Sušení zeleniny: Vyrobte si domácí vegetu jako zdravý základ polévek

Sušené ovoce je už celkem běžná záležitost. Na domácích sušených meruňkách, banánu a křížalách si už pochutnává spousta lidí. Jak je to ale se sušením zeleniny? Které druhy jsou vhodné na sušení a které nikoliv? A jak dané druhy nejlépe usušit, aby vydržely co nejdéle? Na to odpoví následující článek.

K sušení zeleniny můžete využít troubu i speciálně určenou sušičku. V troubě je ale daleko horší hlídat čas. Většina druhů zeleniny se totiž suší šest hodin a déle, a tak dlouho se při sušení zeleniny asi nikomu v kuchyni stát nechce. Zeleninu je také potřeba po určitém čase obracet. Pokud se tedy rozhodnete se sušením začít, je dobré do sušičky investovat. V létě můžete využít i přímé slunce, zelenina díky němu získá zvláštní a vyzrálou chuť. Tato metoda je obzvlášť vhodná pro sušení rajčat nebo bylinek.

Kolik stojí sušení zeleniny?

Cena za sušičku začíná na sedmi stokorunách, ale přesáhnout může i deset tisíc. Takové sušičky jsou už ale vhodné pro profesionální firmy. Pro běžnou domácnost postačí sušička, kterou pořídíte zhruba za tisíc korun. Jednotlivé přístroje pro sušení zeleniny se liší počtem pater a výkonem. Některé sušičky nabízejí možnost sušit zeleninu, ovoce i houby dohromady, aniž by jednotlivé druhy převzaly pachy. Při koupi se řiďte selským rozumem, projděte si internetové obchody nebo se poraďte se známými, kteří přístroj na sušení rajčat a další zeleniny, využívají.

Při sušení zeleniny můžete využít téměř celou zahradu

Už víme, kde a jak je dobré zeleninu sušit. Které druhy jsou ale pro konzervaci vhodné a které nikoli? K sušení je vhodná téměř všechna zelenina s výjimkou listové. Nasušit do zásoby si můžete následující druhy.


- brambory, veškeré luštěniny, červenou řepu, mrkev, květák, kedlubnu, brokolici celer, petržel, pórek, rajčata, cuketu, hrášek, cibuli, česnek a kukuřici


Sušit se také dají všechny bylinky, ze kterých si můžete míchat vlastní směsi. Na sušení zeleniny je skvělé, že jí zůstane její původní chuť. I v zimě si tak budete moci pochutnávat například na letní zeleninové polévce nebo čerstvé omeletě. Díky sušení rajčat budete zase mít kdykoli rychlou večeři. Stačí těstoviny a olivový olej.

Sušení zeleniny se neobejde bez dobrého načasování

Při sušení zeleniny platí jedno důležité pravidlo. Zeleninu je důležité před sušením dobře omýt a očistit. Pokud si ze zahrady přinesete mrkev plnou hlíny, dejte si s jejím očistěním práci. Pokud byste to neudělali, na výsledné chuti by to bylo nepříjemně znát. Některé druhy zeleniny je také dobré před samotným sušením povařit. Týká se to kořenové zeleniny, dále veškerých lusků, červené řepy, brokolice, mrkve, celeru, kukuřice, brambor a květáku. Danou zeleninu stačí zhruba pět minut povařit nad párou, aby neztratila barvu a vitaminy.

Pro dobré sušení rajčat je můžete oloupat, není to ale nutné. Zeleninu krájejte na kusy silné maximálně 1 až 2 centimetry. Doba sušení se liší, zjistíte ji samotnou praxí, nebo bývá uvedená v návodu od sušičky. Obecně se ale pohybuje od 6 do 14 hodin, záleží na druhu a síle plátku.

Jak na sušení rajčat? Naložte je do oleje nebo vyrobte sušené pláty

Na sušení rajčat je skvělé, že s nimi lze dělat spoustu věcí. Rajčata můžete pomlít a nasušit z nich jednotlivé pláty, které využijete na pizzu, jako ozdobu, do polévek, těstovin nebo jako ochucovadlo. Dále můžete nasušit jednotlivé plátky rajčat, naložit je do olivového oleje a přidávat do těstovin nebo pojídat se sýrem a chlebem jako chuťovku. Fantazii se meze nekladou.

Sušená rajčata v olivovém oleji

Suroviny:

  • rajčata
  • olivový olej
  • nasušené bylinky (bazalka, tymián, rozmarýn, petržel)
  • česnek podle chuti
  • sůl

Postup:

Rajčata omyjeme a nakrájíme na plátky o síle maximálně dva centimetry. Síto v sušičce potřeme olivovým olejem a rajčata usušíme. Připravíme si čisté sklenice, do kterých plníme usušená rajčata. Prokládáme je sušenými bylinkami a česnekem, záleží na vaší chuti. Nakonec zahřejeme olivový olej, nalijeme do sklenic a pečlivě uzavřeme. Sklenice obrátíme dnem vzhůru a skladujeme na chladném a temném místě. Přidáváme do těstovin, rýže, kuskusu nebo pojídáme jako chuťovku.

Sušení rajčat na pláty

Suroviny:

  • rajčata
  • bazalka, tymián a rozmarýn
  • česnek podle chuti
  • olivový olej
  • sůl a pepř

Postup:

Rajčata pomeleme a povaříme s bylinkami a solí. Vychladlou směs potíráme na alobal nebo na fólii, kterou předtím potřeme olivovým olejem. Vychladlé pláty můžeme srolovat a skladovat ve sklenicích. Můžeme je také nastříhat. Sušení rajčat touto formou je skvělé na ochucení polévek, omáček, příloh nebo při pečení pizzy.

Domácí vegeta

Suroviny:

  • mrkev
  • petržel
  • celer
  • cibule nebo libeček
  • kedlubna
  • česnek
  • sůl

Postup:

Zeleninu očistíme, nastrouháme, posolíme a smícháme dohromady. Po sušení zeleniny můžeme domácí vegetu skladovat v této formě. Kdo chce jemnější verzi, může zeleninu pomlít na kuchyňském mlýnku. Vegetu můžeme přidávat do zeleninových krémů, bramboračky i dalších polévek. Při vaření vám tak odpadne starost s čistěním zeleniny. Získáte navíc bylinkovou směs bez glutamátu, zbytečné soli a přidaných barviv.

Domácí provensálské koření

Suroviny:

  • rozmarýn
  • bazalka
  • tymián
  • majoránka
  • dobromysl
  • saturejka
  • estragon

Postup:

V hrnci si uvaříme vodu, ve které všechny bylinky asi tři vteřiny spaříme. Zachovají si díky tomu krásně zelenou barvu a nedojde k jejich zhnědnutí. Bylinky usušíme v sušičce a rozdrtíme je v dlani na prášek. Smícháme dohromady a uchováváme v čisté sklenici. Koření lze použít na ochucení zeleninových polévek, rizota nebo kuskusu se zeleninou. Koření také výborně chutná s mozzarellou a čerstvou bagetou.

Domácí instantní polévka

Suroviny:

  • brambory
  • mrkev
  • celer
  • hrášek
  • pórek a další zelenina podle chuti
  • cibule a česnek
  • petržel

Postup:

Zeleninu nastrouhejte nebo nakrájejte na tenké plátky. Usušte podle daného druhu. Poté smíchejte dohromady a uchovávejte ve velkých sklenicích. V případě potřeby jen zalijete libovolné množství zeleniny vodou a povaříte. Pro dokonalost polévky můžete přidat vajíčko rozmíchané s krupicí, těstovinovou rýži nebo ovesné vločky. Ochuťte a servírujte. Polévka je hotová do patnácti minut a s kupovanými se nedá srovnávat.

Na sušení zeleniny je skvělé, že má nekonečně mnoho použití. Můžete si nasušit jednotlivé druhy a pojídat je během dne jako malou svačinku. Nebo si můžete namíchat vlastní bylinkové směsi a ušetřit tak za kupované. Vyrobit si také můžete speciální směsi, které využijete při vaření oblíbených jídel. Rádi vaříte svíčkovou? Vyrobte si zeleninový základ a ušetřete si čas. Dáváte přednost lehčím jídlům? Udělejte si bylinkovou směs a tu do jídla přidávejte. Sušení rajčat a další zeleniny není žádná věda, stačí pustit se do toho s nadšením.



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Trápí vás plíseň kolem oken? Poradíme, jak s ní zatočit

Pokud máte problém s plísní kolem oken, doporučuji si přečíst i tento článek https://institutzdravehobydleni.c...

Dědictví družstevního bytu má svá pravidla. Jak probíhá?

Zdravím a táži se na dědění družstevního podílu bytu. Máme s manželkou ve společ. vlastnictví byt. V případě ú...

Nejvyšší čas vyřešit těsnění do oken

Souhlasím, že těsnění oken je klíčové pro úsporu energie a zamezení úniku tepla. Nicméně bych doporučil být op...

Vybírejte okna chytře aneb co potřebujete vědět před montáží

Dobrý článek. Já si myslím, že spousta lidí, když řeší výměnu oken, tak se v tom úplně nevyznají a dají na rad...

Jak vyřešit okolí bazénu? Možností je hned několik!

Zdravím, našel jsem stejnou dlažbu pod názvem: Presbeton dlažba 60x30x4,5 VERTO 4 šedá reliéf
Když tento náze...

Kuchyně od Oresi zkušenosti

My jsme po internetu hledali, kdo by nám udělal návrh kuchyně zdarma, protože všude jsme ...

Kuchyně od Oresi zkušenosti

Taky jsem byla řešit kuchyni u nich, protože u nás ve městě nebylo pořádně u koho a ta...

Kuchyně od Oresi zkušenosti

Kuchyni jsem pořizovala prvně, natož abych jí někdy navrhovala, takže mě překvapilo, ko...
Zobrazit všechna témata

Znáte systém AquaStop? Ochrání vás před vytopením

Prasklá hadice pračky nebo myčky dokáže během pár minut způsobit hotovou potopu. Pokud bydlíte v bytě, může vytékající voda napáchat škody nejen vám, ale i sousedům pod vámi. Jak se takovému scénáři vyhnout? Př...

Tepelná izolace z ovčí vlny: Může dávat smysl?

Přemýšlíte o tom, jaký materiál zvolit pro zateplení domu nebo chalupy? Možná jste narazili na ovčí vlnu – přírodní izolaci, která se čím dál častěji objevuje v ekologickém stavitelství. Má co nabídnout, ale má...

Pusťte se do údržby sítí proti hmyzu, než se mouchy a komáři probudí k životu

Na příchod jara, potažmo léta se už těšíme.Ale bzučící hmyz u ucha nebo vosí návštěva v kuchyni už tak příjemná není. Sítě proti hmyzu tyhle nepříjemnosti elegantně řeší, ale jen když fungují tak, jak mají. Teď...

Byt

Instalace solárních panelů na balkon: Výhody a nevýhody

Blíží se duben a slunce konečně začíná pořádně svítit. V době kolísavých cen energií a zvyšujícího se důrazu na ekologii přitom hledáme alternativní způsoby, jak snížit energetické náklady a zároveň chránit pla...

Trendy v interiérovém designu pro rok 2025

Hledáte inspiraci pro svůj interiér? Rok 2025 přináší čerstvé nápady, které spojují moderní estetiku, udržitelnost a praktické využití prostoru. Podívejte se s námi na to, co právě teď hýbe světem interiérového...

Jak vybrat zahradní houpačku? Roli hrají materiál, konstrukce i pohodlí

Zahradní houpačka zpříjemní letní posezení na zahradě i terase. Jakou vybrat? Podíváme se, co vše při výběru zvážit – od konstrukce přes materiály až po pohodlí a umístění.

Allegro Days plné slev jsou opět tady 

Oblíbená nákupní platforma Allegro přinese v týdnu od 2. do 8. 9. tisíce produktů se slevou až 40 %. V nabídce najdete řadu výrazně zlevněných domácích spotřebičů a pomocníků, které vám ulehčí každodenní péči o...

Máte doma problém s poletujícím prachem? Poradíme, jak s ním zatočit

Také máte pocit, že je prach doma snad všude? Usazuje se na nábytku, víří ve vzduchu a nepozorovaně zatěžuje dýchací cesty. Ať už trpíte alergií, nebo jen chcete čistší prostředí, zbavit se ho nadobro není snad...

5 způsobů, jak dát korkovým zátkám druhý život

Kolik lahví vína jste už otevřeli – a kolikrát jste korkové zátky automaticky hodili do koše? Přitom jde o přírodní materiál s obrovským potenciálem. Zkuste tentokrát zátky nevyhazovat – mohou posloužit nejen j...

Pylová sezóna začíná aneb proč si pořídit čističku vzduchu

Oteklý nos, kýchání, rýma a oči jako angorský králík – to je jen malý výčet potíží, které každoročně trápí ty, kteří se potýkají s alergickou rýmou. Sezóna pylových zrnek se blíží i v roce 2025 – a s ní i náš t...