Je čas na důležité prořezávání stromů – jak na to?
Ve chvíli, kdy zimní období skončí a plně ho nahradí jaro, je nutné zahájit péči o zahradu. K základním úkonům se řadí mimo jiné i prořezávání stromů. Ne každý má však jasno v tom, kdy a jak ho provádět. Prořezávání stromů je důležité, avšak neexistuje univerzální návod, kterým byste se mohli řídit. Způsoby a postupy se odvíjí nejen od odrůdy, ale také od stáří daného stromu nebo prostředí, ve kterém se nachází. U některých je proto nutné zasahovat do růstu větví více, u jiných se přílišná prořezávka nehodí a je spíše kontraproduktivní.
Ovocné stromy je vhodné prořezávat hned zjara (únor, březen), opadavé pak v polovině léta (červenec, srpen). I tak ale příhodnou dobu nelze určit konkrétně, jak již bylo napsáno, požadavky jednotlivých druhů stromů se liší, některé se prořezávají i dvakrát za rok. Na tenké a malé větve budou stačit zahradní nůžky, u silnějších větví využijete pilku na dřevo s jemnými zoubky. Nechce-li se vám šplhat až do koruny, pak jsou na trhu k dostání i nůžky s teleskopickou rukojetí, díky které se ze země pohodlně dostanete i k větvím položeným výše.
Základní tipy pro prořezávání stromů
Prořezávání umožní bezproblémové pronikání vzduchu a světla do koruny stromu, což jsou jedny z nezbytných podmínek, aby rostliny prospívaly. Každý zkušený zahrádkář ví, v jakém stavu který strom je a jakou péči potřebuje. Tato znalost nejlépe napoví, jaké řezy provádět a čemu věnovat pozornost. Na jaře je nutné odhadnout chvíli vegetačního klidu a nesmí již panovat mrazy, které by vzniklé rány následně poškodily.
I katalpy se musí prořezávat. Jak je pěstovat?
Řezy by neměly vytvářet rány v průměru větší jak 5 až 7 cm. Čím větší jsou, tím větší je riziko, že se do stromu dostanou výtrusy hub a původci chorob. Optimálně se doporučuje, aby rány byly velké zhruba 3 až 4 cm. Nezapomeňte také na vhodné ošetření každé vzniklé rány, co urychlí hojení a případně ochrání strom před napadením nežádoucími škůdci.
Silné větve se nedoporučuje řezat naráz a v jednom tahu, hrozí tak odlomení a rozštěpení. Doporučovaným postupem je prvotní naříznutí zespoda, poté o něco hlubší z protějšího směru. Tak větev přirozeně odpadne, aniž by strhla kus okolní kůry. U menších větví můžete tento způsob opakovat, pokud si vystačíte se zahradnickými nůžkami, mějte pevnou ruku, abyste nezpůsobili rozštěp nebo nežádoucí nalomení.
Větve by měly růst po celém objemu koruny, ne jen nad sebou
Smyslem prořezávání je také upravovat tvar koruny stromu. Hlavní větve by proto měly v ideálním případě vyplňovat střídavě celý objem koruny a nerůst pouze v linii nad sebou. Pamatujete na to při každém prořezu. U ovocných stromů by hlavní větve měly růst ve vodorovné poloze, aby lépe nasazovaly plody. Toho lze především u mladých stromků dosáhnout přichycením zátěže.
Kdy prořezávání stromů provádět?
Pro lepší představu, kdy nejlépe byste měli prořez ovocných stromů realizovat, poslouží následující tabulka. Opět je nutné zmínit, že tato obecná doporučení nelze aplikovat vždy.
Strom |
Vhodné měsíce |
|
Jabloň |
únor, březen |
srpen |
Hrušeň |
únor, březen |
srpen |
Švestka |
únor, březen |
červenec |
Broskev |
březen |
červenec, srpen |
Třešeň |
červenec, srpen |
Prořezávání stromů je činnost, která bezpodmínečně patří k základní péči o zahradu. A to nejen o takovou, na které účelně pěstujete ovoce. I ostatní rostliny potřebují každoroční prořez, díky kterému zesílí. Nezapomeňte si také přečíst tipy pro okrasnou zahradu, článek o ní najdete ZDE.
Diskuse k článku