Vymačkejte si pomerančovou šťávu – ručně i s elektrickými pomocníky
Čerstvou šťávu z pomeranče nenahradí ani ten nejdražší džus z krabice. Při pasterizaci, konzervaci a výrobě z koncentrátu se totiž řadu zdraví prospěšných látek vytratí. Vlastní příprava čerstvé pomerančové šťávy chvilku zabere, výsledek ale stojí za to. Možností na přípravu máte hned několik.
Ruční vymačkávání pomerančové šťávy
Pokud nemáte po ruce žádnou mechanickou nebo elektrickou pomůcku, můžete pomerančovou šťávu mačkat ručně. Stačí jen pomeranč rozkrojit na půl, nebo na čtyři díly, pevně uchopit a mačkat do sklenice. Tímto postupem se vám ale zřejmě nepodaří vytěžit z plodů maximum šťávy. Počítejte také s tím, že vám ve sklenici zůstane i nějaká ta pecička nebo kousek dužiny. Šťávy s dužinou se ale neváhejte, i ta obsahuje řadu látek včetně vlákniny.
Použití mechanického citrusovače
Skvělého výsledku dosáhnete, pořídíte-li si ruční citrusovač. Vyrábí se v různých provedeních, od jednoduchých plastových či skleněných s vroubkovanou špičkou po propracované citrusovače s pákovým systémem. Příprava šťáva je pracnější a fyzicky náročnější, výsledek je ale podobný jako při použití elektrických pomocníků.
Použití elektrického citrusovače
Na trhu zakoupíte i elektrické citrusovače, které jsou přímo navržené pro vymačkávání pomerančů, citronů, limetek a dalších citrusových plodů. Jsou vybavené lisovacími kužely, které veškerou práci udělají za vás. Stačí je plod rozkrájet na polovinu a jemně přitisknout. Po stlačení se začne kužel pohybovat a svým vroubkovaným kuželem ždímat šťávu z dužiny. Plastovou nádobu můžete ve většině případů běžně vkládat do myčky.
Odšťavňovač – univerzální pomocník
Pokud si chcete vychutnat šťávu nejen z pomerančů, ale také jiných druhů ovoce, stojí za zvážení pořízení elektrického odšťavňovače. Jeho použití je snadné a výtěžnost maximální. Nevýhodou je vyšší pořizovací cena u výkonnějších modelů, náročnější čištění a také větší rozměry. Pořízení odšťavňovače se vyplatí jen v případě, budete-li ho využívat alespoň 2-3krát týdně.
Mixéry na smoothie
Chcete z pomerančů získat co nejvíce prospěšných látek a nevadí vám hustší konzistence? Pořiďte si malý mixér na smoothie, který dokáže dužinu dokonale rozmělnit. Výsledkem sice nebude šťáva, ale hustší tekutina, bude však mít konzistenci vhodnou k pití. Do pomerančového smoothie pak můžete přidat i další kousky ovoce a připravit si ovocné nápoje podle svého gusta.
Kromě šťávy byste si měli pravidelně dopřát pomeranče a další ovoce v čerstvé nakrájené podobě. Obsahují totiž vlákninu a podpoří vaše trávení, navíc podpoří i váš chrup. Náš organismus je koneckonců přizpůsobený především na příjem tuhé potravy, nikoliv výhradně tekuté. O ovoci se dočtete i v dalších článcích:
Diskuse k článku