Cibule a cukr: skvělá dvojka v boji s kašlem a nachlazením!
I letošní podzim se nese ve znamení různých respiračních onemocnění. Začíná vás bolet v krku nebo už pár dnů kašlete? Často pomůžou přírodní produkty, které má doma každý z nás. Redakce Chytrého bydlení se zaměřila na klasiku v podobě cibule s cukrem, kterou užívaly už naše babičky.
Cibule – bojovník proti infekcím
Cibuli má ve spíži snad každý. Pokud vás trápí kašel nebo bolest v krku a domácí lékárnička zeje prázdnotou, nemusíte hned utíkat do lékárny. Pokud se jinak cítíte dobře a váš stav se nezhoršuje, sáhněte po cibuli. Patří mezi potraviny, které účinně bojují proti infekcím dýchacích cest. Navíc má antibakteriální vlastnosti a považuje se za přírodní antibiotikum.
Hydroponie: zelenina, ovoce a bylinky dostupné díky pěstování z roztoků
Cibule, byť je obyčejná, má řadu zdraví prospěšných vlastností. Podporuje činnost nervového a kardiovaskulárního systému, zabraňuje kornatění cév a zlepšuje funkci střev a žaludku. Navíc je cenným zdrojem vitamínů B, C, D i E a je plná minerálů. Najdeme v ní železo, zinek i vápník.
Díky cukru pustí cibule šťávu
Konzumace cibule v její syrové podobě není kvůli štiplavé chuti nijak příjemná. Tepelnou úpravou pak může ztratit řadu cenných látek. Proto se při boji s kašlem a nachlazením kombinuje právě s cukrem, díky kterému pustí šťávu, změkne a ztratí svou štiplavost. Postup přípravy cibule s cukrem je snadný:
1. Nakrájejte cibule na tenká kolečka
V první řadě si několik kusů cibule oloupejte a nakrájejte na několik milimetrů silná kolečka. Používejte jen zdravé kusy cibule – plesnivé, nahnilé či jinak poškozené kusy by vám mohly naopak uškodit. Pokud je cibule na některém místě nahnilá, raději ji vůbec nepoužívejte. Procesy hnití mohly přejít už do celého kusu, i když na pohled ještě nejsou viditelné.
2. Naskládejte vrstvu koleček do zavařovací sklenice
Připravte si zavařovací sklenici libovolné velikosti a nakrájená kolečka cibule do ní naskládejte. Vytvořte však jenom jednu silnější vrstvu koleček a pevně je ke dnu natlačte. Naberte lžíci cukru (může být i třtinový) a na cibuli ji nasypejte.
3. Pokračujte ve vrstvení cibule
Až první vrstvu zasypete cukrem, přidejte další kolečka cibule a opět zasypejte. Tak pokračujte až do chvíle, kdy bude zavařovací sklenice plná. Na horní vrstvu nasypejte asi dvojnásobnou vrstvu cukru – cibule musí být kompletně překrytá.
4. Vyčkejte do druhého dne
Takto připravenou cibuli s cukrem uložte na suché a tmavé místo a vyčkejte do druhého dne. Během 24 hodin udělá cukr svou práci a postará se o to, že cibule pustí šťávu a změkne.
Cibuli s cukrem dávkujte po lžičkách
Díky cukru bude mít jinak štiplavá cibule sladkou chuť, a tak její konzumace nebude nijak nepříjemná. Přesto do sebe dostanete spoustu látek, které vám při boji s kašlem a nachlazením pomohou. Cibuli s cukrem užívejte pravidelně, ideální tři až čtyřikrát za den jednu nebo dvě čajové lžičky. Uvidíte, že vám za pár dnů už bude lépe! Tento recept používaly už naši předci, tak proč se jimi neinspirovat a nevyzkoušet jej také?
Přečtěte si související články:
Diskuse k článku