Jak uchovat máslo, aby vydrželo co nejdéle
Vysoká cena másla žádnou domácnost nepotěší, a to zejména v předvánočním období, kdy je příprava cukroví na spadnutí. Jednou za čas se máslo objeví v akci, kdy je ve srovnání s běžnými cenami levnější až o desítky korun. Chcete si nakoupit máslo do zásoby? Právě pro vás jsme připravili několik tipů, jako ho uchovat, aby vydrželo co nejdéle.
Uchování másla při pokojové teplotě
Máslo uchovávané v lednici je ztuhlé, a tak se špatně roztírá. Někteří tak nechávají máslo uložené při pokojové teplotě, a tak je vždy připravené na roztírání. Ale pozor – při teplotě kolem 20 °C se trvanlivost másla pohybuje kolem 1-2 dnů. Takže ano, můžete ho nechat v máslence či jiné nádobě a během dne používat dle libosti, ale zkonzumujte ho co nejdříve.
Plastový sklep postavíte do 2 týdnů. Poslouží jako lednice i dílna
Uchování másla v lednici
Máslo se nejčastěji skladuje v lednici. Právě teplota 3 až 6 °C je pro skladování optimální. V chladu pak čerstvé máslo vydrží až 3 měsíce. Pro delší skladování ponechejte máslo v původním hliníkovém obalu, který jej ochrání před přístupem vzduchu, pachů a světla. Ochráníte mléčný produkt před vnějšími vlivy a zajistíte, že vám vydrží co nejdéle.
Pokud víte, že chcete máslo uchovat v lednici po dobu několika týdnů až měsíců, sledujte minimální trvanlivost na obalu. V akcích totiž bývají másla před datem spotřeby, která vám tak dlouho ani v chladnu nevydrží.
Uchování másla v mrazáku
V případě, že se vám podařilo sehnat větší množství másla za rozumnou cenu, můžete si je zamrazit. V mrazáku vám vydrží klidně i 1 až 2 roky. Opět do mrazničky vkládejte másla zabalená v původních obalech. Můžete je zabalit i do igelitových sáčků, aby se k němu nedostala vlhkost či krystalky ledu.
Přesun másla do mrazáku ale neodkládejte. Máslo přesuňte do mrazničky co nejdříve poté, co se vrátíte z obchodu. Naopak nemrazte máslo, které už několikrát povolilo a bylo připraveno k roztírání. Mohlo by změnit svou strukturu a po rozmražení by už tak dobře nechutnalo. I v mrazáku by pak mohlo po pár měsících zežluknout.
Jak rozmrazit máslo?
Pokud nadešel čas na vyndání másla z mrazáku, proces rozmražování zbytečně neurychlujte, zejména chcete-li ho využívat k roztírání. Nejšetrnějším způsobem je přesun do chladničky, kde pomalu a šetrně rozmrzne. Máslo rozhodně nerozmrazujte v mikrovlnné troubě.
Chcete znát i další tipy na uchovávání či konzervaci potravin? Přečtěte si některé z následujících článků:
Diskuse k článku