Seriál vánoční cukroví: 3 recepty na zdravé cukroví
Po Vánocích si téměř každý stěžujeme na to, že jsme během setkávání se s rodinnými příslušníky a přáteli zase nabrali na váze. Při pečení vánočního cukroví se však nemusíte omezovat na obvyklé recepty, ale můžeme zkusit také recepty na zdravé cukroví. S nimi budeme mít možná menší výčitky svědomí, protože méně přibereme a Vánocemi se projíme poměrně zdravě.
Vánoční cukroví- zázvorky
Zázvorky patří mezi cukroví, které si mnoho z nás pamatuje jako tradiční staročeské cukroví našich babiček. Přinášíme jednoduchý, a především zdravý recept na zázvorky, kterými provoníte celou vánoční kuchyni.
Zázvorky- ingredience
- 2 lžíce čerstvého nastrouhaného zázvoru
- 550 g pohankové mouky
- 400 g moučkového cukru
- 4 vejce
- 1 lžíce citronové šťávy
- prášek do pečiva
Zázvorky - postup
Všechny ingredience na zázvorky smícháme v misce a důkladně promícháme. Raději použijeme šlehací přístroj, aby se zázvor rovnoměrně vmíchal a uložil do těsta. Vznikne nám tuhé těsto, které se nesmí drolit. Vyválíme jej na plát o tloušťce asi 3 mm a vykrajovátky vykrájíme různé tvary zázvorek.
Zázvorky hned nepečeme, ale necháme přes noc uložit na plechu v chladnější místnosti. Až druhý den dáme do trouby a pečeme na 220°C asi 8 minut do zlatova. Necháme je vychladnout, několik dní uležet a až poté můžeme zdobit stejnou polevou jakou využíváme například na perníčky.
Už pečete perníčky?
Vánoční cukroví- raw kuličky
I když možná znějí raw kuličky nudně, budete jejich chutí určitě překvapeni. Příprava raw kuliček vám zabere opravdu chvíli a okouzlíte jimi nejen rodinu, ale i hosty.
Raw kuličky- ingredience
- 1 hrnek mandlí
- 1 hrnek sušeného mletého kokosu
- Hrst mandlí
- 2/3 hrnku vlašských ořechů
- 2/3 hrnku ovesných vloček
- 3 lžíce kakaa
- 2 lžíce kokosového oleje
- Půlku muškátového oříšku
- 1 lžíce mleté skořice
Raw kuličky- postup
Všechny ingredience rozmixujeme v mixéru a to tak, dokud ze všech oříšků nejsou jen malinkaté kousky. Těsto nabereme malou lžící a vymodelujeme z něj malé kuličky. Na závěr je obalíme například sušeným kokosem nebo mletými mandlemi.
Vánoční cukroví- pracny ze špaldové mouky
Pracny ze špaldové mouky vám mohou na první pohled znít možná zvláštně, ale věřte, že budou chutnat úplně stejně, jako jste zvyklí. Takovéto pracny ze špaldové mouky budou ale mnohem zdravější než ty obyčejné.
Pracny ze špaldové mouky- ingredience
- 200 g špaldové mouky
- 150 g másla
- 150 g mletých vlašských ořechů
- 1 vejce
- 15 g kakaa
- Půl lžíce skořice
- 120 g třtinového cukru
- 6 rozdrcených hřebíčků
Pracny ze špaldové mouky- postup
Ze všech ingrediencí vytvoříme v misce těsto, které necháme cca 2 hodiny odpočinout v lednici. Pokud máme čas, necháme jej odležet přes noc v lednici. Připravíme si formičky na pracny a vymažeme je máslem a moukou. Do formiček napěchujeme těsto na pracny dáme do trouby. Pracny ze špaldové mouky pečeme asi 15 minut na 170°C. Po upečení je vyklopíme z formiček a skladujeme na chladném místě.
Diskuse k článku