Je opravdu keramický nůž tak výjimečný?
Možná už jste slyšeli o fenoménu keramického nože. Tento kuchyňský pomocník se může chlubit samými pozitivy, ovšem je na něm všechno skutečně tak skvělé, jak výrobci proklamují? Jedno je jisté – díky spojení moderních technologií a materiálu, z něhož je vyrobena čepel, můžete mít v ruce šikovného pomocníka.
Zázrak jménem keramický nůž?
I když by se mohlo zdát, že jsou keramické nože jen přechodným módním trendem, jejich výhody jim rozhodně nelze upřít. Pokud nepodlehnete laciným napodobeninám, pak za poněkud vyšší cenu dostanete opravdovou kvalitu, na níž se pějí ódy v nejedné kuchyni.
Víte, jak správně nabrousit kuchyňské nože?
V čem je keramický nůž odlišný
- keramický nůž je chemicky netečný: neabsorbuje chuť nebo zápach potravin, které jím krájíte
- ostří vydrží roky: při běžném domácím použití nemusíte na ostří nože sáhnout klidně i tři roky a déle. V náročnějších podmínkách profesionálních kuchyní je vhodné jej jednou během roku přebrousit.
- tvrdost čepele keramického nože: čepel je vyrobena z oxidu zirkoničitého, který se vyznačuje vysokou tvrdostí. Na Mohsově stupnici dosahuje hodnoty 8,2, přičemž u běžných ocelových nožů je to jen 5 až 6. Navíc nepodléhají korozi.
- vyvážení keramického nože: keramický nůž je tvarován tak, aby perfektně padnul do ruky. To zahrnuje i dokonalé vyvážení, takže ani po delší práci nehrozí nepříjemné pocity v zápěstí. Zaujme i jeho nízká hmotnost.
Keramický nůž má ale i své mouchy
Samozřejmě jsou tu i věci, které jsou v porovnání s ocelovým nožem horší. Jedná se zejména o křehkost čepele keramického nože, s níž se nesmí krájet příliš tvrdé potraviny. Například stačí, jen když „potkáte“ kost, a čepel může být poškozena. Časté jsou i příklady rozbití při pádu na tvrdou zem (např. na kachličky). I když se tupí jen velmi pomalu, jednou to přijde – a broušení není vůbec snadné, protože se nůž musí odeslat do servisu, kde nabroušení vašeho keramického zázraku proběhne.
Na co keramický nůž používat | Použití s opatrností | Na co keramický nůž nepoužívat |
pečivo, sýry, uzeniny | ovoce s peckami | zmrzlé potraviny, kokosové ořechy |
vykostěné a rozmrazené maso | melouny,kedlubny (tvrdá zelenina) | kokosové ořechy |
zeleniny, ovoce | tvrdé salámy, slanina, maso s kostí | vše s tvrdým obalem |
Pozor na padělky keramických nožů, prozradí je cena
V zahraniční jsou keramické nože oblíbené, a tak není divu, že i je se snaží mnoho výrobců co nejlevněji napodobit. Padělek poznáte tedy nejen podle podezřele nízké ceny, ale prozradí jej i některé detaily na samotných nožích: čepel není lepena, ale upevňována ultrazvukem, je lehce průhledná, celý nůž je bytelný a na krabičce nesmí chybět atesty.
Při srovnání nožů se rozhodně nevyhnete debatě o ceně. Kvalitní keramický nůž pořídíte kolem dvou tisíc korun. V této cenové hladině se ale pohybují i výborné ocelové nože, které mají místo v mnoha špičkových kuchyních. Pravdou je i to, že právě keramický nůž u profíků nenajdete, protože zůstávají věrni léty prověřeným nožům.
Diskuse k článku