5 způsobů, jak perfektně roztopit gril na dřevěné uhlí
I když se mezi příznivci grilování stále častěji využívají grily na plyn nebo elektřinu, vůni grilovaného pokrmu připraveného na dřevěném uhlí nic nepřekoná. Pokud se nechcete vzdát tradičního způsobu grilování, ale pokaždé se trápíte s jeho roztápěním, zpozorněte. Způsobů, jak perfektně roztopit gril na dřevěné uhlí, je několik, každému přitom vyhovuje jiný postup. Proto jsme pro vás sepsali 5 osvědčených postupů, ze kterých si vyberete ten, který vám bude nejvíce vyhovovat.
1. S komínovým podpalovačem roztopíte gril během chvilky
Pokud se vám nechce ztrácet čas (a nervy) soustavným foukáním do hromádky dřevěného uhlí a vyčkávání, jestli chytne, nebo ne, pořiďte si komínový podpalovač. Zapalovací komín je přímo vyrobený za účelem roztápění dřevěného uhlí nebo briket a pořídíte jej za pár set korun. Ve spodní části je podpalovač vybavený roštem, pod který umístíte zapalovací kostky nebo jiné tuhé podpalovače a shora jej naplníte uhlím nebo briketami.
V malém prostoru komínové konstrukce se rychle vytvoří vysoká teplota a za pár minut se rozžhaví značná část paliva. Brikety umístěné v honí části pak chytnou od okolních rozpálených briket nebo uhlí, a tak s palivem nemusíte nijak dál manipulovat. Až se uhlí nebo brikety rozžhaví, přímo je z komínového podpalovače vysypete do grilu a můžete začít připravovat pokrmy.
2. Sáhněte po přírodním tuhém podpalovači
Nejtradičnějším způsobem podpalování grilu je použití tuhých podpalovačů, které se umístí společně s briketami či uhlím přímo do grilu. Takový postup vyžaduje větší úsilí a neobejde se bez rozfoukávání. Základem úspěchu je přitom volba kvalitního tuhého podpalovače, který bude hořet dostatečně dlouho, aby mohl rozpálit okolní palivo.
Dobrou volbou jsou například tuhé podpalovače na přírodní bázi vyrobené ze dřevěných vláken, ze kterých si při spalování neuvolňují nebezpečné látky. Naopak se vyhněte použití podpalovačů na ropné bázi, které mají negativní vliv na chuť i vůni pokrmu. Pokud chcete, aby od podpalovače chytlo co nejvíc briket nebo kusů dřevěného uhlí, obložte jej a ponechte mezery pro přívod vzduchu. Uvidíte, že po pár minutách bude gril rozpálený i bez únavného foukání.
3. Snadné roztopení grilu s tekutým podpalovačem
Vedle tuhých podpalovačů se dají pro roztápění grilů použít i podpalovače tekuté. Ty se v přiměřeném množství na uhlí či brikety nalejí a zapálí. Nám se osobně použití tekutých podpalovačů příliš neosvědčilo, protože jsme museli spotřebovat velké množství tekutiny. Navíc nás od častého používání odrazuje i chemické složení, které nám k přípravě chutných grilovaných pokrmů dohromady moc nejde. Přesto i s tekutými podpalovači gril roztopíte poměrně rychle a bez velké práce, takže může jít o vhodné řešení, když jiné metody roztápění selžou.
Čtěte také: Jak vyčistit gril a zbavit jej mastnosty
4. Rozdělejte oheň a postupně přidávejte uhlí
Chcete si užít grilování, ale nemáte po ruce žádné další pomůcky, ať už komínové startery, nebo tekuté či tuhé podpalovače? Vězte, že gril můžete úspěšně roztopit i bz jakýchkoliv pomůcek. Stačí, když na grilu rozděláte klasický oheň z dřevěných třísek a papíru a budete do plamene postupně přidávat uhlí a brikety. Při tomto způsobu roztápění si musíte dát pozor, abyste oheň neudusaly a nepřehltily jej velkým množstvím paliva.
Budete-li trpěliví, za deset až patnáct minut bude gril pořádně rozžhavený a připravený na grilovačku. Nezapomeňte, že před položením masa nebo jiných surovin na rošt musí veškeré dřevo dohořet. Proto zapalte jen takové množství dřeva, které bude pro rozžhavení briket nebo uhlí nezbytné. Grilovat ale můžete dokonce i bez briket nebo uhlí. Pokud ohořelé dřevo zbavíte plamenů a necháte jej žhavit, poslouží jako kvalitní palivo pro grilování.
5. Použijte horkovzdušnou pistoli
Máte poblíž grilu elektrickou zásuvku a vaše dílna je vybavena horkovzdušnou pistolí? Vězte, že i s její pomocí můžete gril roztopit! Nasypte uhlí nebo brikety do grilu a vytvořte malou pyramidu. Zapněte horkovzdušnou pistoli a do středu pyramidy několik minut foukejte z bezpečné vzdálenosti horký vzduch. Po chvíli začnou z prvních briket šlehat jiskry a palivo se začne rozpalovat do běla. Horkovzdušná pistole nejen že zajistí vzplanutí paliva, ale také se postará o vhánění vzduchu. Do grilu tak nemusíte vůbec foukat.
Nenechte si ujít naše další články, ve kterých jsme se na grilování a související témata podrobně zaměřili:
Diskuse k článku