Zavařování švestek – návod a postup
Urodilo se vám na zahradě větší množství švestek a přemýšlíte, jak s nimi založit? Zavařte je nebo si připravte chutnou švestkovou marmeládu. Připravili jsme si pro vás jednoduchý návod, jak švestky zavařit, na co si dát pozor a na co nezapomenout. Během jednoho odpoledne si připravíte dostatečnou zásobu kompotu či marmelády, která vám bude k dispozici po celý rok až do následující sezóny.
Vcelku, na poloviny i na marmeládu
Zatímco takové broskve se při zavařování téměř vždy vypeckovávají, v případě švestek to nemusí být pravidlem. Máte tak dvě možnosti – buď budete švestky zavařovat vcelku včetně pecek, nebo je rozpůlíte a pecky vyndáte. Vypeckování je samozřejmě pracnější a časově náročnější, konzumace je pak jednodušší.
Pokud navíc použijete švestky i pro přípravu koláčů či dezertů, vypeckovaná varianta je samozřejmě lepší. Ze švestek si velmi snadno připravíte i hutnou marmeládu. Postup je stejný jako v případě zavařování broskví.
Při zavařování švestek dodržujte základní pravidla
Pokud dodržíte základní pravidla zavařování švestek, výsledek bude stát za to. Shrnuli jsme je do několika bodů:
- Zavařovací sklenice pečlivě omyjte a dezinfikujte
- Zavařujte jen zdravé nepomačkané plody bez viditelných vad
- Pokud švestky propíchnete párátkem, při zavařování nepopraskají
- Švestky není třeba zavařovat déle než 20 minut, mohly by být příliš měkké
- Cukernatý sirup by se měl do sklenic přidávat vychladlý
Postup zavařování švestek
Zavařování švestek není žádná velká věda. Důkladně je omyjte a odstraňte pomačkané či jinak poškozené plody. Poté vypeckujte nebo ponechte vcelku a naskládejte do zavařovacích sklenic tak, aby v horní části zůstaly alespoň 4 cm volného místa. Zalijte cukerným sirupem, který si připravíte rozvařením cukru ve vodě v poměru 3:10. Pečlivě zavíčkujte a zavařujte 20 minut při 85 °C. Možností zavařování švestek je hned několik:
- Zavařování v mikrovlnce
- Zavařování v troubě
- Zavařování v elektrickém zavařovacím hrnci
- Zavařování v myčce
Přečtěte si také, jak na správnou sterilizaci sklenic a víček, aby vám zavařeniny vydržely co nejdelší dobu.
Diskuse k článku