Používáte ocílku? Pomůže srovnat ostří vašich nožů
V profesionálních kuchyních najdete vedle řady nožů také ocílky. Kuchaři na ně nedají dopustit, v mnoha domácnostech ale úplně chybí. A to je velká škoda – i obyčejná ocílka dokáže zlepšit kvalitu kuchyňských nožů a usnadnit krájení. Přečtěte si, k čemu ocílka slouží, jak ji používat a jaký typ zvolit.
Ocílka slouží ke srovnání ostří, ne k broušení
V první řadě je důležité objasnit si, k čemu ocílka slouží. Myslíte si, že jde o pomůcku pro broušení tupých nožů? Pak vás překvapí, že tomu tak rozhodně není. Pomocí ocílky totiž ostří nože srovnáte. Při používání nožů se na ostří objevují drobné nerovnosti, které způsobí nerovné a potrhané řezy.
Tyto nerovnosti na noži vytvoříte, pokud například říznete do kosti nebo jiného tvrdého předmětu. S ocílkou tyto nedokonalosti na ostří odstraníte. Tupý nůž vám ocílka ale nezachrání. Ten budete muset pečlivě nabrousit, ať už doma pomocí brusky či brusného kamene, nebo v profesionální brusírně.
Pět tipů, jak i malou kuchyni proměnit ve velké kuchařské zázemí
V čem je litinové nádobí speciální? Odolností se mu jiné nevyrovná
Naučte se ocílku správně používat
Používání ocílky vyžaduje správnou techniku a také trochu cviku. Špatným postupem můžete svým nožům naopak uškodit. Mohli byste je nerovnoměrně zbrušovat, odebírat velké množství materiálu nebo je ztupit. Při špatném zacházení hrozí také riziko poranění. Stačí rychlý špatný pohyb a ostří nože vám do ruky zajede jako nic.
A jak tedy ocílku používat? Pokud jste praváci, uchopte nůž do pravé ruky a ocílku do levé. Nasaďte nůž na horní část ocílky nejširší částí čepele u rukojeti a plynule pohybujte směrem dolů a od sebe. Nůž se po ocílce sklouzne a ostří se srovná. Začínáte v horní části u rukojeti a končit byste měli v dolní části o špičky nože. Stejným způsobem nůž obtáhněte z druhé strany. A kolikrát nožem po ocílce přejet? Záleží na tom, jak moc trhlinek se na ostří nachází. Optimální počet je mezi 10 až 20 tahy, abyste neodebírali příliš mnoho materiálu. Při obtahování nožů na ocílku nemusíte téměř vůbec tlačit, svou vlastní vahou se krásně po tyči sklouzne.
Vyberte vhodný typ ocílky do domácnosti
Na trhu narazíte na různé typy ocílek. Liší se délkou, tvarem, hrubostí a kvalitou provedení. Nejčastěji se setkáte s tradičními kulatými ocílkami, stále oblíbenější jsou však ocílky oválné, se kterými se zejména začátečníkům lépe pracuje. Při výběru byste se měli zaměřit zejména na to, jedná-li se o ocílku srovnávací, nebo brusnou. Druhý typ totiž vašim nožům spíše uškodí.
Brusné ocílky
Brusné ocílky najdete často v levných setech nožů. Vyrábí se z tvrdého materiálu a na povrchu mají keramickou nebo diamantovou vrstvu. Nenechte se zmást – tato povrchová úprava je ve skutečnosti spíše na škodu. Tento typ ocílek totiž funguje spíš jako bruska. Nesrovnává ostří, ale rovnou odebírá velké množství materiálu. Nůž po použití bude krátkodobě ostřejší, ale při častějším používání bude víc a víc ubývat.
Srovnávací ocílky
Doporučujeme se porozhlédnout po srovnávacích ocílkách, které používají profesionální kuchaři i řezníci. Mají velmi jemný leštěný povrch a vyrábí se z odolné hladké oceli. Váš nůž nenabrousí, ale ostří dokonale srovnají. Hlavní předností je, že ani při častém používání nedochází k odebírání většího množství materiálu. Současně udrží váš nůž delší dobu ostrý. Pořídíte-li si kvalitní nůž v kombinaci s prvotřídní srovnávací ocílkou, může vám dobře sloužit i celý život.
Přečtěte si související články:
Diskuse k článku