Varné desky: jaké máte možnosti při výběru
Zařizování kuchyně je nákladnou záležitostí, a proto je třeba pořádně vybírat. Od samotné kuchyňské linky, přes spotřebiče, osvětlení, až po digestoř. Trh je bohatý a možností spousta. Nejinak je tomu i u varných desek. Bez rozličných malých spotřebičů se snadno obejdete, bez varné desky ale těžko. Jaké jsou tedy možnosti?
Varné desky mohou být plynové nebo elektrické. V Českých domácnostech stále převažují ty elektrické, i když i plynové mají své zastánce. Možná je to i proto, že u prvně zmíněných existuje více možností – lze pořídit desku s klasickými litinovými plotnami a dále pak v současnosti oblíbené sklokeramické nebo indukční desky.
Plynová varná deska
- plynový sporák ohřívá nádobu přímým plamenem, ale nerovnoměrně
- nižší pořizovací náklady, snadná údržba
- okamžitá regulace ohřevu; avšak efektivita jen 50%
- nevadí křivá dna, u citlivějšího nádobí je třeba používat síťky na rozptýlení plamene
Při výběru se zaměřte na velikost mřížek, aby šly na desku postavit i ty nejmenší nádoby. Většina plynových varných desek dnes už disponuje automatickým zapalováním.
Při vaření spotřebujete spoustu elektřiny. Podívejte se, jak ušetřit díky změně dodavatele. |
Elektrická varná deska s plotýnkami z litiny
- ohřev probíhá pomocí topné spirály a kontaktu nádoby s povrchem desky
- velmi odolné
- příznivá pořizovací cena
- těžko se reguluje teplota a trvá dlouho, než samotný povrch plotýnky zchladne
- vyšší spotřeba energie
Pro vaření na tomto typu varné desky je důležité, aby mělo nádobí co nejvíce rovné dno a unikalo tak co nejmenší množství tepla.
Sklokeramická varná deska
pro ohřev také využívá topnou spirálu, navíc však ještě infra záření
- disponuje celou řadou funkcí: rozličné možnosti ovládání (dotyková tlačítka, elektronika, klasická kolečka…), udržování teploty pokrmu, bezpečnostní vypínání, dětské pojistky, automatické vypnutí, informační panely (teploty, zapnuté funkce…) a další
- pěkný design, ale složitější údržba (vše musí z povrchu okamžitě zmizet)
- povrch je křehký, uniká příliš mnoho zbytkového tepla
- vyšší náklady na vaření
Pokud se rozhodnete pro sklokeramickou varnou desku, tak se při výběru zaměřte i na to, zda se varná plocha sama dokáže přizpůsobit velikosti nádoby. Je to jedna ze skvělých vychytávek.
Indukční varná deska
- přenos tepla díky elektromagnetickému poli (teplo tak vzniká až na dně nádoby)
- únik jen 10% tepla
- samotná deska neumožní připálení potravin na povrchu – povrch je stále chladný
- mnoho funkcí, časovače a kontrola procesu na displeji
- vysoká pořizovací cena
- nutnost použití speciálního nádobí
Jedná se o nejmodernější variantu. K dispozici jsou však i hybridní typy, jež využívají i systém sklokeramiky. Indukční varná deska spotřebuje až o polovinu nejméně energie.
Vše záleží na vašich finančních možnostech a ochotě investovat. Zvažte, zda se vám prvotní investice vůbec vyplatí, tedy jak moc času trávíte v kuchyni vařením. U ceny hraje roli i to, zda zvolíte samostatnou varnou desku nebo takovou, která je určena pro kombinaci s troubou. A aby to bylo ještě složitější: máte možnost volby elektřiny nebo plynu i u trouby zvlášť.
Diskuse k článku