Jak na zavařování v troubě: základní postup a na co si dát pozor
Chtěli byste se pustit do zavařování, ale nemáte k dispozici speciální zavařovací hrnec? Nevěšte hlavu, do zavařování se můžete pustit i bez něj. Ne každý ví, že zavařování ovocei zeleniny je možné také v troubě – elektrické, plynové či horkovzdušné. Zavařování v troubě má ale svá pravidla a také úskalí, proto se mnozí potýkají s nezdary. Pokud si ale správný postup pečlivě nastudujete, informujete se o hlavních nevýhodách zavařování v troubě a budete experimentovat, úspěchy se brzy dostaví.
Důležitá je sterilizace sklenic
Než se pustíte do samotného zavařování v troubě, postarejte se o pečlivou sterilizaci sklenic. To je důležité i při zavařování v mikrovlnné troubě. Postup je stejný jako v případě sterilizace pro zavařování v hrnci. Sklenice musí být čisté, stejně tak i víčka či gumičky. Doporučujeme používat vždy nová víčka, stará mohou být deformovaná a nebudou dobře těsnit.
Přečtěte si, jak zavařovací sklenice správně sterilizovat
Sklenice vypláchněte v horké vodě a vyhněte se vysoušení utěrkou, na které bývají bakterie, které by mohly sterilitu narušit. Poté na několik minut vložte prázdné sklenice do trouby, čímž sterilizaci ještě více zdokonalíte. Trouba musí být pro zavařování předehřátá, sterilizaci tak můžete spojit s procesem zahřívání.
Zavařovací sklenice umístěte na plech s vodou
Při zavařování v troubě je dobré naplněné a uzavřené sklenice vložit na plech s vodou. Gumičky nebo víčka totiž vlivem horkého vzduchu trpí a mohou začít praskat, ponořením do vody vytvoříte vlhké prostředí a přiblížíte se zavařování v zavařovacím hrnci. Do hlubokého plechu nalijte přibližně 2 cm vody a naskládejte do něj zavařovací sklenice.
Vždy zavařujte jen ve stejně velkých sklenicích, ty se nesmí vzájemně dotýkat, stejně tak se nesmí dotýkat okraje plechu. Na 1 standardní plech se vejde zpravidla 6 velkých zavařovaček. Přes sklenice můžete také umístit větší počet vrstev navlhčených novin, tím se vyhnete přehřívání skla. Tento postup s novinami se doporučuje především při zavařování v horkovzdušných troubách.
Vyzkoušejte také zavařování v myčce na nádobí
Návod na zavařování v troubě
Pokud máte sklenice sterilizované, naplněné, uzavřené a přichystané na plechu, můžete se pustit do samotného zavařování. Zde nastává největší alchymie, je totiž důležité správně odhadnout ideální teplotu a také dobu zavařování. Postup se mírně liší pro zavařování v plynové či elektrické troubě a v troubě horkovzdušné.
Zavařování v elektrických a plynových troubách
Zavařování v elektrických troubách je vždy snazší než v těch plynových, protože u nich můžeme teplotu akorát odhadovat. U elektrické trouby nastavte režim ohřevu na horní i dolní topné těleso a teplotu nastavte na 170 °C. Plynovou troubu nastavte na stupeň 1-2 podle konkrétního typu, pravděpodobně budete muset zkoušet a experimentovat.
Do předehřáté trouby vložte sklenice na plechu a zahřívejte, dokud se neobjeví vzduchové bublinky. Ovoce se v troubě zavařuje přibližně 45 minut, zelenina pak 60 minut. Po této době můžete troubu vypnout, sklenice ale ponechtejte uvnitř ještě dalších 30 minut. Až poté je můžete vyndat a zchladit. Proces zavařování je u konce!
Tip: Zavařovat se dá v kterékoliv troubě. Ideálně je mít na to přímo funkci na zavařování, což moderní trouby nabízejí.
ČTĚTE TAKÉ: 5 UŽITEČNÝCH TIPŮ PRO ZAVAŘOVÁNÍ V TROUBĚ
Zavařování v horkovzdušné troubě
Nastavte horkovzdušnou troubu na 250 °C a plech se sklenicemi vložte na rošt ve spodní části. Zavařování menších sklenic trvá zpravidla jen 5 až 10 minut, při zavařování větších sklenic pak 10 až 15 minut. Jak jsme zmiňovali výše, při zavařování v horkovzdušné troubě doporučujeme sklenice obalit několika vrstvami namočených novin.
Tip: Postup zavařování se trochu liší také dle typu surovin. Přečtěte si, jak správně zavařovat a zjistěte, jaký je rozdíl mezi zavařováním ovoce, okurek, hub či třeba masa. Snadno pak předejdete tomu, že by zavařenina neprošla správnou teplotou po dostatečnou dobu.
Hlavní nevýhody zavařování v troubě
Zavařování v troubě je jednoduché a rychlé, má ale své nevýhody. O těch byste se měli informovat ještě předtím, než se do zavařování pustíte. Pojďme si hlavní úskalí této metody shrnout v několika bodech:
-
Každá trouba peče jinak, s nastavením teplot a časů je tak potřeba experimentovat.
-
V troubě není možné šetrné zavařování, sklenice, víčka i gumičky vysokou teplotu více trpí.
-
Při zavařování v troubě je třeba počítat s vyšší spotřebou energii vzhledem k tomu, že do ní nevložíme tolik sklenic jako do hrnce. Pokud ale chcete zavařovat jen několik sklenic, vyzkoušejte i zavařování v mikrovlnné troubě.
-
Úspěšnost zavařování v troubě je srovnání se zavařováním v hrnci nižší.
I přes zřejmé nevýhody má zavařování v troubě řadu příznivců. Jedná se o oblíbenou metodu pro ty, kteří do hrnce nechtějí investovat a zavařují jen jednou za čas. Vyzkoušejte tento postup a pochlubte se nám se svými výsledky.
Přečtěte si i další články věnované zavařování:
Diskuse k článku