
Smaltované nádobí je užitečný flashback do dob prababiček
Smaltované nádobí najdete v kategoriích vintage vybavení domácností, v současnosti se ale připomíná díky možnosti použití na indukčních varných deskách. Smalt, hmota na pomezí skla a porcelánu, je generacemi prověřená technika ochrany kovu před korozí – dříve se smaltovalo téměř všechno, co mělo vydržet. Ideální pro vybavení kuchyně!
Využívání smaltovaného nádobí není krok zpátky, i když komu jde o propracované technologie, toho nejspíš smalt neosloví. Nové možnosti a postupy jej odsunuly do pozadí, i tak má ale stále své zastánce. Je třeba opatrnějšího zacházení, aby zbytečně nepraskalo.
Výhody pro moderní domácnost
- Nádobí ze smaltu jen tak nepoškrábete, je odolné vůči mechanickému poškození
- Nevadí mu ani vysoké teploty (odolá až 800°C) a agresivnější způsob čištění v myčkách na nádobí
- K dostání je v mnoha barvách a motivech
- Smaltované nádobí je vhodné pro použití na indukčních sporácích
- Patří mezi levnější nádobí a je tak dostupnější
Nevýhodou je naopak jejich náchylnost k poškození povrchu. Jakmile se vrchní vrstva odloupne, nemělo by se už nadále používat.
Má také horší tepelné vlastnosti. Na toho, kdo je zvyklý na moderní materiály, čeká při vaření ve smaltovaném nádobí strastiplná cesta nečekaných nástrah. Ale chce to jen cvik a všechno půjde zase jako po drátkách.
Co byste měli vědět, než začnete nakupovat nádobí
Nerez, ocel, hliník, měď... Materiálů pro výrobu nádobí je spousta a vyznat se v něm není jednoduché. Vybrat vhodný typ nádobí a přitom udržet jeho cenu v rámci rozumných hodnot tak může dát práci.
Mimo kuchyň se smalt uplatňuje i ve vybavení koupelen. Smaltovaná ocel je žádaným materiálem pro výrobu van, které jsou sice spolehlivé, ale pojí se s nimi možná více nevýhod, než výhod. Smalt má tendenci loupat se, a i když absorbuje hodně tepla, zůstává stále studený, což není nic příjemného.
Kde tradiční smaltované nádobí narazilo
Smaltované nádobí má v našich končinách historii. Vařily v něm prababičky a jejich babičky – a bez problémů. Jenže v současnosti je tu těžká konkurence. Extra odolné povrchy, které jsou schopny odolávat i velké záteži jsou přesně to, co dnes hospodyňky vyžadují. Tak proč se vracet zpět na začátek – ke smaltu?
I dnes jej ale oceňují lidé trpící alergiemi. Nobsahuje totiž nic, co by komukoliv mohlo z tohoto ohledu přitížit.
Výroba připomíná alchymii
Pokud zatoužíte po exkurzi do alchymistické dílny, pak stačí nahlédnout pod pokličku výrby smaltovaného nádobí nebo dalších výrobků. Základním pilířem kvalitního smaltovaného nádobí je poctivá příprava podkladu – kovu, která tvoří základní kostru výrobku. Ten se žíhá v peci, aby bylo odstraněno přebytečné napětí, poté chladne a vzápětí se mořil v kyselinách. Tím se zbaví nečistoty a okuje. Ze smaltu je je nutné odstranit i zoxidovaný podíl.
Neméně důležitá část se odehrává na závěr v peci. Smalt se musí při přesné teplotě roztéct do lesku a poté hned vyjmout.
Náročnému procesu se věnuje čím dál tím méně firem a narazit tak na poctivý výrobek není zrovna snadné. Náhražky (polymery) jsou měkké a zůstává v nich rýha po sebemenším tlaku. Na pravém smaltovaném nádobí poznáte stopy po vypalování – i když minimální, měly by tam být.
Poškození smaltovaného povrchu. Co teď?
Kromě nádobí se smalt používá i pro výrobu van nebo umyvadel, dřezů vaniček sprchových koutů. Dnes už se tento materiál příliš nevyužívá, ale pokud chcete renovovat starší zařízení, je to možné a nejedná se ani o příliš složitý úkon. Pro opravu smaltovaných povrchů jsou k dostání speciální akrylátové barvy. V několika vrstvách zacelí vzniklý prostor a nádoba může sloužit dál. Sami si poradíte i s větším poškozením. Smalt je k dostání i v tubě nebo spreji připravený pro okamžité nanesení na potřebné místo.
Se smaltovaným nádobím zacházejte šetrně
- Smaltovaným nádobám nevyhovují prudké změny teplot. Chladnout tedy nechávejte postupně pozvolně přirozenou cestou
- Smaltovanému nádobí nevyhovuje přímý plamen, vyvarujte se ho na plynovém sporáku i na rozpálených plotýnkách jiných sporáků
- K poškození při čištěná dochází často, nepoužívejte tedy prostředků s drsnými částicemi nebo hrubých drátěnek. Využívejte odmáčení!
Smaltované nádobí při touze žít zdravěji
Teflonem potažené pánve jsou symbolem snadné přípravy jídel, bez zbytečného oleje, Navíc se snadno čistí a udržují – zkrátka značka ideál. Jenže právě teflon nevyhovuje požadavkům na zdravý životní styl, jako materiál budí řadu otázek a tak je nasnadě, že se kuchaři i hospodyňky poohlíží po něčem bezpečnějším. A tady přichází na scénu zas a znovu se vší parádou smalt. Netoxické alternativy vybavení domácnosti jsou žádané a minimálně za vyzkoušení určitě stojí.
Smaltované nádobí nezapadlo v dějinách, jeho místo v kuchyních tu stále zůstává. Nemusí vyhovovat všem, i tak ale za pozornost rozhodně stojí. Pro ty, kteří se rádi vrací k osvědčeným materiálům je smalt jako dělaný.
Diskuse k článku