Indukční varná deska šetří čas i energii
Moderní technologie, typické pro dnešní dobu, otevírají hranice možností, jak lze vybavit domácnost, a postarat se tak o její snadný a bezproblémový chod. Indukční varná deska bývá často označována jako nejefektivnější, nejúspornější a nejbezpečnější způsob přípravy pokrmů. Co je na tomto tvrzení pravdy a na jakém princip varná indukční deska funguje?
Indukční varná deska je předmětem mnoha odborných i laických diskuzí. Někdo ji považuje za plnohodnotného nástupce klasických sporáků nebo běžných varných desek, jiní poukazují na nutnost vařit na desce pouze v konkrétním druhu nádobí, tedy na nevyhnutelnou finanční investici pro provoz. Pravdou ale je, že z mnoha odborných testů vychází indukční varná deska jako jednoznačný kuchyňský přínos. Jak tedy indukční varná deska funguje?
Indukční varná deska ohřívá nádobu, ne plotnu
Princip, na němž indukční varná deska funguje, je v zásadě zcela jednoduchý. Dochází totiž k ohřevu dna nádoby, a to díky průchodu střídavého proudu v cívce pod deskou, která mezi dnem hrnce a deskou vytváří elektromagnetické pole. V praxi tak nedochází ke ztrátám jako například při vaření na plynovém sporáku, kdy oheň produkuje teplo i do nejbližšího okolí nádoby, nebo u sklokeramické desky, kdy se ohřívá celá plocha standardizovaného rozměru, i když dno hrnce je třeba menší, a tak z určité části odchází teplo, k jehož výrobě je nutno elektrické energie, zcela nevyužito pryč.
Indukční varná deska tak minimalizuje ztráty, které mohou při vaření na obvyklých a rozšířených spotřebičích vznikat. Příprava jídla je tak nejen energeticky úspornější, ale také rychlejší. Uvádí se, že indukční varná deska ohřeje vodu v hrnci obdobně efektivně jako rychlovarná konvice.
Indukční varná deska (maximální příkon 7000 W) stojí okolo 7000 Kč. |
Efektivní vaření na indukční desce souvisí i s typem nádobí
Aby však indukční varná deska fungovala tak, jak má, je nutné používat nádobí, které bude schopné na bázi indukce pracovat. V praxi to znamená, že hrnce a pánve by měly být feromagnetické. Při absenci železa se totiž nádoba zahřívat nebude. Smalt, nerez a litina je vhodná, hliník, měď, teflon, sklo nebo keramika na indukční desce neuspěje. Není proto přímo nutné pořizovat kompletní sadu nádobí s nákupem indukční varné desky, protože indukci podporující materiály se v dnešních domácnostech běžně objevují. Pokud je však výše jmenované doporučené nádobí již staré, otlučené s nerovným dnem, tak sle nebude schopno kvalitního provozu na indukční varné desce.
Výhody/nevýhody:
+ energetická a časová úspora
+ nenáročná údržba
+ bezpečnost
- náklady na pořízení
- nutnost vhodného nádobí
Indukční varná deska je řešením pro všechny, kteří chtějí šetřit nejen čas, ale také peníze, stejně jako je tomu například u myčky nádobí. I když se úspory dle odborníků pohybují oproti sklokeramické variantě za rok v řádech stovek korun, i tak se její pořízení rozhodně vyplatí. Vždyť kdo by nechtěl trávit u plotny méně času, aniž by se tím jakkoliv znehodnotila kvalita připraveného pokrmu?
Diskuse k článku