Jak na kvalitní a chutné sušené ovoce
Koupit si sáček se sušeným ovocem v obchodě je sice pohodlné, jednoduché a ani nikterak drahé, avšak pod dojmem čistě přirodního produktu s blahodárným vlivem na naše zdraví se mohou skrývat netušené konzervanty, barviva i zvýrazňovače chutí a vůní. V ovoci, které si usušíte sami, nic takového nečíhá; navíc přesně víte, co si nakrájíte. Žádné poškozené plody a druhy, které jsou nejchutnější.
Sušené ovoce představuje nejlepší variantu ke sladkostem. Organismus navíc nijak nezatěžují při trávení a ještě umí dodat tolik potřebnou vlákninuu a vitamíny. Využití pro netrvanlivé ovoce je tak rázem na světě.
Výhody sušeného ovoce
O tom, že sušené ovece patří do kategorie pochoutek, není třeba diskutovat. Sušit se dá s pomocí sušičky nebo čistě přírodní cestou a je jen na vás, co začnete sušit. Dá se využít téměř cokoliv: rozinky, jablka, hrušky, meruňky, jahody, banány, bobulovité plody i další exotické druhy ovoce. I v této formě je bohaté na vitamíny, čím se však nejvíce liší, je jeho chuť – velká část vody se vypaří a pak je výraznější. Nevýhodou je také vysoké procento cukrů.
Sušení ovoce v sušičce
Záležitost, která je tu již dlouho. Jen až v poslední době se začalo více hledět na kvalitu zařízení. Bolestí sušiček bylo špatné odvětrávání a kousky ovoce tak byly spíše udušeny, než usušeny. Celý proces pak trval neúměrné dlouho, což nejen že obtěžovalo, ale hlavně mělo na svědomí velkou spotřebu elektrické energie.
Důležité je nastavovat správnou teplotu pro každý druh ovoce (i dle velikosti)
Sušení ovoce bez sušičky
Vyskládat si několik kousků ovoce na topení a sledovat, jak sesychá, může být příjemnou kratochvílí, avšak žádné velké množství takto nenasušíte (pouze při velké trpělivosti). Důležirý je zdroj tepla, díky kterému se bude voda rychle vypařovat. Ideální je proto využít pootevřenou troubu na nepříliš vysokou teplotu. Nikdy by neměla přeskročit 70°C.
Sušené ovoce - Tipy a triky
- Pozor na přesušení. Drolivé kousky už nijak nespravíte, opačně se dají dosušit vždy.
- V sušičkách se dají sušit samozřejmě i houby a bylinky.
- Sušením doma se vyhnete přítomnosti oxidu siřičitého v sušeném ovoci
- Množství minerálů je v sušeném ovoci totožné jako v čerstvém
- Vždy je nutno dosušit pořádně, aby plody neplesnivěly
Diskuse k článku