Jak uchovat kopr nebo bazalku, aby dlouho vydržely
Sklidili jste spoustu kopru nebo bazalkových listů? Pokud je nedokážete okamžitě zpracovat (nebo rozdat blízkým), poradíme vám. Kopr i bazalka se totiž dají dobře uskladnit jak v lednici, tak mrazáku. Po ruce tak budete mít tyto aromatické byliny vždy, když budete zrovna potřebovat.
Jak prodloužit život kopru
Jsou světové kuchyně, kterým kopr dominuje. Patří mezi ně například polská kuchyně, kde je „koperek“ takřka všude. Pro českou kuchyni to ale neplatí, používá se hlavně do koprové omáčky a do sterilovaných okurek. Co tedy dělat, když jste sklidili spoustu kopru?
1. Kopr uložte do lednice
Pokud potřebujete, aby sklizený kopr vydržel čerstvý a voňavý jen pár dnů, s klidem jej uložte do lednice. Doporučujeme jej opatrně naskládat do velké plastové krabice a uzavřít, aby se aroma nerozšířilo do celého prostoru vaší ledničky.
Hydroponie: zelenina, ovoce a bylinky dostupné díky pěstování z roztoků
Bylinky na vaší zahrádce: Připravujeme se na vysetí
2. Zavíčkujte kopr do sklenic
Pokud chcete, aby kopr vydržel čerstvý a voňavý 1-2 týdny, bude potřebovat vodu. V opačném případě by začal uvadat a sesychat. Připravte si zavařovací sklenice a naplňte je stonky s koprem. Dolijte čerstvou vodou a přikryjte víčkem nebo plastovým sáčkem. Sklenici pak opět uložte do lednice. Díky vodě bude i po více než týdnu vypadat stejně, jako byste jej zrovna sklidili.
3. Mražení kopru
Kopr můžete jednoduše zamrazit, takže jej budete mít po ruce kdykoliv. Je důležité, abyste mrazili jen čerstvě utržené stonky – jinak přijdou o svou sílu a aromata. Kopr naskládejte do sáčků ideálně tak, aby množství v jednou sáčku odpovídalo jedné porci, kterou jednorázově spotřebujete. Takto uchovaný kopr vám vydrží až rok.
4. Sušení kopru
Sušení kopru není nejlepší, protože tím ztrácí své výrazné aroma. Je však možné a například v Polsku běžné – v obchodech standardně najdete mezi kořením právě i sušený kopr. Při sušení si dejte pozor na teplotu. Nepřekračujte 30 °C.
Prodlužte život i čerstvé bazalce
Bazalka, s jejíž bohatou chutí si rozumí hned několik světových kuchyní, může být skvělým přídavkem i do vašich jídel. V Itálii je nepostradatelnou součástí proslulého pesta, oblíbená je však i u nás. Jak ale bazalkové listy uchovat, abyste mohli těžit z jejich chutě co nejdéle? Možností je jako u kopru více:
Bazalkové listy vložte do lednice
Podobně jako u kopru, může být lednice dobrým pomocníkem při uchovávání bazalky. Umyjte bazalku a osušte ji papírovými utěrkami. Poté ji uložte do uzavíratelného plastového sáčku nebo hermeticky uzavíratelné nádoby. Ujistěte se, že je bazalka suchá, protože vlhkost může způsobit její hnědnutí.
Mražení bazalky
Bazalku můžete také zmrazit, pokud chcete uchovat její čerstvou chuť a vůni na dlouhou dobu. Rozemelte bazalku a smíchejte ji s trochou olivového oleje nebo vody. Naplňte tuto směs do formiček na led nebo do sáčků a uložte do mrazničky. Mražená bazalka bude skvělým doplňkem do polévek, omáček a dalších pokrmů.
I bazalku si můžete usušit
I když sušením bazalky nadobro přijdete o spoustu z její čerstvé chuti, jako koření vám v kuchyni dobře poslouží. Rozložte bazalku na pečící papír nebo plech (případně vložte do sušičky) a opět nepřekračujte teplotu 30 °C. Po úplném vysušení můžete bazalku uložit do uzavíratelných sklenic nebo sáčků na tmavém a suchém místě.
Pro který způsob se rozhodnete? Volbou necháme na vás. Ať už máte nadbytek kopru, nebo bazalky, nevěste hlavu. Možností prodloužení trvanlivosti je zkrátka spousta!
Přečtěte si i související články:
Diskuse k článku