Recepty z hub: skvělá houbová omáčka dvakrát jinak
Nasbírali jste si v lese spoustu hub a potřebujete je v kuchyni nějak upravit? Přinášíme skvělé recepty z hub, díky kterým vykouzlíte v kuchyni hotové zázraky. Výborná houbová omáčka s knedlíkem i hovězím masem potěší i ty nejnáročnější strávníky ve vaší rodině a okolí.
Recepty z hub – klasická houbová omáčka
Prvním receptem bude klasická houbová omáčka, kterou zvládne v kuchyni úplně každý. Houbová omáčka se podává nejčastěji s knedlíkem a patří mezi oblíbené recepty z hub. Jako houby můžete použít jakékoliv jedlé houby, které znáte a máte rádi, takže například lišky, bedle, praváky, žampiony apod. Pokud nemáte čerstvé, bohatě si vystačíte i se sušenými houbami.
Klasická houbová omáčka – ingredience
- 500 g nakrájených hub
- 1 cibule
- 0,5 l mléka
- 1 smetana na vaření
- sůl, pepř a kmín
- petrželová nať
- olej
- 4 lžíce hladké mouky
Klasická houbová omáčka – postup
Cibulku nakrájíme najemno a osmahneme na oleji do zlatova. Přidáme očištěné a nakrájené houby a kmín, osolíme, opepříme a dusíme po dobu asi 15 minut. Poté vše zalijeme smetanou, mlékem a za stálého míchání přivedeme do varu. K zahuštění houbové omáčky si necháme trochu smetany, v níž rozmícháme 4 lžíce hladké mouky. Smetanu s moukou nalejeme do pánve, pořádně promícháme a necháme vařit ještě alespoň 5 minut. Houbovou omáčku dochutíme podle potřeby, a nakonec přidáme nadrobno nasekanou petrželovou nať.
Recepty z hub - houbová omáčka na kyselo s vepřovým masem
Houbovou omáčku můžete připravit i trochu jinak. Ukážeme, jak na houbovou omáčku na kyselo, která se perfektně hodí i k těstovinám, bramborám nebo vepřovému masu.
Houbová omáčka na kyselo s vepřovým masem -ingredience
- 300 g nakrájených hub
- 1 cibule
- smetana na vaření
- ocet
- 3 lžíce hladké mouky
- mléko
- sůl a pepř
- 5 kuliček nového koření
- 500 g vepřového masa
- olej
Houbová omáčka na kyselo s vepřovým masem -postup
Cibuli nakrájíme najemno a smažíme na oleji. K tomu přidáme vepřové maso nakrájené na kostičky nebo nudličky a restujeme asi 10 minut. Houby očistíme a nakrájíme na malé kousky, vysypeme na pánvičku, podlijeme vodou a dusíme do měkka. Do směsi přidáme smetanu a trochu mléka a necháme chvíli vařit. Abychom houbovou omáčku zahustili, rozmícháme hladkou mouku ve zbytku smetany a přidáme k houbové omáčce. Ochutíme houbovou omáčku solí, pepřem a kuličkami nového koření, vše řádně promícháme a vaříme 15 minut. Na dochucení přidáme do omáčky ještě několik kapek octa a podle chuti ještě dosolíme. Houbovou omáčku na kyselo s vepřovým masem podáváme s knedlíkem.
Dobrou chuť!
Zkuste také recept na zavařené houby.
Diskuse k článku