Zimní jídla: vařte si odlehčené pokrmy s dostatkem vitamínů
Známe to snad všichni. Po Novém roku se každý bojí stoupnout na váhu, jelikož nás vánoční svátky donutily mlsat cukroví a další dobroty. Navíc v chladném zimním počasí si málokdo z nás jde zaběhat ven. Je proto potřeba upravit si jídelníček a dát si zdravý oběd a dietní večeři. Ukážeme vám, jaká zimní jídla si můžete vařit, abyste si pročistili organismus a možná i shodili nějaké to kilo dolů. Víte, jaká zimní jídla byste si měli vařit? rádi vám ukážeme, co můžete v zimě v kuchyni vykouzlit.
Zimní jídla pomohou s detoxem organismu
S detoxem našeho organismu pomohou zimní jídla, která nejsou nijak náročná na přípravu. Pokud si chcete spravit postavu a pročistit přes zimu tělo, je dobré držet se při sestavování jídelníčku několika zásad:
- těžké přílohy vyměňte za dostatek zeleniny (místo brambor nebo hranolek si dejte třeba rajčata, okurek a papriku)
- na snídani si dejte skvělé zelené smoothie, které obsahuje velké množství vitamínů
- jezte kuřecí a drůbeží maso
- zahrňte do jídelníčku pohanku, zázvor a chilli
- dopřejte si hodně bílkovin- vajíčka, mléčné výrobky
- nezapomínejte na semínka obsahující prospěšné mastné kyseliny
Zdravý oběd: Salát s medovou zálivkou
Na oběd v zimním období, kdy je naše tělo oslabené a náchylné k nemocem, můžete zkusit třeba zdravý, křupavý a lehký salát s medovou zálivkou.
Ingredience
- 400 g krůtího maso
- zelený salát
- salátová okurka
- rajčata
- červená cibule
- 4 vajíčka
- hrst oříšků
- chilli paprika
Zálivka
- 2 lžíce medu
- 1 lžíce dijonské hořčice
- 2 lžíce olivového oleje
- půlka citronu
- trochu soli a pepře
Salát s medovou zálivkou- postup
Tento zdravý oběd připravíte raz dva. Všechny suroviny na zálivku smíchejte dohromady ve velké misce. Salát operte a natrhejte na menší kousky, okurky a rajčata nakrájejte na kostky, stejně jako uvařené a oloupané vajíčko. Červenou cibuli nakrájejte na kolečka a oříšky oprahněte na pánvičce. Vše dáme do mísy se zálivkou a pečlivě promícháme. Na závěr dáme do misky na nudličky nakrájené a orestované kuřecí maso a poté posypeme praženými ořechy a rozdrcenou chilli papričkou.
Dietní večeře- zapečené pohankové rizoto s houbami
Mezi skvělá zimní jídla patří i pohankové rizoto s houbami. Tato dietní večeře obsahuje velmi zdravou pohanku, která obsahuje mnoho minerálních látek a je cenným zdrojem bílkovin. Pohanka posiluje imunitní systém a podporuje prokrvování.
Ingredience
- 2 hrnky pohanky
- 4 hrnky vody
- 1 červená cibule
- 1 lžíce oleje
- trochu soli, pepře a kmínu
- 250 g hub (čerstvé nebo mražené)
Zapečené pohankové rizoto s houbami- postup
Pohanku dáme do hrnce, zalijeme vroucí vodou, osolíme a na mírném plamenu pod pokličkou vaříme asi 5 minut. Odstavíme a necháme bobtnat dalších 20 minut. Cibuli nakrájíme nadrobno a na oleji ji restujeme do zlatova. Potom přidáme nakrájené houby, osmahneme a posypeme kmínem, solí a pepřem a podusíme asi 10 minut. Směs dáme k pohance a promícháme. Vše nasypeme do pekáče, který jsme si před tím vymazali máslem nebo olejem. Dáme do trouby a pečeme na 180 stupňů přibližně 10 minut.
Diskuse k článku