
Sezóna rebarbory je tady – 3 osvědčené recepty s rebarborou v hlavní roli
Sezóna rebarbory trvá jen krátce – přibližně od poloviny května do poloviny června. Nepropásněte tuto dobu a připravte si jeden z mnoha pokrmů v hlavní roli s rebarborou. Ať už si ji pěstujete sami na zahradě nebo ji uvidíte v obchodě, zpracujte ji a použijte pro přípravu sladkého nebo slaného pokrmu. Je chutná a plná vitamínů a zdraví prospěšných látek. Máme pro vás 3 osvědčené recepty, které si oblíbíte.
Rebarbora je plná vitamínů, může ale být i jedovatá
Rebarbora je sezónní rostlina, na které si pochutnáte jen mezi květnem a červnem. V jiných měsících totiž řapíky obsahují vysoké množství kyseliny šťavelové, která může být v některých případech nebezpečná a ohrožuje zejména osoby trpící revmatismem. V menší míře tuto kyselinu obsahuje i v době sklizně, proto by jí neměli konzumovat osoby, které mají problémy s ledvinami nebo močovým měchýřem.
Na druhé straně je rebarbora plná vitamínů a zdraví prospěšných látek. Je bohatá na kyselinu jablečnou a citronovou, obsahuje vitamíny ze skupiny B a řadu minerálů – hořčík, fosfor, železo, draslík a další. Pomáhá detoxikovat organismus, je močopudná, podporuje činnost metabolismu a působí jako přírodní projímadlo. Obecně lze rebarboru považovat za zdravou rostlinu, která příjemně doplní květnový a červnový jídelníček.
Jak zpracovat rebarboru
Pro použití v kuchyni se používají pouze řapíky, listy se nekonzumují. Ty totiž obsahují velké množství kyseliny šťavelové v průběhu celého roku. Než se pustíte do úpravy rebarbory, musíte ji oloupat. Na povrchu řapíků se nachází tuhá vlákna, která jednoduše odstraníte nožem. Poté se můžete pustit do tepelné úpravy nebo ji použít ke konzumaci zasyrova. Pojďme si představit 3 recepty na pokrmy z rebarbory, které se nám osvědčily a sami si je brzy zopakujeme.
Rebarborový koláč
Ingredience:
-
300 g rebarborových stonků
-
50 g rýžového sirupu na vaření + 80 g na později
-
300 g polohrubé mouky
-
20 g škrobu
-
100 g vlašských ořechů
-
Půl čajové lžičky jedlé sody
-
Dvě čajové lžičky kypřicího prášku
-
50 ml slunečnicového oleje
-
200 g dětské přesnídávky
Postup přípravy:
Rebarboru oloupejte, nakrájejte na malé špalíky a dejte vařit na 5 minut do vody společně s rýžovým sirupem. Nechejte vychladnout a mezitím v misce promíchejte mouku, škrob, ořechy, sodu, kypřící prášek a sodu. Do vychladlé rebarbory přidejte 80 g rýžového sirupu, dětskou přesnídávku a olej. Promíchejte a přidejte do smesi s moukou. Směs rozetřete na vymaštěný plech a nahoru můžete přidat trochu nadrobno nákrajené uvařené rebarbory. Pečte na 200 °C po dobu 40 minut.
Džem z rebarbory
Ingredience:
-
1 kg na kousky nakrájené rebarbory
-
1 kg želírovacího cukru
-
Štávu z 1 citronu
Postup přípravy:
Vložte do hrnce rebarboru, zasypejte cukrem a přidejte šťávu z citronu. Zahřívejte na mírném plameni a míchejte tak dlouho, dokud se cukr zcela nerozpustí. Poté přiveďte k varu a postupně sbírejte sraženiny a povlaky, které se objeví na hladině. Použijte cukrový teploměr a při dosažení 105 °C stáhněte z plotny. Nechejte 15 minut odstát a džem přelijte do zavařovacích sklenic a zavřete víčky.
Kachní maso na rebarboře
Rebarbora rozhodně neslouží jen k přípravě sladkých pokrmů. Skvěle se hodí například ke kachnímu masu.Opečte na pánvi okořeněná kachní prsa kůží dolů a připravte si rebarborový základ. Budete k tomu potřebovat:
-
30 g másla
-
350 g nasekané rebarbory
-
5 lžic vinného octa
-
4 lžíce cukru krupice
-
1 badyán
Rozpusťte máslo a přidejte rebarboru, vařte přibližně jednu minutu. Přidejte ocet, cukr a badyán a přiveďte k varu. Jakmile rebarbora změknete, můžete ji servírovat na talíř a společně s osmahlými kachními prsy.
Diskuse k článku