pokud si ze zahrady přinesete mrkev plnou hlíny, dejte si s jejím očistěním práci. Pokud byste to neudělali, na výsledné chuti by to bylo nepříjemně znát. Některé druhy zeleniny je také dobré před samotným sušením povařit. Týká se to kořenové zeleniny, dále veškerých lusků, červené řepy, brokolice, mrkve, celeru, kukuřice, brambor a květáku. Danou zeleninu stačí zhruba pět minut povařit nad párou, aby neztratila barvu a vitaminy.
Pro dobré sušení rajčat je můžete oloupat, není to ale nutné. Zeleninu krájejte na kusy silné maximálně 1 až 2 centimetry. Doba sušení se liší, zjistíte ji samotnou praxí, nebo bývá uvedená v návodu od sušičky. Obecně se ale pohybuje od 6 do 14 hodin, záleží na druhu a síle plátku.
Jak na sušení rajčat? Naložte je do oleje nebo vyrobte sušené pláty
Na sušení rajčat je skvělé, že s nimi lze dělat spoustu věcí. Rajčata můžete pomlít a nasušit z nich jednotlivé pláty, které využijete na pizzu, jako ozdobu, do polévek, těstovin nebo jako ochucovadlo. Dále můžete nasušit jednotlivé plátky rajčat, naložit je do olivového oleje a přidávat do těstovin nebo pojídat se sýrem a chlebem jako chuťovku. Fantazii se meze nekladou.
Sušená rajčata v olivovém oleji
Suroviny:
- rajčata
- olivový olej
- nasušené bylinky (bazalka, tymián, rozmarýn, petržel)
- česnek podle chuti
- sůl
Postup:
Rajčata omyjeme a nakrájíme na plátky o síle maximálně dva centimetry. Síto v sušičce potřeme olivovým olejem a rajčata usušíme. Připravíme si čisté sklenice, do kterých plníme usušená rajčata. Prokládáme je sušenými bylinkami a česnekem, záleží na vaší chuti. Nakonec zahřejeme olivový olej, nalijeme do sklenic a pečlivě uzavřeme. Sklenice obrátíme dnem vzhůru a skladujeme na chladném a temném místě. Přidáváme do těstovin, rýže, kuskusu nebo pojídáme jako chuťovku.
Sušení rajčat na pláty
Suroviny:
- rajčata
- bazalka, tymián a rozmarýn
- česnek podle chuti
- olivový olej
- sůl a pepř
Postup:
Rajčata pomeleme a povaříme s bylinkami a solí. Vychladlou směs potíráme na alobal nebo na fólii, kterou předtím potřeme olivovým olejem. Vychladlé pláty můžeme srolovat a skladovat ve sklenicích. Můžeme je také nastříhat. Sušení rajčat touto formou je skvělé na ochucení polévek, omáček, příloh nebo při pečení pizzy.
Domácí vegeta
Suroviny:
- mrkev
- petržel
- celer
- cibule nebo libeček
- kedlubna
- česnek
- sůl
Postup:
Zeleninu očistíme, nastrouháme, posolíme a smícháme dohromady. Po sušení zeleniny můžeme domácí vegetu skladovat v této formě. Kdo chce jemnější verzi, může zeleninu pomlít na kuchyňském mlýnku. Vegetu můžeme přidávat do zeleninových krémů, bramboračky i dalších polévek. Při vaření vám tak odpadne starost s čistěním zeleniny. Získáte navíc bylinkovou směs bez glutamátu, zbytečné soli a přidaných barviv.
Domácí provensálské koření
Suroviny:
- rozmarýn
- bazalka
- tymián
- majoránka
- dobromysl
- saturejka
- estragon
Postup:
V hrnci si uvaříme vodu, ve které všechny bylinky asi tři vteřiny spaříme. Zachovají si díky tomu krásně zelenou barvu a nedojde k jejich zhnědnutí. Bylinky usušíme v sušičce a rozdrtíme je v dlani na prášek. Smícháme dohromady a uchováváme v čisté sklenici. Koření lze použít na ochucení zeleninových polévek, rizota nebo kuskusu se zeleninou. Koření také výborně chutná s mozzarellou a čerstvou bagetou.
Domácí instantní polévka
Suroviny:
- brambory
- mrkev
- celer
- hrášek
- pórek a další zelenina podle chuti
- cibule a česnek
- petržel
Postup:
Zeleninu nastrouhejte nebo nakrájejte na tenké plátky. Usušte podle daného druhu. Poté smíchejte dohromady a uchovávejte ve velkých sklenicích. V případě potřeby jen zalijete libovolné množství zeleniny vodou a povaříte. Pro dokonalost polévky můžete přidat vajíčko rozmíchané s krupicí, těstovinovou rýži nebo ovesné vločky. Ochuťte a servírujte. Polévka je hotová do patnácti minut a s kupovanými se nedá srovnávat.
Na sušení zeleniny je skvělé, že má nekonečně mnoho použití. Můžete si nasušit jednotlivé druhy a pojídat je během dne jako malou svačinku. Nebo si můžete namíchat vlastní bylinkové směsi a ušetřit tak za kupované. Vyrobit si také můžete speciální směsi, které využijete při vaření oblíbených jídel. Rádi vaříte svíčkovou? Vyrobte si zeleninový základ a ušetřete si čas. Dáváte přednost lehčím jídlům? Udělejte si bylinkovou směs a tu do jídla přidávejte. Sušení rajčat a další zeleniny není žádná věda, stačí pustit se do toho s nadšením.
Diskuse k článku