Jednoduchý recept na levandulový sirup a limonádu
Pěstujete levandule a vaše zahrádka vypadá jako ve francouzské Provance? Pak toho využijte a připravte si z levandulových květů osvěžující limonádu nebo sirup. Levandule skvěle vypadá a krásně voní, byla by ale velká škoda nevyužívat ji pro přípravu nápojů nebo pokrmů. Je navíc plná prospěšných látek, díky kterým podpoříte organismus a uděláte něco pro své zdraví.
Sběr levandulových květů na sirup či limonádu
Pokud se chcete pustit do přípravy levandulového sirupu nebo limonády, budete samozřejmě potřebovat stonky levandule. Doba sklizně se odvíjí od prostředí, ve kterém se pěstuje. Obvykle se levandule sklízí během června a července, existují však i druhy, které se sklízí i během celého měsíce srpna až do začátku září. Stonky levandule by se měly sklidit těsně před rozkvětem rostliny, jinak se rozpadnou. Pro další zpracování se využívají i listy, které můžete sbírat kdykoliv v průběhu růstu od jara až do podzimu.
Recept na levandulový sirup
Potřebné ingredience:
-
30 levandulových stonků
-
1,5 kg cukr
-
2 lžíce medu
-
1,5 litru vody
-
30 g kyseliny citronové
-
1 velký bio citron
-
Lžíce kvalitního koňaku – volitelné
Příprava sirupu:
Napusťte do hrnce 1,5 litru vody, postavte na plotnu a nechejte projít varem. Následně hrnec odstavte a mezitím se pusťte do přípravy levandule. Stonek po stonku pečlivě opláchněte, zbavte nečistot a nezdravých květů. Citron nakrájejte na tenké plátky. Ty vložte společně se stonky levandule do převařené a vychladlé vody.
Návod: Příprava domácích léčivých krémů
Pokud by se vám nedařilo sehnat citron v bio kvalitě, kůru oloupejte, jelikož bývá ošetřena chemickými prostředky. Nádobu přesuňte na chladné temné místo a louhujte 24 hodin. Další den musíte vylouhovanou tekutinu přecedit nebo přefiltrovat. Můžete použít cedník s jemnými oky, doporučujeme však použití čistého plátýnka nebo dětské pleny, přes kterou neprojdou ani drobná smítka z levandule.
Pro zachování vitamínů nepřivádějte do varu
Jakmile máte levanduli vylouhovanou, máte dvě možnosti, jak levandulový sirup připravit:
-
Vařit „za studena“ – levandulový sirup se zahřeje jen na 40 °C a neprochází varem. Díky tomu se v louhované tekutině uchovají veškeré zdraví prospěšné látky, siirup ale není tak trvanlivý a je třeba jej zpracovat brzy.
-
Nechat projít varem – pokud levandulový sirup necháte projít varem, zničíte mikroorganismy, ale současně znehodnotíte zdraví prospěšné látky včetně vitamínů. Takový sirup je tedy trvanlivý a stejně chutný, obsahuje ale výrazně méně blahodárných látek.
Nám se osvědčila příprava levandulového sirupu za studena. Sirup je velmi chutný, proto nám z kuchyně vždy zmizí dříve, než by se stihl zkazit. Vylouhovanou tekutinu tedy zahřejte na 40 °C a přidejte cukr, med a kyselinu citronovou. Míchejte a nechejte rozpustit. Pokud se na povrchu začala tvořit pěna, posbírejte ji. Až bude kyselina citronová i cukr rozpuštěný, slijte teplý levandulový sirup do čistých sklenic uzavřete.
Čtěte také: Jak vyrobit domácí levandulový olej
Sterilita sklenic na levandulový sirup je důležitá
Pokud zajistíte co největší sterilitu a čistotu sklenic, i levandulový sirup vařený „za studena“ vám vydrží několik týdnů, aniž by se začal kazit. Jak sklenice na sirup sterilizovat? Nejlepší je naplnit velký hrnec vodou, sklenice do něj ponořit a nechat několik minut vařit. Pokud nemáte hrnec, sklenice můžete sterilovat i v troubě či myčce na nádobí. Do vnitřního prostoru vyčištěných vyvařených sklenic nesahejte rukama a dejte si pozor i na sterilitu a víček, případně gumového těsnění. Čím více práce si s přípravou sklenic dáte, tím delší dobu vám levandulový sirup vydrží.
Osvěžující levandulová limonáda
Hotový sirup ze stonků levandule můžete použít pro přípravu limonád, využití však najdete i během pečení. Možností, jak si během horkých letních dnů připravit levandulové osvěžení, je celá řada. Vyzkoušeli jsme hned několik postupů přípravy levandulových limonád a nejvíce se nám osvědčily tyto dvě:
-
Na dno velké sklenice vložíme několik sklenic ledu a přidáme kvalitní levandulový sirup. Zalijeme perlivou minerální vodou a přidáme plátek citronu. Pokud chcete sladkost limonády zvýraznit, přidejte lžičku lesního medu.
-
Postupujte stejně jako v předchozím variaci levandulové limonády, perlivou vodu ale nahraďte tonikem. Mírně nahořklá chuť se s chutí a vůní levandule perfektně doplňuje a během horkých dnů je příjemným zpestřením.
Využijte levanduli a připravte si perfektní levandulový sirup, který jen tak někdo nemá. Nejen že skvěle chutná, ale vyniká jedinečnou vůní. Za levandulí nemusíte do Francie, dobře se jí daří i u nás. Pokud vám levandule neroste na zahrádce, můžete si ji nakoupit z levandulových farem, které se postupně objevují i u nás.
Diskuse k článku