Vaření v zemi: setonův hrnec vykouzlí zálesácké dobroty

Vaření v zemi: setonův hrnec vykouzlí zálesácké dobroty

Letní dobrodružství mohou mít hodně podob. Jednou z nich může být i táboření a kempování daleko od civilizace. Ostatně návrat ke kořenům je v posledních letech velmi populární aktivitou. Vzdálit se od civilizace a všech moderních výdobytků je zajímavější, než jste si mysleli. Už jenom vaření v „bojových podmínkách" je zážitek. A co teprve, když vyzkoušíte něco z vychytávek zálesáků – třeba takový setonův hrnec.


Setonův hrnec byl náčiním indiánů. Především – nejednalo se o hrnec jako takový, ale jámu, která měla podobné schopnosti. A právě to imponuje mnohým dodnes. Brambory z ohně jsou sice dobré a voní pohodou dětství, ale celý oběd připravený v hrnci v zemi, to je jiná paráda!

Jak funguje Setonův hrnec

Nejedná se o hrnec jako takový. Základem setonova hrnce je jáma hluboká asi 50cm a spíše užší, než široká (zase ale dostatečně prostorná, aby se do ní všechno vešlo). Teplo se do ní dostane díky rozehřátým kamenům, které jsou umístěny na dno a teplo tak prostupuje prostorem. Následně se vrší byliny a části pokrmu, které se musí tepelně upravit. Jako poslední vrstva se opět kladou nahřáté kameny, jež pokrm prohřejí ještě shora.

Pojmenování „Setonův hrnec" má původ v Setonově knize Dva divoši. Pojednává o chlapci, který chce žít jako indián. Příběh se odehrává v blízkém kontaktu člověka s přírodou, což částečně zprostředkuje i příprava pokrmu v Setonově hrnci.

p6260021

Jak udělat setonův hrnec

Nejdříve je potřeba vytvořit ohniště, v němž se rozdělá oheň. V tom se pak nahřívají větší kameny, které se ukládají na dno jámy, do které se „ponoří" hrnec, a na jeho povrch. Nahřátí zabere víc času, takže je doporučováno tímto krokem začínat. Kamenů je třeba nahřát dostatečný počet - ideálně 20 velkých kusů. Poslední vrstvu tvoří zemina.
Po vykopání jámy odpovídající velikosti (přibližně 30cm širokou a 50cm hlubokou) je další nezbytností zapíchnutí silnějšího klacku nebo tyče, který se ve finále vytáhne.

Vaření v setonově hrnci

Z ohniště se do jámy přemístí žhavé uhlíky, na ně umístí rozžhavené kameny. Další vrstvou jsou opět uhlíky a pak následují potraviny: brambory, maso upravené podle chuti zabalené do alobalu nebo přirozeněji např. do kopřiv. Závěrečnou vrstvu tvoří zase žhavé uhlíky a kameny. Vše je třeba udusat, vytáhnout kolík a do vzniklé díry nalít asi 2 litry vody. Vše udusat a pak jen vyčkávat, než bude hotovo. Zabere to asi hodinu a půl až dvě hodiny.

Možná ani tak nejde o chuť, jako o zážitek z přípravy. Nějak tak si totiž mohli pochutiny připravovat nejen indiáni.

Dobroty ze setonova hrnce

Za tímto netradičném způsobem vaření nehledejte vědu, nejde o nic složitého. Je možno připravovat kuřecí i vepřové maso, a to podobně, jako při grilování nebo pečení v troubě. Bylinky a marinády, do nichž bude maso naloženo, se třeba v alobalu dobře naleží a nasaje chuť i vůni.
Nebojte se vyzkoušet zpracování zeleniny. Za pochoutku jsou považovány brambory – vcelku i ochucené kořením a naporcované třeba na plátky.

Jak dostat hrnec ze země

Při získávánání hrnce zpět je nutno postupovat postupně a odkrývat vrstvu po vrstvě. V současné době všech moderních hrnců a pánví se jedná o způsob přípravy jídla, kdy všechny procesy okolo trvají déle, než samotné vaření. Ale stojí to za to. Zážitek budou mít nejen děti, ale také dospělí. Přeci jen takto se nevaří každý den.

Recepty, které nezklamou

Setonův hrnec se využívá hlavně pro přípravu masa:

  • Kuře: pro přípravu kuřete budete potřebovat pepř, sůl, bobkové listy, citron a další bylinky podle chuti: rozmarýn, tymián...), bobkový list; kuře je možno vložit do setonova hrnce celé nebo naporcované, které pojme více chuti bylinek a není třeba jej nechávat v zemi tak dlouho
  • Ryba: ochuťte bylinkami a vložte do hrnce. Možno i v alobalu, ovšem bez něj (pouze v hrnci) získá ryba specifičtější chuť.

Fotolia_64880219_XS

K masu je možno přidávat česnek, cibuli, vajička, hořtici, med, rozinky... Trošku odlišně chutná ze setonova hrnce pálivé koření
Jako doplněk je vynikající tvrdá zelenina, tedy kořenová. Ve výsledku dodá mix chutí masi jedinečnou chuť, která se stala pro mnohé symbolem léta, táboření a dnů strávených mimo civilizaci.

Nezbytná surovina: kopřivy. V nich maso vždy obalte. Je to trik zálesáků, který je nepochopitelně opomíjený, protože výsledná chuť je znamenitá.

Maso se do setonova hrnce připravuje podobně jako na grilování. Dá se naložit, ale není to nezbytně nutné. Setonův hrnec strávníky zasytí, ale není to jen o naplnění žaludku. Příprava jídla netradičním způsobem, bez moderních nástrojů, má své kouzlo. Se sotonovým hrncem možná objevíte skryté kuchařské schopnosti, jisto jistě se ale přesvědčíte o tom, že existovat se dá i bez elektřiny a drahých propriet.
A potěšení z jídla? Nepopsatelné...


Foto: publi.cz, 



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

6 tipů, jak zařídit pokoj pro puberťáka

Při rekonstrukci pokoje pro mého syna mi velmi pomohl tento článek https://institutzdravehobydleni.cz/zdravy-d...

Dědictví družstevního bytu má svá pravidla. Jak probíhá?

Dobrý den,
ano, podle informací, které jsem vyhledala, pokud je družstevní byt ve společném jmění manželů, ta...

Dědictví družstevního bytu má svá pravidla. Jak probíhá?

Zdravím a táži se na dědění družstevního podílu bytu. Máme s manželkou ve společ. vlastnictví byt. V případě ú...

Vybírejte okna chytře aneb co potřebujete vědět před montáží

Dobrý článek. Já si myslím, že spousta lidí, když řeší výměnu oken, tak se v tom úplně nevyznají a dají na rad...

Jak vyřešit okolí bazénu? Možností je hned několik!

Zdravím, našel jsem stejnou dlažbu pod názvem: Presbeton dlažba 60x30x4,5 VERTO 4 šedá reliéf
Když tento náze...

Kuchyně od Oresi zkušenosti

My jsme po internetu hledali, kdo by nám udělal návrh kuchyně zdarma, protože všude jsme ...

Kuchyně od Oresi zkušenosti

Taky jsem byla řešit kuchyni u nich, protože u nás ve městě nebylo pořádně u koho a ta...

Kuchyně od Oresi zkušenosti

Kuchyni jsem pořizovala prvně, natož abych jí někdy navrhovala, takže mě překvapilo, ko...
Zobrazit všechna témata

Jak zakomponovat skleněné mozaiky do designu koupelny

Skleněné mozaiky dovedou úplně změnit atmosféru koupelny. Jsou lesklé, hravé a umí vytvořit něco mezi uměním a funkčním obkladem. Ať už plánujete kompletní rekonstrukci, nebo chcete koupelně dodat nový detail, ...

Tepelná izolace z ovčí vlny: Může dávat smysl?

Přemýšlíte o tom, jaký materiál zvolit pro zateplení domu nebo chalupy? Možná jste narazili na ovčí vlnu – přírodní izolaci, která se čím dál častěji objevuje v ekologickém stavitelství. Má co nabídnout, ale má...

Byt

6 tipů, jak doma využít zavařovací sklenice

Zavařovací sklenice si většina z nás spojí s létem, marmeládou a kompoty od babičky. Jak ale během zimy a jara postupně vyjídáme zásoby, zbyde jich nám spousta prázdných. Doma nám často leží ve skříni bez užitk...

Trendy v interiérovém designu pro rok 2025

Hledáte inspiraci pro svůj interiér? Rok 2025 přináší čerstvé nápady, které spojují moderní estetiku, udržitelnost a praktické využití prostoru. Podívejte se s námi na to, co právě teď hýbe světem interiérového...

Zažijte netradiční dovolenou plnou památek a přírody: Objevte Mostecko

Mostecko je regionem, k němuž v poslední době přitáhl pozornost zejména známý televizní seriál. Nabízí ale kromě míst spjatých s natáčením i řadu jiných zajímavostí. Které to jsou?

Allegro Days plné slev jsou opět tady 

Oblíbená nákupní platforma Allegro přinese v týdnu od 2. do 8. 9. tisíce produktů se slevou až 40 %. V nabídce najdete řadu výrazně zlevněných domácích spotřebičů a pomocníků, které vám ulehčí každodenní péči o...

Máte doma problém s poletujícím prachem? Poradíme, jak s ním zatočit

Také máte pocit, že je prach doma snad všude? Usazuje se na nábytku, víří ve vzduchu a nepozorovaně zatěžuje dýchací cesty. Ať už trpíte alergií, nebo jen chcete čistší prostředí, zbavit se ho nadobro není snad...

5 způsobů, jak dát korkovým zátkám druhý život

Kolik lahví vína jste už otevřeli – a kolikrát jste korkové zátky automaticky hodili do koše? Přitom jde o přírodní materiál s obrovským potenciálem. Zkuste tentokrát zátky nevyhazovat – mohou posloužit nejen j...

Pylová sezóna začíná aneb proč si pořídit čističku vzduchu

Oteklý nos, kýchání, rýma a oči jako angorský králík – to je jen malý výčet potíží, které každoročně trápí ty, kteří se potýkají s alergickou rýmou. Sezóna pylových zrnek se blíží i v roce 2025 – a s ní i náš t...