
Mikrobylinky – 4 zajímavá fakta, která o nich nevíte
S mikrobylinkami (microgreens) se roztrhl pytel. Obliba jejich pěstování a využití v gastronomii stále roste. Není se čemu divit – mikrobylinky jsou vizuálně poutavé, chutné a zdravé. Také patříte mezi jejich příznivce? Právě pro vás jsme sepsali 4 zajímavosti, o kterých jste doposud nevěděli.
Mikrobylinky jsou trendy
Microgreens jsou v kurzu už pár měsíců. Koneckonců jsme o nich v samostatném článku psali u v loňském roce. A jejich obliba rozhodně neklesla. Co o nich víte a nevíte?
Zdravý člověk je odpočatý člověk. Užijte si domácí wellness
Jak správně větrat? 6 pravidel zdravého a hygienického bydlení
1. Obsahují více živin než vyrostlé rostliny
Věděli jste například, že mikrobylinky, které si vypěstujete za pár dnů na okenním parapetu, obsahují až 40násobné množství živin ve srovnání s vyrostlými rostlinami? Množství a skladba živin se samozřejmě liší a závisí i na celkové hmotnosti a velikosti.
Mikrobylinky jsou bohaté zejména na vitamíny A, C, E, a K, obsahují také množství minerálů. Týká se to v podstatě všech mikrobylin, ať už si vypěstujete brokolici, hořčici, len, nebo třeba červenou řepu.
2. Tepelnou úpravou ztrácí živiny
Mikrobylinky cenné živiny rychle získají, ale také o ně velmi jednoduše přijdou. Velkým zabijákem všech zdraví prospěšných látek je především tepelná úprava. Proto doporučujeme konzumovat výhonky co nejčerstvější, a to ideálně hned po zastřižení. Uchovat je můžete i v lednici, ale jen na pár dnů. Při manipulaci buďte opatrní a chovejte se k nim s respektem.
3. V gastronomii se používají už 40 let
Mohlo by se zdát, že microgreens jsou trendem posledních měsíců či let. Jenže tomu tak není. V gastronomii (především zahraniční) se využívají už dlouhé dekády. Za průkopníky v této oblasti se považují šéfkuchaři z Kalifornie, kteří čerstvými mikrobylinkami zpestřovali své výtečné pokrmy. V 90. letech pronikly microgreens do celého světa, v novém tisíciletí se ale objevovaly zejména na talířích špičkových restaurací. Do každodenní kuchyně skutečně pronikly až před nedávnem.
4. Mikrobylinky jen do salátů? Ani náhodou!
Myslíte si, že mikrobylinky jsou určené jen do zeleninových nebo ovocných salátů? Pak vás rádi vyvedeme z omylu. Microgreens se hodí k téměř jakémukoliv pokrmu – raw i tepelně zpracovanému. Zlepší vzhled, chuť i výživovou hodnotu vašich salátů, masných pokrmů, pomazánek, a dokonce i dezertů. Jsou také skvělým zdravým snackem, jen tak. Zvolte si křupavější typ mikrobylinek, naservírujte si je do misky a pochutnávejte si na nich třeba u televize. Přejeme zdravé mlsání!
Přečtěte si i další články o bylinkách:
- Bylinky na vaší zahrádce: Jednoletky, dvouletky
- Sbírejte bylinky, které v březnu a dubnu rostou na zahradě
- Návod na zpracování bylinek, které sklidíte před zimou
- Máte problém se zimomřivostí? Pěstujte bylinky
- Konzervace bylinek: sušení, mražení a nakládání
- Bylinky na vaší zahrádce: Jednoletky, dvouletky nebo trvalky?
Diskuse k článku