Rozbor vody – co by voda neměla obsahovat – 1. část
Kvalita vody je velmi důležitá. A nejen té, kterou pijeme. Abychom ji zjistili, můžeme si nechat udělat rozbor vody, nebo v případě, že odebíráme vodu z vodovodní sítě, nalezneme informace na webech vodárenských společností. Pokud jsme ale úplní laici, jak se ve výsledcích rozboru vody jednoduše vyznat?
Ne všichni jsme ale natolik zdatní v chemii, abychom odborným výrazům zcela rozuměli. Proto vám v následujících několika článcích postupně ukážeme jednoduchý „překlad“ odborných termínů spojených s měřením kvality vody tak, aby ani pro vás nebylo případně nijak složité si výsledky rozboru vody vyložit.
Pojďme si tedy vysvětlit základní pojmy spojené s rozborem vody.
Požadavky zákona na pitnou vodu
Tak, jako na řadu dalších věcí, existují i na vodu oficiálně stanovené požadavky. Zákonné požadavky na „jakost pitné vody“, tedy hygienické parametry toho, co je ještě voda zdraví nezávadná a čistá a co už ne, jsou definovány ve vyhlášce pro pitnou vodu. V té jsou uvedeny hygienické limity:
-
mikrobiologických
-
biologických
-
fyzikálních
-
chemických
-
a organoleptických ukazatelů.
Co jsou to organoleptické ukazatele vody?
Téměř všechny uvedené termíny patří mezi notoricky známé a asi není potřeba je nijak zvlášť vysvětlovat. Co to ale znamená organoleptický? Organoleptika je smyslové posuzování, při kterém je využíváno hlavních smyslových vjemů. Při posuzování organoleptických ukazatelů vody tak zjednodušeně řečeno zkoumáme hlavně teplotu, barvu, zákal, průhlednost, pach a chuť.
Vyhláška pro pitnou vodu upravuje nejen požadavky na pitnou a teplou vodu, ale také četnost a rozsah těchto kontrol.
Hygienické limity
Další ze základních pojmů, se kterými se setkáme při čtení výsledků rozboru vody, jsou hygienické limity. Hygienické limity se dělí na několik stupňů, které nám pomáhají rozlišit zdravotní ukazatele:
-
nejvyšší mezní hodnoty = pokud je voda překračuje, je její pití velmi rizikové (neurčí-li orgán veřejného zdraví jinak)
-
mezní hodnoty = pokud je voda překračuje, obvykle její pití nepředstavuje nijak zvlášť akutní zdravotní problém
-
doporučené hodnoty = stanovují, jaká je:
-
minimální žádoucí
-
nebo přijatelná koncentrace látky
-
jaké je optimální rozmezí koncentrace této látky
-
V dalších dílech tohoto miniseriálu se budeme věnovat konkrétním kategoriím ukazatelů. Jako první si představíme konkrétní mikrobiologické ukazatele nezávadnosti pitné vody.
Diskuse k článku