Základní rozdělení kuchyňských nožů podle použití
S jedním nožem si v kuchyni pravděpodobně nevystačíte. I když vám kvalitní univerzální nůž udělá dobrou službu, občas se vyplatí sáhnout i po jiném typu nože, který slouží ke speciálnímu účelu. Máte-li doma větší sadu nožů, možná ani nevíte, k čemu jednotlivé typy slouží. Možná zase přemýšlíte nad pořízením nové sady, ale nevíte, jestli byste všechny nože v domácí kuchyni vůbec využili. Proto jsme vám sepsali jednoduché přehled základních typů kuchyňských nožů, se kterými se můžete setkat.
DÁLE NA TÉMA: JAK VYBRAT KUCHYŇSKÝ NŮŽ
Univerzální nůž
Univerzální nůž má délku čepele v rozsahu od 14 do 19 centimetrů. Má širokou a tvrdou čepel, dobře se drží a je určený pro krájení zeleniny, masa i větších surovin. Musí se dobře držet a měl by být ostrý. Tento typ kuchyňského nože, označovaný také jako kuchařský, budete doma využívat nejčastěji. Proto byste do něj měli investovat a pořídit si kvalitní kousek, i když budete mít další nože ze sady levnější.
Nakrajovací nůž
I nakrajovací neboli špikovací nože patří v kuchyni k těm nejpoužívanějším. Na rozdíl od univerzálních kuchařských nožů mají kratší a užší čepel. Jsou vhodné pro krájení menších kusů surovin, hodí se také k nakrajování masa či ke špikování. Od toho také vznikl jejich název. Mohou mít hladké i zoubkované ostří.
Kuchyňské nože na ovoce a zeleninu
V sadě kuchyňských nožů patří k těm nejmenším. Dobře se s nimi manipuluje a jsou lehké. Proto jsou ideální pro vykrajování a vyřezávání, loupání, krájení bylinek a podobně.
Nože na pečivo
Nože na pečivo mají velmi dlouhou čepel s velkými zuby. Snadno a rychle s nimi nakrájíte chléb, rozkrojíte rohlík nebo bagetu. Kvalitní nůž na pečivo by měl mít prohnutou čepel, díky čemuž vaše prsty nebudou při krájení narážet do dřevěného prkénka. Nože na pečivo jsou vhodné i na mazání. Podobné typy nožů se využívají i mezi cukráři, a to ke krájení dortů, korpusů a mazání krémů.
Steakový nůž
Steakový nůž má ostrou špičku a ostří s malými zoubky, díky kterým bez problémů přeříznete steak či jiný druh pevnějšího masa. Steakový nůž je vhodný také k příborovému použití společně s vidličkou, takže jej nevyužijete jen při vaření, ale i při samotné konzumaci.
Filetovací nože
Filetovací nože se používají pro filetování ryb. Jsou velmi štíhlé a ohebné, takže se s nimi dobře manipulujete. Rybu si s ním naporcujete rychle a bez zbytečný ztrát masa. Čepel filetovacího nože ohnete až do 45° bez jakéhokoliv poškození. Pokud doma často zpracováváte čerstvé ryby, filetovací kuchyňský nůž jistě využijete.
Nože na sýr
Pro krájení sýrů se používají speciální typy nožů, které mají v čepeli otvory nebo jsou opatřeny speciální povrchovou úpravou. Díky tomu se sýr při krájení na čepel nelepí a je možné jej nakrájet na velmi tenké plátky.
Představili jsme základní typy kuchyňských nožů, výčet však není absolutní. Existují i další druhy, například japonské nože, dekorační nože, sekáčky, kolébky, čínské nože či vykošťovací nože. Při nákupu sady nožů si tak dobře rozmyslete, pro jaké typy budete mít u vás v kuchyni využití a které by vám ve stojanu jen překážely.
Přečtěte si další články o kuchyňských nožích:
Diskuse k článku