Jak se starat o jednotlivé druhy nádobí – od skla po litinu
Ve svých domácnostech používáme nádobí z nejrůznějších materiálů. Pokud chceme, aby nám dobře sloužilo a dlouho vydrželo, musíme se o něj patřičně starat. Každý materiál ale vyžaduje odlišný způsob údržby, nesprávným postupem můžeme nádobí i zničit. S naším přehledem správné údržby o jednotlivé typy nádobí už chybu neuděláte.
Údržba nádobí podle materiálu
Než se pustíte do mytí a čištění nádobí, uvědomte si, z jakého je materiálu. Každý materiál vyžaduje specifický postup údržby, některé nádobí je odolné a vydrží i méně šetrné zacházení, jiné je naopak choulostivé a křehké.
Skleněné nádobí
Záleží na konkrétním typů nádobí ze skla. Obyčejné skleničky, nádoby a talíře můžete čistit i s pomocí kartáče nebo drátěnky, na varné sklo se ale drátěnka nesmí používat. Obzvláště pečliví a opatrní buďte při čištění sklenic z tenkého skla – sklenic na víno, dekorativního skla a podobně. Pokud chcete, aby se skleněné nádobí více lesklo, použijte na něj vodu s octem a solí. Skleněné nádobí opláchněte a vyleštěte. Zanesené nečistoty a mastnoty snadno odstraníte s pomocí běžného čisticího prostředku na nádobí.
Ne všechno skleněné nádobí můžete čistit v myčce.
Dřevěné nádobí
Dřevěné nádobí je poměrně odolné a vydrží i horší zacházení. Vzhledem ke své nasákavosti ale vyžaduje pravidelnou údržbu, díky které bude dobře vypadat. Dřevěné nádobí začne po nějaké době používání černat. Pokud jej ponoříte na hodinu do vody s chlorem a následně opláchnete čistou vodou, procesu černání zabráníte. Dřevěné nádobí by nemělo být dlouhodobě vystaveno vlhkosti, proto je po použití co nejdříve omyjte a osušte.
Teflonové nádobí
Teflonové nádobí je v domácnostech velmi oblíbené, protože se nepřipaluje a pokrmy se na něm připravují velice snadno. Aby teflonové nádobí dobře a dlouho sloužilo, je nutné se o něj dobře starat. Při poškrábání teflonového povrchu se totiž začne jídlo opět připalovat a nádobí můžete tak akorát vyhodit. Nemluvě o tom, že připálený oloupaný teflon ve vašem jídle není vůbec zdravý.
S domácími čisticími prostředky půjde úklid nádobí snadno
A jak teda o teflonové nádobí pečovat? Především používejte jen dřevěné nebo plastové míchací nástroje, vhodné jsou i nástroje teflonové. Teflonovou vrstvu nesmíte přepálit nasucho, proto ji zbytečně nepokládejte na rozpálenou plotýnku, aniž byste na ní připravovali pokrm. Teflonové nádobí čistěte jen jemným hadříkem, papírovým ubrouskem nebo houbičkou. Rozhodně nepoužívejte drátěnky ani kartáče. Rovněž se nedoporučuje dávat nádobí s teflonovým povrchem do myčky, povrch se narušuje a mohl by se po čase začít loupat.
Teflonový povrch při pečlivé údržbě vydrží roky.
Titanové nádobí
Pokud hledáte kvalitní nádobí, na kterém se vám bude dobře vařit a současně nebudete mít s jeho údržbou příliš mnoho starostí, sáhněte po titanu. Titanové nádobí má skvělé vlastnosti a vyniká svou mechanickou odolností. Na titanovém nádobí můžete vařit a používat jej i pro pečení v troubě. Nádobí z titanu nepoškrábete, můžete na něj používat i drátěnku a kovové pomůcky, vydrží i prudký náraz nebo pád. Titanové nádobí můžete čistit i v myčce, ovšem jen s využitím šetrných čisticích prostředků a teplotou do 60 °C.
Hliníkové nádobí
Hliníkové nádobí se v kuchyni dnes obvykle nepoužívá. Výjimku tvoří moka konvičky na kávu, ešusy nebo kempingové nádobí. Hliníkové nádobí často podléhá černání. Nesmí se čistit jedlou sodou, která proces černání ještě podpoří. Pokud chcete rychlému černání hliníku zabránit, před prvním použitím v nádobí svařte mléko. Povrch se tím na nějakou dobu ochrání.
Špinavou konvičku na kávu budete čistit těžko, důležitá je pravidelná údržba.
Porcelán
Porcelánové i keramické nádobí se musí pravidelně umývat a ihned po tom vysušit. Porcelánové nádobí by se mělo umývat studenou vodou s čisticím prostředkem, mytí horkou vodou se nedoporučuje. Běžně používaný porcelán a keramiku můžete mýt i v myčce, ovšem staré vzácné ručně malované kusy jen opatrně očistěte hadříkem. Nanesené nečistoty je možné odstranit různými prostředky, například bělidlem nebo peroxidem vodíku.
Smaltované nádobí
Smaltované zapékací misky a pekáče krásně vypadají a dobře se s nimi pracuje. Smalt se ale nesmí po vytažení z trouby prudce zchladit, protože by povrchová úprava popraskala. Horké smaltované nádobí se nesmí zalévat studenou vodou. Nádobí nechejte vždy vychladnout a až poté čistěte. Do mísy s připečenými zbytky jídla nalijte teplou vodu a nechejte odmočit. Poté vyčistěte kartáčem a houbičkou. Smaltované nádobí je křehké, proto se vyhněte prudkým nárazům.
Litinové nádobí
Ačkoliv litinové nádobí vypadá odolně, vyžaduje poměrně šetrné zacházení. Na litinovém nádobí se vaří a smaží velmi dobře, je ale třeba dodržovat zásady správné péče a vyhnout se poškrábání povrchu. Litinu nečistěte drátěnkou, ale raději ani houbičkou. Pro dlouhodobou životnost nádobí povrch jen vytřete papírovým ubrouskem. Litinové nádobí nepatří do myčky a nemělo by se čistit ani mycími písky a dalšími prostředky s abrazivní přísadou.
Věříme, že s naším přehledem se vám bude kuchyňské nádobí z různých materiálů udržovat jednoduše. Máte vlastní tipy na čištění a údržbu nádobí? Napište nám na Facebook nebo do komentářů!
Diskuse k článku