Vinný sklep a jeho charakteristické rysy
Navštívíte-li vinný sklep, a to kdekoliv, jistě zatoužíte po vlastním. Místo, kde je lépe, než na světě, je specifickým architektonickým skvostem. Liší se oblast od oblasti, na každém je znát lidová architektura dané lokality. Podzemní prostory pro skladování vína zažívají svoji renesanci a dnes můžete najít jak typické vinné sklípky, tak moderní stavby zdaleka nepřipomínající svůj účel.
V našich končinách nasajete atmosféru sklepů na jižní Moravě a Slovácku. Místní kopečky pokryté vinicemi jsou rájem pro milovníky vína a zároveň se jedná o oblasti s překrásnou lidovou architekturou. Mnohé vesnice disponují uličkami se sklípky, jenž lákají k návštěvě. Vinný sklep si můžete postavit i ve svém plastovém sklepě.
Jak vypadá typický vinný sklep
Sklepy se v dřívějších dobách budovaly dosti různorodě. Někteří počítali s výrobou vína už při stavbě domu, a tak jej postavili jako sklep pod domkem, případně ho vytvořili až dodatečně. A to buď jako běžný sklep, nebo jej zapustili do terénu zahrady. Chladné prostředí se ale nevyužívalo jen pro víno, ale také pro skladování nejrůznějších pochutin
Nejčastěji míval obdélníkovitý půdorys. Jednodušší sklepy si vystačily s jednou nebo dvěma místnostmi, složitější a rozsáhlejší využívaly systému chodeb. Ničím výjimečným nebylo ani rozdělení na několik výškových úrovní.
Rozdělit se dají také podle způsobu výstavby:
- hloubené
- zděné s klenbou
- vytesané
Vstup do vinného sklepa
Nebudeme se nyní zabývat fasádou, která bývala charakteristického tvaru a navíc ještě zdobená. Jako vstup do sklepa sloužil portál nebo šíje. První „místnost“ měla za účel vyrovnat terén, a v případě, že se sklep svažoval, zajišťoval portál pohodlný vstup. Někdy byly vybudovány také schody.
Ideální podmínky pro vinný sklep
Vinné sklepy jsou konstruovány tak, aby v nich vzniklo prostředí co nejvhodnější pro skladování vína. To znamená:
- Teplota: kolem 10°C, aby bylo víno skladováno ve stejné teplotě, při jaké vznikalo. Teplota musí být stabilní, aby nedocházelo k výkyvům. Při vyšších teplotách víno pracuje a urychluje se jeho zrání.
- Hodnota vlhkosti by se měla pohybovat mezi 65 – 85%.
- Vibrace: mnohdy opomíjená vlastnost sklepů. Nesmí se nacházet poblíž rušných komunikací, aby nedocházelo k otřesům
- Světlo: při návštěvě si nelze nevšimnout, že i při umělém osvětlení je ve sklípku jen šero. Přímé světlo (přirozené i umělé) vínu nesvědčí.
Další nezbytnosti vinného sklepa
Jedna z věcí, která je skryta před zraky návštěvníků, je odvětrávání. Vzhledem k účelu je nezbytné. Buduje se z materiálu nepodléhajícího hnilobě, tzn. Především z pálených cihel, dříve i kamene. Ústí šachty pak musí být opatřeno krytem.
Postavit si vinný sklep svépomocí není žádná legrace, ale také to není nic složitého. Když to zvládli předkové bez pomoci techniky, pak dnes už by to neměl být problém vůbec. Jejich práce ale bude obdivována navzdory nově vznikajícím moderním sklípkům, z jejichž zdí nedýchá ona letitá atmosféra.
Diskuse k článku