Zavařování dýně Hokkaidó: připravte si chutný dýňový kompot
Není dýně jako dýně. Existuje velké množství druhů, které se liší svou barvou, chutí a především velikostí. Na zahradě se nejčastěji pěstují tykve velkoplodé, které se obvykle zavařují, pro přípravu polévek či omáček se pak používají menší druhy v čele s Hokkaidó dýní. Věděli jste však, že i dýně Hokkaidó je hodná pro zavařování či přípravu džemů? Pojďme se podívat, jak při zavařování tohoto druhu správně postupovat a připravit si vynikající dýňový kompot.
Dýně Hokkaidó je lahodná a plná vitamínů
Ať už si na zahrádce vypěstujete vlastní dýni Hokkaidó, nebo si ji pořídíte v obchodě, můžete ji připravit na mnoho způsobů. Pokud se vám poštěstilo a máte po ruce více menších dýní, zavařte je a pochutnáte si na nich během celého roku. Dýně Hokkaidó je jemná a lahodná, obsahuje ale také celou řadu zdraví prospěšných látek a vitamínů. Dýňový kompot z ní připravíte velmi jednoduše.
Zmiňme například bohatý obsah vitamínů A, B či C nebo minerálů fosforu, hořčíku či draslíku. Pokud dýni správným a šetrným způsobem zakonzervujete, budete mít zdroj vitamínů vždy po ruce. Zavařená dýně se hodí k mnoha masným i bezmasým pokrmům a díky své sladkosti chuť pokrmů ozvláštní.
Urodilo se vám mnoho dýní? Připravte z nihc kompot.
Zavařování dýně Hokkaidó krok za krokem
Pokud jsme vás navnadili k zavařování této menší tykve, nezbývá, než se pustit do podrobného návodu. Zavařování dýní je obecně vcelku jednoduché, důležitá je ale příprava, sterilizace sklenic, volba vhodného nálevu a také správný způsob zavaření.
Nepodceňte sterilizaci víček a sklenic. Jak na to?
Jak připravit dýni Hokkaidó k zavařování
Dýně Hokkaidó je pro přípravu kompotu jako stvořená. V první řadě je třeba ji omýt a zbavit nečistot. Dýně rozkrojte napůl a odstraňte uvnitř obsažená semena a měkkou dužinu. Zbylou pevnou dužinu nakrájejte na delší řezy a ty po jedné oloupejte. Oloupanou dýni Hokkaidó následně nakrájejte na malé kostičky. Ideální délka hrany je 2 cm, velikost ale můžete přizpůsobit podle toho, jak velké zavařovací sklenice použijete.
Nálev na dýňový kompot
Chcete-li si připravit chutný dýňový kompot z Hokkaidó, musíte při zavařování dýně použít vyladěný nálev. My jsme vyzkoušeli hned několik typů. Nejvíce se nám osvědčil nálev připravený z litru vody, 2 kg cukru, šťávy z 1,5 kg citronů, hrsti hřebíčku a skořicové a ananasové tresti.
Zavařování dýně
Pokud máte nakrájenou dýni a připravený nálev, pusťte se do samotného zavařování. Je na vás, jaký způsob zvolíte. Dýňový kompot můžete zavařit ve velkém zavařovacím hrnci, ale také v troubě či myčce na nádobí. Dýni můžete také předvařit, ale není to nutné, jen budete muset sklenice zavařovat o několik minut déle. Sterilizace trvá zpravidla 30 minut při konstantní teplotě 90 °C.
Věříme, že si zavařenou dýni Hokkaidó oblíbíte. Uvidíte, že se tento druh tykve nehodí jen pro přípravu studených či teplých pokrmů či polévek, ale i kompotu. Příprava vám přitom zabere jen několik minut a díky kompaktním rozměrů se s porcováním dýně příliš nenadřete.
Diskuse k článku