Domácí udírna je ozdobou zahrady, postavit si ji můžete sami
Obliba uzených pochoutek patří v tuzemsku mezi jednu z tradic českého gurmánství. I proto se na zahradách a pozemcích u domů stále častěji objevují domácí udírny, ve kterých si každý může pokrm upravit sám. Výsledné chuti se totiž běžně dostupné komerční výrobky ani nepřibližují. Jak postavit nejběžnější typ udírny? O tom se dozvíte to nejpodstatnější na následujících řádcích.
Udíren existuje celá řada typů. Můžete si ji pořídit jako hotové řešení, které vám na zahradu firma sama dopraví, nebo si obstarat udírnu, co si následně postavíte jako stavebnici z prefabrikovaných dílů. Povětšinou jsou tyto prodávané varianty vyrobeny z nerezu nebo dřeva. Zakázky na míru bývají realizovaný i z cihel. Některé modely jsou i kombinované, případně multifunkční, kdy je udírna zároveň grilem nebo je její součástí pec na pizzu. Nabídka trhu je pestrá, nicméně nejen z úsporných důvodů dávají mnozí přednost možnosti si udírnu postavit vlastníma rukama, a tak si ji zcela uzpůsobit všem představám a požadavkům.
Skříňová domácí udírna – návod na stavbu
Mezi nejběžnější a nejužívanější typy v tuzemských domácnostech patří udírna, která se nazývá skříňová. Je možné postavit ji z různých materiálů, převažují ale cihly, plech a dřevo. Jak už bylo napsáno výše, může být domácí udírna kombinovaná i s grilem nebo krbem. Ve finále tak vznikne malá zahradní kuchyně, která promění každé posezení na čerstvém vzduchu v opravdové labužnické hody.
Vrhnete-li se do stavby svépomocí, musíte nejprve najít vhodné místo. Uvažujte dopředu a přemýšlejte nad tím, zda nebude kouř směřovat sousedovi na pozemek nebo dokonce do oken jeho obydlí. Poté můžete začít s výstavbou základů (či položením základové desky). Čím větší udírna bude, tím větší musí být, aby stavbu udržely a nepraskaly její vahou. Často se k těmto účelům využívá beton, u menších udíren ze dřeva nebo plechu stačí pevný podklad v podobě udusané a zarovnané země. Udírna jako taková má prakticky 4 hlavní části:
- ohniště
- kouřovod
- udící skříň
- komín
O tom, co musí jednotlivé části splňovat, informujeme dále.
-
Ohniště musí být vždy níže než komora pro uzení
Ohniště je dobré umístit do svahu pod skříň. Jeho velikost by měla být oproti skříni samozřejmě menší. Uvnitř se nachází rošt, který drží palivo, pod ním pak popelník, který lze vyndávat, a tak se jednoduše zbavovat shromažďovaného popela. Aby ohniště zvládalo vysoké teploty, které uvnitř oheň utváří, je nutné vyložit ho šamotovým obkladem, jako tomu je v kamnech. Dvířka je třeba instalovat tak, aby s nimi bylo možné snadno manipulovat (měla by být dvoje – jedny pro přikládání, druhé dole pro odebírání popela). Mají také funkci průduchů k regulaci síly plamenů – výše položená ochlazují kouř, spodní zvyšují intenzitu ohně.
-
Sklon je u kouřovodu nezbytný
Spojem mezi ohništěm a udící skříní je kouřovod. Ten lze koupit klasického typu, jako se instaluje ke kamnům, nebo ho je možné vyzdít. První možnost je samozřejmě jednodušší variantou. Kouřovod musí mít sklon, aby kouř mohl samovolně stoupat do skříně. Délka se doporučuje alespoň 2 metry. Existuje také možnost vést kouřovod v zemi, tam by měly být rozměry větší – až 4 metry. Ideální zakončení a napojení na skříň je uprostřed spodní části.
-
Velikost udící skříně volte s ohledem na předpokládané množství uzených pokrmů
V udící skříni probíhají všechny úpravy masa a dalších surovin. Podle množství a objemu všeho, co budete chtít v udírně zpracovávat, volte její rozměry. Obvykle jsou do 90 cm x 90 cm, fantazii se však meze nekladou, můžete si postavit menší i větší udírnu. Skříň by měla být vyšší než ohniště, aby bylo možné napojit do ní kouřovod v potřebném sklonu (není-li k dispozici terénní stupňovitost). Proto je vhodné podložit skříň kvalitním soklem. Ten může být i dutého provedení, a tak v něm budete moci skladovat dřevo.
Uvnitř skříně je příhodné nad vyústění kouřovodu instalovat mříž, která bude kouř rozptylovat po celé udírně, čímž se docílí optimálního průběhu uzení. Nad ní se doporučuje umístit síť, která bude moci zachytit případné odpadávající kusy surovin. Měla by se proto dát z udírny jednoduše vyndat. Téměř u pomyslného stropu skříně je třeba umístit systém, na který se budou moci upevňovat suroviny. To lze vyřešit například latěmi s háčky, případně latěmi, na které se následně napříč položí další latě apod. Dbejte na to, aby řešení bylo pevné a nemohlo spadnout. Nezapomeňte také na možnost vložit do skříně teploměr, a tak mít podmínky uvnitř pod kontrolou. Nejvhodnější se zdá být vyvrtaný otvor nad latěmi sloužícími pro uchycení surovin. Teploměry jsou k dostání ve speciálních provedeních určených přímo do udíren. Dvířka na skříni musí dobře těsnit a musí být dostatečně rozměrná.
-
Komín musí dobře odvádět kouř
Z horní části skříně vede samozřejmě komín, kterým z prostoru uniká kouř. K tomuto účelu lze využít obyčejnou rouru od kamen, případně koupit přímo komínové vedení pro udírnu. Chcete-li regulovat množství kouře ve skříni, opatřete komín ovladatelnou záklopkou, s níž bude možné manipulovat dle potřeby.
Stejně jako gril, o kterém se dozvíte plno zajímavostí v článku ZDE, i domácí udírna představuje možnost, jak si zpříjemnit a zpestřit jídelníček nebo nápaditě pohostit návštěvu. Pamatujte však na to, že jako každá stavba vyžaduje pečlivost a trpělivost, aby se při prvním použití nerozpadla. Pokud si nejste jisti svými kutilskými schopnostmi, volte raději komplexní řešení, co vás zbaví všech starostí.
Zajímavé tipy:
- udit lze „studeným" kouřem (20 °C) a teplým kouřem (60 až 70 °C nebo 80 až 90 °C)
- čím teplejší kouř je, tím je uzení rychlejší
- maso vyuzené rychle je nutné spotřebovat co nejdříve
- ideální dřevem je buk nebo habr
Diskuse k článku
Alfons Krátký
Jan Turo
David Kompelík