Jak připravit zelí a knedlík ke svatomartinské huse
Už víte, jak připravit dokonalou svatomartinskou husu. Ještě vám k tomu ale něco chybí – zelí a knedlík! Variací je samozřejmě nespočet, máme pro jako vždy recepty, které se osvědčily nám. Kromě tradičního zelí a knedlíků můžete vyzkoušet i různé netradiční variace, například jablečné zelí nebo petrželkové knedlíčky.
Zjistěte také, jak připravit svatomartinskou husu
Dušené zelí
Potřebné ingredience:
-
1 kg červeného sterilovaného zelí
-
200 g anglické slaniny
-
2 lžíce másla
-
2 velké cibule
-
4 lžíce cukru
-
2 lžíce hladké mouky
-
0,5 l silného hovězího vývaru
Anglickou slaninu vcelku nakrájejte na kostičky, cibuli nasekejte nahrubo. Ve vysokém hrnci rozpusťte máslo a přidejte slaninu i cibuli. Jakmile cibule zesklovatí, přidejte dvě lžíce cukru a nechejte zkaramelizovat. Následně do hrnce vložte červené zelí a zalije hovězím vývarem. Zelí nechejte dusit přibližně 20 minut, dokud zcela nezměkne. Na závěr přidejte mouku a další dvě lžíce cukru. Podle chuti osolte a můžete podávat se svatomartinskou husou.
Chlupaté bramborové knedlíky
Svatomartinskou husu můžete podávat s různými druhy knedlíků podle chuti, od klasického houskového přes karlovarský po chlupatý, jehož přípravu si nyní popíšeme.
Potřebné ingredience:
-
1 kg brambor
-
Sůl
-
1 vejce
-
300 g hrubé mouky
-
50 g krupice
Třetinu brambor uvařte ve slupce, poté oloupejte a nastrouhejte najemno. Zbylé dvě třetiny oloupejte na nastrouhejte v syrovém stavu. Ze syrových brambor vymačkejte vodu, aby výsledná hmota nebyla příliš řídká. Smíchejte s nastrouhanými vařenými bramborami, přidejte mouku, krupici a vejce. Jakmile vám vznikne tužší těsto, pomocí lžíce odebírejte větší noky a vhazujte je do hrnce s osolenou vařící vodou. Jakmile vyplavou, chlupaté knedlíky jsou hotové a můžete je z hrnce vyndat.
Věříme, že vám naše recepty na svatomartinskou husu, zelí a knedlík přijdou vhod a ocení to i strávníci u vás doma. Máte vlastní osvědčené recepty, jak upéct husu či připravit knedlík nebo zelí? Podělte se se svými zkušenostmi na našem Facebooku. Nezapomeňte si přečíst první část tématu, jak upéct svatomartinskou husu.
Diskuse k článku