Vybíráme parní hrnec pro zdravé vaření v páře
Moderní parní hrnce přináší komfort při vaření v páře. Obvykle si je pořizují ti, kteří chtějí udělat něco pro své zdraví a připravovat pokrmy s nízkým obsahem tuku. Ne každý ale parní hrnec využije naplno. Pojďme se společně podívat na výhody a nevýhody vaření v páře u těchto spotřebičů a na parametry, podle kterých parní hrnec vybrat.
Vaření v páře – zdravé, rychlé a jednoduché
Vaření v páře se považuje za jednu z nejzdravějších způsobů přípravy pokrmů vůbec. Při vaření se nepoužívá žádný dodatečný tuk, takže je výsledný pokrm dietní a nízkotučný. Zatímco vařením potravin ve vodě dochází k degradaci a snižování obsahu vitamínů a minerálů, při vaření v páře zůstanou všechny důležité vitamíny a minerály zachovány. Díky moderním parním hrncům je vaření v páře jednoduché a snadné. Stačí potraviny do hrnce naskládat, nalít vodu a zapnout.
Parní hrnec má své výhody i nevýhody
Musíme zdůraznit, že parní hrnec není vhodný pro každého. Spousta uživatelů se pro něj nadchla, začala jej používat, po několika týdnech se však omrzel a dodnes se na něj práší ve skříni. Pořízení elektrického hrnce na vaření v páře si proto dobře rozmyslete, ať se nestane zbytečným spotřebičem i pro vás. Jaké jsou jeho výhody a nevýhody?
Výhody |
Nevýhody |
Pokrmy mají nízký obsah tuku a zachovají si vitamíny a minerály |
Pokrmy vařené v páře mají mírně mdlou chuť, proto některým příliš nechutnají |
Přijatelná pořizovací cena |
Nároky na prostor pro skladování |
Pára se tvoří hned několik vteřin od zapnutí, vaření je proto rychlé |
Vaření v páře se musíte naučit, nastavitelné programy nejsou stoprocentně spolehlivé |
Možnost vaření více pokrmů najednou bez přenášení chutě a vůně |
|
Parní hrnec se po uvaření pokrmu sám vypne |
|
Vybíráme parní hrnec
Pokud pro vás výhody předčily nevýhody a vy jste se rozhodli pořídit si svůj parní hrnec, je na čase zorientovat se v nepřeberné nabídce výrobků na trhu. Parní hrnce jsou k sehnání od několika set korun až po tisíce. Vždy závisí na vašich požadavcích – četnosti používání, počtu strávníků, funkcích, kvality provedení. Zaměřte se především na tyto parametry:
-
Objem hrnce – podle počtu strávníků a četnosti užívání vyberte parní hrnec ideální velikosti, aby vám zbytečně nezavazel. U spotřebiče se pokládají nádoby na sebe, obvykle tři, některá zařízení jich mohou mít více i méně. Na každém spotřebiči se udává objem hrnce. Nejmenší začínají na 3 litrech, největší mají objem až 15 litrů.
-
Spotřeba energie – většina moderních hrnců se vyznačuje nízkou spotřebou energie. Pokud však použijete spotřebič starší výroby, nemusí tomu tak nutně být. Proto se podívejte na informace o energetické třídě. Parní hrnec by měl ideálně patřit do třídy A+++.
-
Příkon spotřebiče – čím větší příkon bude parní hrnec mít, tím bude pokrm dříve uvařený. Čím objemnější hrnec, tím musí být i jeho příkon vyšší, současně ale stoupá spotřeba. Nejvýkonnější hrnce mají až 2000 W, což je pro běžného uživatele spíše zbytečné. Příkon 900 W je zpravidla dostačující.
-
Kvalita provedení – dražší přístroje jsou zkonstruovány z kvalitnějších plastů, které se nedegradují a nemění barvu. Doporučujeme pořídit parní hrnec od známého osvědčeného výrobce.
-
Parní hrnec a funkce – pokud si pořídíte parní hrnec, pravděpodobně bude vybaven celou řadou funkcí. Nejlevnější spotřebiče zajistí vaření v páře a tím jejich práce končí. Naopak u sofistikovanějších hrnců můžete vybírat z několika programů, použít časovač, automatické vypnutí, pojistky a mnoho dalšího. Záleží jen na vašich preferencích a míře vyžadovaného komfortu.
Parní hrnec je skvělým pomocníkem pro zdravý životní styl a kvalitní stravování. Pokud pokrmy dobře okořeníte, budou vám chutnat. Vaření v páře je zdravé, snadné a levné, ale není pro každého. Na to, jestli je parní hrnec vhodný právě pro vás, si už musíte odpovědět sami.
Přemýšlíte nad pořízením dalšího domácího spotřebiče? Přečtěte si, jak vybrat rýžovar.
Diskuse k článku