Méně známé druhy exotického ovoce – 5 tipů, co ochutnat
Během podzimu a zimního období mnozí mění své stravovací návyky a od běžně dostupných potravin přechází i k exotickému ovoci, ať už jde o banány, ananasy, manga, maracuji, nebo kiwi a pomela. Existuje však mnoho dalších druhů exotického ovoce, kterými můžeme svůj jídelníček ozvláštnit a vyzkoušet přitom nové chutě. Přinášíme vám 5 tipů na méně známe druhy, které stojí za ochutnání.
1. Dračí ovoce
Dračí ovoce neboli pitaya patří mezi zvláštní druhy, které na první pohled zaujmou svým vzhledem a ozvláštní každou sváteční tabuli. Skvělé jsou proto i k dekoraci při prostírání svátečního stolu. Plody dračího ovoce mají slupku výrazné červené až fialové barvy, existují však i méně obvyklé žluté druhy.
Pitaya patří mezi kaktusy, přesto nemá žádné trny. Nemusíte se bát, že byste se příliš trápili s loupáním či zpracováním. Dračí ovoce se jednoduše loupe, stejně tak se dá snadno rozříznout. Chutnou dužinu pak vydloubnete pomocí lžíce. Dračí ovoce je vhodné do salátů, přípravu džemů, ozvláštní i alkoholické či nealkoholické koktejly. Pro svou lahodnou chuť připomínající meloun či angrešt je ovoce lahodné i při konzumaci v čerstvém stavu.
Užijte si tropickou exotiku v koupelně
Exotika v našich končinách? V zimní zahradě ano!
Hydroponie: zelenina, ovoce a bylinky dostupné díky pěstování z roztoků
2. Opuncie
Mezi kaktusy patří také opuncie, které mají naopak od dračího ovoce jemné a ostré trny. Aby se vám nezabodly do kůže nebo jazyka, musíte je před zpracováním opatrně odstranit. Plody opuncie mají oválný tvar a nádherně zbarvenou dužinu. Chuť tohoto exotického ovoce je podobná hruškám, konzumovat se dá včetně drobných semínek.
Se zpracováním opuncie budete mít vzhledem tužší slupce a trnům více práce. Doporučujeme při loupání používat rukavice, plody naříznout a stahovat z jedné strany jako banán. I opuncii můžete přidat do koktejlů nebo použít pro přípravu džemů a marmelád nezvyklé chuti. Podtrhne také chuť kuřecího nebo krůtího masa.
3. Liči
Ovoce zvané liči zřejmě mnozí z vás znají. V posledních letech se totiž hojně objevují i na pultech obchodních řetězců. Liči má malé kulaté plody s tvrdou slupkou a také jádrem, které je potřeba před konzumací odstranit. Liči má jemnou krémovou chuť a pro svou sladkost se přibližuje kompotovaným citrusům. V obchodech s asijskými produkty pak najdete i liči nakládané, které je dobrým doplňkem k rybám nebo různým druhům masa. Zpracované liči můžete jíst i čerstvé, případně oloupanými plody dozdobit lívance či jiné sladké pokrmy.
4. Kumquat
Viděli jste někdy ovoce, jehož plody připomínaly miniaturní pomeranče? Pak jste s velkou pravděpodobností narazili na kumquat. Exotické ovoce s výraznou oranžovou slupkou a nahořklou dužinou lze jíst i čerstvé, mnohem chutnější je však po zpracování. Kumquat podtrhne chuť grilovaného masa, vhodný je například pro přípravu sladké omáčky s hovězím steakům. Pro svůj vzhled je kumquat vhodný jako ozdoba dezertů, slavnostních talířů či luxusních koktejlů.
5. Durian
Na úplný závěr jsme si nechali poměrně kontroverzní druh exotického ovoce, a to durian. Mnohé totiž odpuzuje svým silným aroma, které mnohým připomíná až zahnívající maso. Pokud však zápach ovoce překousnete, na dužině si můžete vskutku pochutnat. Krémová až máslová dužina chutná jako kombinace vanilky, ořechů a banánů.
U durianu se konzumuje právě dužina, která je nabalená na velkých semenech uvnitř plodu. Do obřího durianu se dostanete poměrně snadno – stačí najít slabé místo na slupce, kam zapíchnete ostrý nůž a jehož otočením skořápku otevřete. Pozor, durian není vhodný pro kombinaci s alkoholickými nápoji. Vědci dokázali, že kombinace durianu a alkoholu může až ohrozit život. Ovoce totiž obsahuje velké množství sirných slučenin, které blokují aktivitu enzymu nezbytného pro odbourávání alkoholu v těle.
Zaujaly vás tyto druhy exotického ovoce? Pak si nenechte ujít ani následující články na Chytrém bydlení:
Diskuse k článku