Marináda na grilovanou krkovici a správný postup grilování
Také si užíváte letní grilování a nemůžete se dočkat blížícího se víkendu, abyste mohli rozpálit svůj gril? Základem úspěšného grilování masa je vždy marináda. Marinádám jsme se v minulosti již věnovali, dnes se ale zaměříme na jednu konkrétní, a to na marinádu na grilovanou krkovici. Právě vepřová krkovička patří mezi nejoblíbenější druhy masa ke grilování a chutnou vyváženou marinádu si bezpochyby zaslouží.
Příprava vyvážené marinády na grilovanou krkovici
Hledáte nejlepší recept na marinádu na grilovanou krkovici? Udělali jsme to za vás. Vyzkoušeli jsme hned několik postupů a zdárně došli k cíli. Věříme, že naše marináda vám zachutná a skvěle podtrhne chuť dobře propečené šťavnaté krkovičky. Pro přípravu marinády budete potřebovat:
-
rostlinný olej – řepkový, olivový nebo slunečnicový,
-
sklenice chutného nasládlého černého piva,
-
3 stroužky českého rozetřeného česneku,
-
polévkovou lžíci worcestrové omáčky,
-
sůl, černý pepř, pro ozvláštnění chuti pepř bílý nebo kajenský,
-
chilli paprička nebo pasta podle chuti.
Jen pár základních ingrediencí stačí k vytvoření dokonalé marinády, která zvýrazní chuť čerstvého masa. Důležitou roli na chuť marinády má černé pivo, které je nasládlé s tóny melasy. Rozhodně používejte pivo černé, světlé se do marinády nehodí. Pepř a chilli přidávejte do marinády podle toho, jak moc ostrou marinádu chcete mít.
TIP: přidejte do marinády na grilovanou krkovičku panáka vodky. V chuti alkohol nebude patrný a při grilování se vypaří. Vodka umožní lepší rozpouštění tuků a grilované maso zjemní. |
Jak dlouho maso marinovat
Často se nás také ptáte, jak dlouho by se mělo vepřové maso marinovat. Možná potěšíme nedočkavce, protože z vlastních zkušeností není třeba maso nakládat příliš dopředu. Ano, pokud máte čas a grilování plánujete, klidně můžete maso naložit na 24 hodin předem. Pokud ale maso marinádou jen potřete a budete grilovat už za hodinu, marinádu na krkovičce dobře pocítíte. Rozdíl v chuti mezi krátkým a dlouhým marinování není ve výsledku zase až tak velký.
Důležitá je ale konzistence marinády. Ta nesmí být příliš tekutá, zbytečně by po masu stékala na žhavé uhlíky a způsobovala by nepříjemné dýmení. Pokud chcete vytvořit opravdu hustou marinádu na krkovici, můžete ji povařit a nechat odstát. Zhoustne a na maso se bude lépe nanášet.
Grilujeme krkovici: ideální postup grilování
Samotné grilování krkovice není nijak složité. Při grilování na klasickém grilu doporučujeme krkovici nařezat na stejně tlusté plátky. Grilování krkovice vcelku by na malém grilu mohlo trvat i několik hodin. Maso po naporcování neklepejte ani nesolte, jen na nějakou dobu naložte do marinády. Krkovici umísťujte vždy na pořádně rozpálený rošt. Plátek masa otočte hned, jak se z jedné strany stáhne. Následně grilujte tak dlouho, dokud nepromění svou barvu po celé délce.
Čtěte také: Jak vyčistit gril a zbavit jej špíny a mastnoty
Výhoda krkovice spočívá v tom, že ji jen tak nevysušíte. Obsahuje značné množství tuku, takže se dobře vysmaží a i při delším grilování uchová svou šťávu. Krkovici proto vždy raději grilujte o něco déle, než abyste pak jedli syrové vepřové maso.
Věříme, že marináda na krkovici, která se nám osvědčila, potěší i vás. Stačí několik základních ingrediencí a chuť masa se výrazně zlepší. Budeme rádi, když nám představíte své vlastní recepty na marinády a pochlubíte se nám, jak probíhá grilování u vás doma. Nezapomeňte si přečíst náš předchozí článek, ve kterém jsme představili hned několik oblíbených marinád na různé druhy masa.
Diskuse k článku