Hrušková povidla a hruškový koláč po domácku jako od babičky
Hrušková povidla se výborně hodí v době, kdy sezónní ovoce již není k dispozici a my máme chuť na hruškový koláč nebo buchtu. Příprava hruškových povidel je velmi jednoduchá a levná záležitost. Dokonce je můžeme udělat i bez cukru, aby si na nich mohli pochutnat i lidé s dietami. Pojďme si ukázat, jak rychle a levně na hrušková povidla jako od našich babiček. K tomu ještě přidáme recept na výtečný hruškový koláč.
Hrušková povidla – jednoduchý a levný recept
Hrušková povidla se hodí v každé kuchyni. Nejenže skvěle chutnají namazaná na palačinkách, mazancích i pečivu, ale také je můžeme využít při pečení buchet a koláčů, a to především v době, kdy je zahrada zakrytá listím či sněhem.Na hrušková povidla budeme potřebovat jen hrušky, cukr, kyselinu citronovou a asi 30 minut času.
Recept na hrušková povidla krok za krokem
- Hrušky, které jsme si sesbírali na zahrádce, pečlivě umyjeme, rozkrájíme, zbavíme jádřinců a se slupkami nastrouháme na struhadle. Zvážíme si takto nastrouhané hrušky, abychom později věděli, kolik máme přidat cukru.
- Nyní dáme hrušky do kastrolu a zalijeme vodou, přivedeme do varu a poté asi 10 -15 minut povaříme na mírnějším ohni. Je potřeba hrušky promíchat a dávat pozor, aby se nepřipálily.
- Teplotu po 15 minutách snížíme ještě více a necháme hrušky, aby se z nich odpařila voda a mícháme.
- Až jsou hrušková povidla tak hustá, že se dají nabrat na vařečku, odstavíme je. Na 1 kg hrušek spadá cca 100 g cukru a kapka kyseliny citronové.
- Do kastrolu s povařenými a odpařenými hruškami přidáme cukr s kyselinou citronovou a ještě asi 5 minut za stálého míchání vše dohromady vaříme.
- Až budou hrušková povidla hotova, dáme je do umytých zavařovacích skleniček.
Tip! Hrušková povidla můžeme připravit i bez cukru a kyseliny citronové. V tomto případě se bude jednat o ryze přírodní produkt vhodný i pro lidi s dietami.
Zuste další super recepty z hrušek.
Recept na hruškový koláč - ingredience
S hruškovými povidly jde dělat nejen přes podzim a zimu v kuchyni divy. Hruškový koláč, který vás naučím, je skvělým dezertem či závěrečnou tečkou dobrému jídlu. Na recpet hruškového koláče bude potřeba:
- 400 g polohrubá mouka
- 100 g moučkový cukr
- 4 vejce
- trochu soli
- hrušková povidla
- vanilkový cukr
- 1,8 dcl mléka
- sušené droždí
- 120 g másla
Hruškový koláč s domácími hruškovými povidly – postup
Do mísy nasypeme všechny výše uvedené ingredience (kromě hruškových povidel) a vše řádně promícháme a vypracujeme hladké. Těsto na hruškový koláč necháme asi 40 minut kynout. Poté z těsta vytvoříme asi 4 stejně velké bochánky, které si postupně rozválíme na kulaté placky a dáme na pečící plech. Těsto potřeme hruškovými povidly, které jsme si doma uvařili a posypeme drobenkou. Plech vložíme do trouby a pečeme cca 30 minut při teplotě 180°C.
Tip! Upečený hruškový koláč můžete na závěr pokapat mírně rumem nebo trochu rumu přidat rovnou do těsta. Hruškový koláč tak dostane lepší chuť.
Diskuse k článku