Špagetová dýně: zdravé recepty ze špagetové dýně
Existuje mnoho druhů dýní, se kterými můžete v kuchyni vykouzlit úžasné pokrmy. Špagetová dýně je jednou z nich. Patří k původním druhům pocházející z amerického kontinent. Špagetová se jí říká proto, že se při vaření rozpadá na jemná vlákna, která mohou připomínat právě špagety. Poradíme zdravé recepty ze špagetové dýně, které oživí váš jídelníček.
Špagetová dýně má v sobě mnohem více zdraví prospěšných látek, než se může na první pohled zdát. Obsahuje vlákninu, vitamín B6 i C a mangan. Karbohydráty v dýni špagetové dokáže naše tělo měnit na krevní glukózu pomaleji, tudíž nedochází k extrémní reakci na inzulin. Má žlutou či žlutozelenou barvu, dlouhá je asi 30 cm. Jak již název napovídá, je ideální náhražkou těstovinových špaget, a to díky zdravějšímu složení.
Zdravé recepty: ze špagetové dýně chutné špagety
Ze špagetové dýně uděláme velmi zdravé a chutné špagety, které lze použít jako příloha pro spoustu hlavních jídel. Ideální jsou špagety ze špagetové dýně například pro vegetariány nebo když si chceme čas od času zpestřit jídelníček. Pro přípravu zdravých špaget budeme potřebovat cca 2 kg špagetovou dýni.
Postup: špagety ze špagetové dýně
Celou očištěnou dýni rozpůlíme na dvě části, mírně posolíme, můžeme dokonce zakápnout i olivovým olejem. Obě půlky špagetové dýně vložíme do pekáče nebo na pečicí plech a pečeme při cca 200° 20 až 30 minut do změknutí. Po vyndání špagetové dýně z trouby ji necháme chvíli vychladnout. Vydlabeme semínka a poté začneme oddělovat dužinu, a to vidličkou od středu dýně. Dužina se bude rozpojovat na vlákna, která jsou právě podobná špagetám. Celou špagetovou dýni vydlabeme tak, že nám zůstane jen tenoučká slupka.
Takto získané špagety ze špagetové dýně můžeme využít jako přílohu k masu nebo jimi nahradit tradiční italské těstoviny. Ukažme si dva skvělé a zdravé recepty ze špagetové dýně.
Zdravé recepty: špagetová dýně s houbami, česnekem a parmezánem
Ingredience:
- špagety ze špagetové dýně
- olivový olej
- česnek
- sůl a pepř
- tymián
- žampiony
Postup: špagetová dýně s houbami, česnekem a parmezánem
Na olivovém oleji necháme zpěnit nakrájený/nastrouhaný česnek, přidáme tymián a na plátky nakrájené očištěné žampiony. Všechny ingredience opékáme na pánvičce asi 10 minut do zlatova. Do pánvičky poté přidáme špagety ze špagetové dýně, promícháme, osolíme a opepříme. Na závěr na talíři posypeme špagety ze špagetové dýně s houbami a česnekem chutným parmezánem.
Zdravé recepty: zapečená špagetová dýně s pórkem
Ingredience:
- Špagety ze špagetové dýně
- 2 pórky
- Sůl a pepř
- česnek
- tvrdý sýr eidam
- zakysaná smetana
- 100 g másla/olivový olej
Postup: zapečená špagetová dýně s pórkem
Na pánvi rozehřejeme máslo (nebo použijeme olivový olej) a osmahneme na kolečka nakrájený a očištěný pórek. Posolíme a přidáme česnek podle chuti. Pórek necháme na pánvi změknout a poté přidáme špagetovou dýni a dobře promícháme. Vše vysypeme do zapékací mísy, zalijeme smetanou a na vrch nastrouháme sýr. V troubě pečeme špagetovou dýni s pórkem při teplotě 180-200° do té doby, dokud se nevytvoří na povrchu ze sýru krásná zlatavá krusta.
Zkuste také zdravé recepty z dýně hokaido
Diskuse k článku