
Svatojánský chléb místo čokolády i kávy. Ochutnejte karob ve všech podobách
Alternativu ke kakau, nápoji dětství, najdete v karobu, známém také pod názvem svatojánský chléb nebo rohovník. Ve své původní domovině roste jako venkovní velký strom, doma jej ale můžete pěstovat i v květináči. Jeho zajímavý vzhled oživí každou zahrádku, v květináči pak budete mít netradiční pokojovku. A ještě jej využijete pro jeho prospěšnosti zdraví.
Místo kakaového prášku se využívá proto, že jeho konzumací se do těla nedostává kofein, neobsahuje alergeny, methylxantiny ani theobromin, čili látky na povzbuzení, které nesvědčí dětem. V našich podmínkách se často tvaruje jako bonsaj a kromě užitku využijete karob i jako dekoraci.
Svatojánský chléb: zdravě sladce
Rohovník není příliš náročný, jedinou podmínkou je teplé prostředí a dostatek vody. Vzdoruje maximálnímu mrazu do -5°C, ale to jen krátkodobě. Dařit se mu proto bude v mírně vytápěných místnostech a přes léto venku na terasách, dvorcích nebo balkonech. Pro zimní vegetační klid jej umístěte do místnosti s teplotou 5-10°C a zalévejte jen střídmě. Pokud ale chcete sklízet plody, pak rohovník umístěte do teplejšího prostředí, kde bude mít dostatek prostoru.
Strom karobu plodí až 20cm dlouhé lusky s jedlými semeny. Kromě přípravy prášku se dají využít i pro výrobu pálenky oblíbené ve středomoří.
Co je karob?
Karobový prášek se vyrábí z plodů stromu zvaného rohovník. Sladkou chutí nahrazuje sladidla při dietách a neobsahuje lepek. Je přírodním potravinovým aditivem.
Naučte se používat karobový prášek
Nutričně bohatý prášek obsahuje důležité vitamíny A, D, B, B2 nebo B3 nebo také kalcium, železo, fosfor či nikl. Při dietách je důležité vědět, že má vyšší obsah tuku, ale nižší procenta sacharidů. Místo čokolády se karob využívá i při obalování oříšků a suchých plodů.
Využívá se jako přírodní sladidlo, a to třeba i do koktejlů nebo omáček. Aromatizuje a zabarví pokrmy i nápoje. Často má uplatnění při dietách nařízených lékařem, protože jej mohou konzumovat i ti, kteří trpí alergií na lepek nebo sóju. Tvoří důležitou součást bezlepkových diet jako náhrada mouky.
Karobová čokoláda
Najdete ji v regálech se zdravou výživou, ale můžete si ji připravit i sami doma a lépe tak kontrolavat složení. Přirozeně sladká chuť potěší a v kombinaci s dobrými výživovými hodnotami doplní redukční dietu.
Skvěle se hodí třeba do brownies, pudingu nebo buchet. Těm dodá opravdu lahodnou chuť k nerozeznání od čokolády. Jako poleva nebo krém má jemnější chuť.
Ve směsi s fíky lze karobový prášek používat i jako náhražku kávy. To ocení zejména ti, které trápí vysoký tlak a nehodí se tak pro ně kofein ani jiné stimulační látky. Karob naopak zklidňuje a navozuje pohodu.
Svatojánský chléb
- snižuje hladinu cholesterolu v krvi
- působí proti průjmu
- lze jej konzumovat i při celiakii
- usnadňuje vykašlávání a odhleňuje
Vysoký obsah sacharidů v karobu
Výrobky s karobem jsou sice známé jako zdravé produkty, ale i při jejich koupi buďte obezřetní a studujte složení. Nezřídka se stává, že jsou to výrobky s vysokým podílem jednoduchých sacharidů a hlavně nezdravých tuků (palmový, kokosový, příp. ztužené tuky)
Karobový krém
Připravit jej můžete jako samostatný dezert nebo ho přidáte ke koláčům, buchtám nebo jiným dobrotám. Do mixéru se přidají následující ingredience: tofu, sójové mléko, sirup (např. agávový), karobový prášek, na oslazení stévie a pro vůni a chuť vanilkový extrakt. Krém nechte v chladu ztuhnout, ozdobte a máte připraveno k podávání.
Zdravá pochoutka není složitá, ani finančně náročná. Pokud jej doplníte o čerství ovoce, nebude mít chybu!
Proč se říká svatojánský chléb?
Svatý Jan se živil právě těmito lusky. Jeho kvality jsou známy odjakživa a oblibu si získal znovu s rostoucí popularitou raw stravy – tedy čisté, syrové a bez úprav, které by zničily výživové hodnoty.
Sladká karobová omáčka na dezerty
Dezerty při podávání dekorujte karobovým práškem rozmíchaným v rozpuštěném másle. Hned tak získají punc nebývalé pochoutky. Pro lepší konzistenci přidejte 200 gramů másla, 4 lžíce karobu asi 3 lžíce kukuřičného škrobu (přidává se jako poslední ingredience). Sladší chuti pak dosáhnete přidáním sladidla – stévie nebo ovocného cukru.
Koláče bez lepku
Karob se dá použít všude tam, kde jinak figuruje kakao. Spojením těstem s příměsí karobu a bez něj vznikne dezert dvou barev, který pak můžete dozdobit tím, co máte rádi. Třeba kombinace oříšků a ovoce nikdy nezklame.
Pokud zapékáte těstoviny nebo rýži na sladko, pak se karobu rozhodně nebojte. Nezklame ani v této kombinaci.
Svatojánský chléb je standardní součástí jídelníčku všech, kteří si zakládají na zdravé stravě a přírodních surovinách bez úprav. Oblíbu v něm ale našli i ti, kdo nemohou ze zdravotních důvodů kakao a přeci jen si rádi užívají sladkých dobrot.
Svatojánský chléb pochází ze subtropů, proto jej vypěstujete v teple. Jako pokojovka je vděčnou a nenáročnou rostlinou, která má zajímavý vzhled – hlavně, když vykvete.
Využití najde nejen v kuchyni, ale přidává se i do kosmetických a léčivých přípravků.
Chuti svatojánského chleba se rozhodně nemusíte bát. Ba naopak, oživí stereotyp a vašemu zdraví jedině prospěje.
Pěstování bonsají byl věnován krátký seriál:
Diskuse k článku