
Jak uchovávat potraviny, aby vydržely co nejdéle
Zdá se, že celý rok 2023 se opět ponese ve znamení zdražování potravin. Správným skladováním ale můžete prodloužit jejich trvanlivost o dny i týdny. Suroviny zbytečně nevyhazujte – stačí jen dodržet základní pravidla skladování a ukládání. A právě na ty se na následujících řádcích zaměříme podrobněji.
Ne vše patří do lednice
Lednice je neodmyslitelnou součástí každé domácnosti. Právě díky ní máme možnost potraviny bezpečně skladovat a prodloužit jejich životnost. Mnozí však do lednice ukládají i ty potraviny, které do ní nepatří. Ve výsledku tak trvanlivost zkrátí nebo zhorší chuť surovin.
Typickým příkladem jsou rajčata, kterým se nejlépe daří v teplejších podmínkách. Optimální teplota skladování je mezi 8 až 16 °C, vhodným místem k uložení je tak spíž. Podobně je to i s banány, které je nejlepší skladovat při teplotě kolem 15 °C. Co dalšího patří a nepatří do lednice? Na to jsme se zaměřili v samostatném článku.
Potravinový mol – jak ho účinně zlikvidovat?
Octomilky: Jak se zbavit malých mušek, které sedají na potraviny
Díky multifunkční parní troubě jídlo už nikdy nepřipálíte
Na skladování potravin jsou ideální krabičky, které využijete doma i na cestách
Sypké suroviny ukládejte v suchu a utěsněte je
Mouky, cukry, luštěniny a další sypké potraviny sice dlouho vydrží, ale při špatném způsobu skladování mohou být napadeny nejrůznějšími škůdci. Vyhněte se zbytečnému vyhazování a skladujte je v suchu a tmavém místě. Pokud kupujete potraviny do zásoby, nenechávejte je dlouho v původních obalech. O do plastových sáčků od mouky nebo cukrů se totiž drobní škůdci mohou dostat.
Doporučujeme tedy sypké suroviny ukládat do plastových nádob. Aby zajistily adekvátní ochranu, musí být dokonale těsné. S netěsností se potýkají zejména levnější typy nádob. Proto doporučujeme investovat do kvalitnějším s důmyslným zavíracím mechanismem, který při dovření zajistí odsání přebytečného vzduchu. Díky tomu se jednak prodlouží trvanlivost, a jednak zabrání proniknutí i nejdrobnějšího škůdců.
Tvrdé sýry skladujte pod poklopem nebo v papíru
Patříte mezi milovníky tvrdých sýrů a chcete, aby vám co nejdéle vydržely? Rozhodně je nenechávejte v původních fóliích. Doporučujeme pořídit si speciální poklopy a krabičky na sýry, pod kterými vám neoschnou. Zabráníte také šířené aroma do okolí, což je důležité zejména u aromatičtějších druhů sýru. Pokud byste je nechali v lednici volně ležet, sýrovou vůní by načichly i další uložené potraviny. Alternativou k poklopům jsou speciální voskové papíry, které jsou pro balení sýrů ideální
A co chleba? Nejlepší je utěrka nebo chlebník
Většina domácností se trápí se správným skladováním pečiva. Jak uložit chleba, aby byl měkký a chutný i po pár dnech? Nejdůležitější je samozřejmě uzpůsobit množství nakupovaného pečiva reálné spotřebě, aby vám neztvrdlo či nezplesnivělo a nemuseli jste jej vyhazovat. Pečivo rozhodně nepatří do igelitových pytlíků, kde začne plesnivět často už po dvou dnech. Ideální je ještě čerstvý chléb vyndat z původního obalu a zabalit jej do suché a čisté utěrky. Díky přístupu vzduchu nezměkne a nezačne plesnivět. Alternativou je také pořízení kvalitního chlebníku. Ten je však nutné udržovat v čistotě – pokud se v chlebníku objeví plíseň, je nezbytné jej důkladně omýt a dezinfikovat.
Začněte mrazit, sušit a nakládat
Pokud víte, že nakoupené či vypěstované potraviny nezvládnete v krátké době spotřebovat, zakonzervujte je. Naučte se potravin správným způsobem sušit, mrazit, nakládat, udit nebo zavařovat. Možností je nespočet, těmito způsoby lze prodloužit životnost potravin až o několik měsíců. Přečtěte si některý ze článků, ve kterých se na konzervační metody zaměřujeme podrobněji:
Diskuse k článku