Bohatou úrodu rajčat využijte k přípravě lahodného kečupu
Také se vám zadařilo a sklidili jste velké množství rajčat? Pak jistě potvrdíte, že chuti čerstvých rajčat z domácí zahrady se jen tak nic nevyrovná. Zužitkovat najednou ale bohatou sklizeň ale není jen tak. Rajčata se nedají zamrazit, a tak se možnosti jejich uchování omezují na sterilování a nakládání. Jednou z možností, jak rajčata využít, je připravit si z nich domácí kečup.
Ve sklenicích vám domácí kečup vydrží i několik měsíců a přinese úsporu peněžence a přidanou chuť vaší kuchyni. Přečtěte si, jak lahodný kečup připravit.
Kvalitní kečup prospívá zdraví
Mnozí považují kečup za zbytečný doplněk, který ruší jemné chutě pokrmů a zbytečně zvyšuje jejich energetickou hodnotu. Je však třeba říct, že podle mnoha odborníků je pravidelná konzumace kečupu zdraví prospěšná. Musí však jít o poctivě připravený kečup z kvalitních chemicky neošetřených rajčat a bez příměsi umělých látek, emulgátorů a velkého množství soli.
Pěstování rajčat na balkoně krok za krokem
Zajímavé odrůdy rajčat pro rok 2020
Máte doma plno sesbíraných hub a nevíte co s nimi? Poradíme pár tipů na zavařování hub
Domácí kečup pomáhá snižovat hladinu cholesterolu, stejně tak omezuje riziko mrtvice a infarktu. Zpozornět by měli také muži – barvivo lykopen obsažené v rajčat pomáhá preventivně chránit před rakovinou prostaty. Domácí kečup z vlastních rajčat byste si proto měli připravit nejen z důvodu chuti, ale také zdraví.
Rajčata nemusíte loupat
Receptů na přípravu domácího kečupu je velké množství. Nakonec máme každý chuťové buňky trochu jinak nastavené, a tak to chce hodně experimentovat a zkoušet. Používat lze rajčata loupaná i neloupaná. Kečup je také možné zavařovat, aby déle vydržet, nebo zpracovat bez zavařování. V takovém případě však není vhodný k dlouhodobějšímu uložení.
Naší redakci se osvědčilo rajčata neloupat. Po rozvaření slupka změkne, a dá se pěkně rozmělnit. Díky absenci loupání ušetříme nervy i spoustu času, a navíc dodáme kečupu spoustu blahodárných látek, které jsou obsažené právě ve slupce. Pokud jste však při pěstování rajčat použili chemický postřik, raději je oloupejte.
Osvědčený recept na přípravu kečupu
Přinášíme vám recept na kečup, který jsme sami vyzkoušeli. Jeho chuť nám přijde vyvážená a bohatá. Výrazná rajčatová chuť je doplněná jemnými tóny koření a dalších ingrediencí.
Na přípravu kečupu budete potřebovat:
- 1 kg rajčat
- 125 g červené cibule
- 75 g třtinového cukru
- 2 lžíce jablečného octa
- 3 stroužky česneku
- 15 g jemně namleté mořské soli
- Lžičku mletého barevného pepře
- Půl lžičky mleté sladké papriky
- Půl lžičky sušeného tymiánu
- Půl lžičky nového koření
Postup přípravy domácího kečupu:
Rajčata a cibuli nakrájejte na kolečka a vložte do hrnce s vařící vodou (aby byly ponořené). Vařte přibližně půl hodiny, nechejte trochu zchladnout a pomocí tyčového mixéru rozmělněte. Nejprve přidejte cukr a po jeho rozpuštění i všechny další ingredience. Duste na mírném plamenu další půl hodiny, aby se všechny chuti koření vstřebaly.
Nakonec přes jemné sítko koření přeceďte a duste tak dlouho, než se odpaří potřebné množství vody a kečup bude mít odpovídající konzistenci. Nakonec kečup naplňte do vysokých lahví, zavíčkujte a převraťte vzhůru nohama. Chcete-li kečup uchovávat delší dobu, sklenice nejprve pečlivě sterilizujte a poté zavařte, například v troubě. Až kečup vychladne, umístěte jej do chladnu.
Nevyhovuje vám tento recept na domácí kečup? Přečtěte si náš starší článek, ve kterém jsme popsali další 3 osvědčené recepty.
Diskuse k článku