Pečený čaj 3krát jinak alias Výtečný horký nápoj pro zahřátí
Venku je zima až praští. Přijdete domů ze školy anebo práce a potřebujete se hezky zahřát. Co takhle zkusit domácí pečený čaj? Nejenže vám bude určitě chutnat a zahřeje celé tělo, ale můžete jím také obdarovat své blízké. Ukážeme vám tři recepty na pečené čaje, kterým okouzlíte každou návštěvu.
Pečený čaj - vyrobte si čaj podle své chuti
Pečený čaj se vyrábí z ovoce, cukru a koření. Všechny ingredience jsou zpracovány teplem, a to obvykle v pekáči v troubě. Především domácí pečené čaje jsou chuťově unikátní a lahodné. Jsou bez konzervantů, a především přesně víte, co jste do čaje dali.
Další výhodou pečeného čaje je to, že si můžete připravit přesně takovou kombinaci, která vám bude nejvíce chutnat. Vyrobit si tento delikátní a horký nápoj není nic těžkého. Připravili jsme pro vás 3 různé recepty, se kterými se stanete mistry v přípravě pečeného čaje.
Pečený čaj z jablek -recept
Pro milovníky jablek zde máme první pečený čaj, a to z jablek, který skvěle zahřeje při chladných zimních dnech.
Ingredience
- 2 kg jablek
- 800 g krupicového cukru
- 1-2 citrony
- 1 celá skořice
- 8 hřebíčku
- mletý badyán
Pečený čaj z jablek- postup
Nejprve omyjeme všechna jablka a nakrájíme na malé kostečky. Citron oloupeme a také nakrájíme na kousky. Jablka, citron, cukr i koření promícháme a rozložíme na pekáč. Ten vložíme do trouby a pečeme na 220 stupňů asi 45 minut a směs občas promícháme. Pečeme tak dlouho, dokud nepustí ovoce šťávu. Řídit byste se měli tedy spíše podle toho- čas pečení je spíše orientační.
Po upečení dejte ještě horkou směs do například zavařovacích skleniček a pořádně uzavřeme. Skleničky otočíme dnem vzhůru a necháme vychladnout. A jak pečený čaj podávat? Do hrnečku dáme 1-3 lžičky pečeného čaje a zalijeme horkou vodou. Pečený čaj z jablek krásně provoní celý dům.
Tip! Můžete přidat i trochu rumu podle chuti.
Pečený čaj z lesního ovoce- recept
Pokud nemáme k dispozici zrovna čerstvé ovoce, vystačíme si bohatě i s mraženým. Skvěle chutná například pečený čaj z lesního ovoce.
Ingredience
- 1 kg mražené lesní směsi
- 600 g cukru
- Vanilkový cukr
- 2 dcl rumu
- 1 citron
- 1 lžička mleté skořice
- Mletý badián
Pečený čaj z lesního ovoce- postup
Mražené ovoce vysypeme do pekáče a promícháme se všemi ingrediencemi, kromě cukru. Vše dáme do trouby na 200 stupňů na 10 minut. Po 10 minutách přidáme do pekáče rovnoměrně cukr. Pečeme ještě asi dalších 20 minut opět do té doby, než ovoce nepustí šťávu. Až dopečeme, dáme pečený čaj z lesní směsi do skleniček a otočíme dnem vzhůru.
Pečený čaj bez cukru se zázvorem- recept
A teď zdravější varianta bez cukru se zázvorem, který bude nejen dobře chutnat, ale také posílí vaše zdraví.
Ingredience
- 200 g zázvoru
- 500 g pomerančů
- 100 g citrónu
- 3 mandarinky
- 3 celé skořice
- 4 velké lžíce medu
- 3 lžičky vanilkového extraktu
Pečený čaj bez cukru se zázvorem- postup
Všechny citrusy oloupeme a zbavíme všech bílých vláken a nakrájíme na drobné kousky. Zázvor nastrouháme nahrubo. Všechno ovoce dáme do pekáče, přidáme med, skořici a vanilkový extrakt. Vše pečlivě promícháme a pečeme asi 45 minut na 200 stupňů. Opět během pečení mícháme a čekáme, než začne pouštět ovoce vodu. dále postupujeme jako u předelšých receptů.
Pokud se rozhodnete pečeným čajem někoho obdarovat, můžete si skleničky nazdobit. Víčko můžete překrýt hezkou látkou a kolem víčka ovázat stuhu. Domácí pečený čaj udělá radost přátelům i rodině.
Diskuse k článku