Pěstujete chřest? Přečtěte si o něm 8 zajímavých faktů

Pěstujete chřest? Přečtěte si o něm 8 zajímavých faktů

Chřestová sezóna je v plném proudu! Ačkoliv Česká republika ve srovnání s Rakouskem nebo Německem z hlediska množství konzumace chřestu zaostává, přesto patří mezi významné pěstitele této rostliny. Pěstování chřestu na českých zahradách je však stále populárnější, stejně jako příprava chřestových pokrmů, které se hojně objevují i na jídelních lístcích předních restaurací. Pokud jste se i vy pustili do pěstování chřestu a už jej sklízíte, přečtěte si 8 zajímavých faktů, které vás možná překvapí.

1) Česká republika je v pěstování chřestu vyhlášená

I když na chřestové plantáže v Česku zas až tak často nenarazíme, přesto je naše země považována za vyhlášeného pěstitele této delikatesy. V posledních desetiletích zažívá pěstování chřestu velkou renesanci a vrací se tak k tradici, která u nás sahá až do 19. století. Právě v tomto období se věhlasné chřestové plantáže nacházely na jižní Moravě, konkrétně v Ivančicích. I dnes na chřest v této lokalitě narazíte. Dnes však nejsou největší chřestové plantáže v Ivančicích, ale v Hostíně na Mělnicku, odkud putují do celé republiky.

2) Slovo „chřest“ existuje v českém jazyce stovky let

Ve všech evropských zemích se označení pro tuto rostlinu odvozuje z řeckého slova asparagos. Český ekvivalent chřest však v našich zemích používáme už po staletí. Podle dochovaných písemných pramenů se označení chřest vžilo už od doby Karla IV. Pokud pro rostlinu používáte označení špargl, vězte, že jde o germanismus, tedy slovo přejaté z němčiny.

3) Chřestu svědčí lehká písčitá půda

Pustili jste se do pěstování chřestu a výsledky stojí za to? Pak jste se velkou pravděpodobností vysadili chřest do kvalitní půdy, na kterou si tato rostlina opravdu potrpí. Pěstování chřestu jako takové příliš složité není, ovšem jen v případě, zajistíte-li vhodné podmínky k pěstování. Základem úspěchu je kvalitní lehká písčitá půda plná živin. Tento typ půdy se nachází třeba právě na Mělnicku. Také proto se chřestu v této lokalitě velmi dobře daří.

4) Zavadlý chřest snadno oživíte

Sklidili jste chřest a chtěli z něj připravit chutný pokrm, ale zjistili jste, že vám zavadnul a nevypadá zrovna čerstvě? Vrátit mu život není vůbec těžké. Stačí, když jej na chvíli ponoříte do ledové vody, kterou smícháte s trochou soli. Po několika minutách chřest ožije a bude opět vypadat čerstvě a chutně.

5) Bílý a zelený chřest jsou stejné druhy rostliny

Pokud chřest už nějakou dobu pěstujete, jistě víte, že bílý i zelený chřest jsou stejné druhy rostliny. Barva chřestu totiž závisí na způsobu pěstování. Jemnější chuť a pevnější slupku má chřest bílý, který se před sklizní překryje vrstvou zeminy nebo fólií. Zelený chřest se nepřekrývá, a tak své typické zelené zbarvení získá díky fotosyntéze. Nemění se jen barva, ale také chuť. Zelený chřest je výraznější a má měkčí slupku, která se při zpracování nemusí loupat.

6) Oblíbená odrůda chřestu je pojmenovaná po manželce G. Washingtona

Jednou z nejoblíbenějších odrůd šparglu je Martha Washington. Pěstuje se zejména v USA a oblibu získala díky dobré úrodě způsobené dlouhými oddenky. Tato odrůda získala své pojmenování po Martě Washingtonové, manželce amerického prezidenta George Washingtona.

7) Konzumace chřestu je spojená s nepříjemným zápachem moči

Pokud zkonzumujete větší množství chřestu, s velkou pravděpodobností budete vylučovat moč zapáchající po čpavku. Vědci stále nezjistili přesný důvod, zřejmě to má co dočinění s chemickou reakcí, kdy se při trávení vytváří specifický enzym s typickým čpavkovým odérem. Jde o typický projev spojený s konzumací chřestu, které není nijak škodlivý.

8) Chřest konzumujte co nejdříve po sklizni

Pokud si na zahradě pěstujete vlastní chřest, doporučujeme jej sklízet až ve chvíli, kdy jej máte v plánu využít k dalšímu zpracování. Ve chvíli, kdy chřest sklidíte, totiž začne ztrácet cukr, a tak přijde o svou typickou nasládlou chuť. Doporučujeme proto konzumovat chřest nejpozději dva dny poté, co jej sklidíte.

Také paříte mezi milovníky chřestu? Věříme, že jsme vás obohatili o nové poznatky, které jste až doteď neznaly. Přejeme hodně úspěchů při pěstování chřestu a spoustu kulinářských zažitků. Nenechte si ujít další články zaměřené na zeleninu a ovoce:



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Dědictví družstevního bytu má svá pravidla. Jak probíhá?

Zdravím a táži se na dědění družstevního podílu bytu. Máme s manželkou ve společ. vlastnictví byt. V případě ú...

Nejvyšší čas vyřešit těsnění do oken

Souhlasím, že těsnění oken je klíčové pro úsporu energie a zamezení úniku tepla. Nicméně bych doporučil být op...

Jak na výměnu vchodových dveří

Výměna vchodových dveří je určitě dobrá investice, ale klíčové je už to, jakou firmu si člověk vybere. Na trhu...

Vybírejte okna chytře aneb co potřebujete vědět před montáží

Dobrý článek. Já si myslím, že spousta lidí, když řeší výměnu oken, tak se v tom úplně nevyznají a dají na rad...

Jak vyřešit okolí bazénu? Možností je hned několik!

Zdravím, našel jsem stejnou dlažbu pod názvem: Presbeton dlažba 60x30x4,5 VERTO 4 šedá reliéf
Když tento náze...

Kuchyně od Oresi zkušenosti

My jsme po internetu hledali, kdo by nám udělal návrh kuchyně zdarma, protože všude jsme ...

Kuchyně od Oresi zkušenosti

Taky jsem byla řešit kuchyni u nich, protože u nás ve městě nebylo pořádně u koho a ta...

Kuchyně od Oresi zkušenosti

Kuchyni jsem pořizovala prvně, natož abych jí někdy navrhovala, takže mě překvapilo, ko...
Zobrazit všechna témata

Znáte systém AquaStop? Ochrání vás před vytopením

Prasklá hadice pračky nebo myčky dokáže během pár minut způsobit hotovou potopu. Pokud bydlíte v bytě, může vytékající voda napáchat škody nejen vám, ale i sousedům pod vámi. Jak se takovému scénáři vyhnout? Př...

Tepelná izolace z ovčí vlny: Může dávat smysl?

Přemýšlíte o tom, jaký materiál zvolit pro zateplení domu nebo chalupy? Možná jste narazili na ovčí vlnu – přírodní izolaci, která se čím dál častěji objevuje v ekologickém stavitelství. Má co nabídnout, ale má...

Pusťte se do údržby sítí proti hmyzu, než se mouchy a komáři probudí k životu

Na příchod jara, potažmo léta se už těšíme.Ale bzučící hmyz u ucha nebo vosí návštěva v kuchyni už tak příjemná není. Sítě proti hmyzu tyhle nepříjemnosti elegantně řeší, ale jen když fungují tak, jak mají. Teď...

Byt

Instalace solárních panelů na balkon: Výhody a nevýhody

Blíží se duben a slunce konečně začíná pořádně svítit. V době kolísavých cen energií a zvyšujícího se důrazu na ekologii přitom hledáme alternativní způsoby, jak snížit energetické náklady a zároveň chránit pla...

Trendy v interiérovém designu pro rok 2025

Hledáte inspiraci pro svůj interiér? Rok 2025 přináší čerstvé nápady, které spojují moderní estetiku, udržitelnost a praktické využití prostoru. Podívejte se s námi na to, co právě teď hýbe světem interiérového...

Jak vybrat zahradní houpačku? Roli hrají materiál, konstrukce i pohodlí

Zahradní houpačka zpříjemní letní posezení na zahradě i terase. Jakou vybrat? Podíváme se, co vše při výběru zvážit – od konstrukce přes materiály až po pohodlí a umístění.

Allegro Days plné slev jsou opět tady 

Oblíbená nákupní platforma Allegro přinese v týdnu od 2. do 8. 9. tisíce produktů se slevou až 40 %. V nabídce najdete řadu výrazně zlevněných domácích spotřebičů a pomocníků, které vám ulehčí každodenní péči o...

Máte doma problém s poletujícím prachem? Poradíme, jak s ním zatočit

Také máte pocit, že je prach doma snad všude? Usazuje se na nábytku, víří ve vzduchu a nepozorovaně zatěžuje dýchací cesty. Ať už trpíte alergií, nebo jen chcete čistší prostředí, zbavit se ho nadobro není snad...

5 způsobů, jak dát korkovým zátkám druhý život

Kolik lahví vína jste už otevřeli – a kolikrát jste korkové zátky automaticky hodili do koše? Přitom jde o přírodní materiál s obrovským potenciálem. Zkuste tentokrát zátky nevyhazovat – mohou posloužit nejen j...

Pylová sezóna začíná aneb proč si pořídit čističku vzduchu

Oteklý nos, kýchání, rýma a oči jako angorský králík – to je jen malý výčet potíží, které každoročně trápí ty, kteří se potýkají s alergickou rýmou. Sezóna pylových zrnek se blíží i v roce 2025 – a s ní i náš t...