
Seriál bylinková zahrádka: tymián je sólista, chutná i voní velmi výrazně
V dřívějších dobách byl tymián receptem, jak se vypořádat náhlým přívalem melancholie. Později jej začali přidávat i do alkoholu a sýrů. Ostatně kombinace těchto dvou kvalitních kvalitních produktů se osvědčila jako zlepšovadlo nálady i dnes. Mít po ruce snítky čerstvého tymiánu není k zahození. Připravíte s nimi skvelé maso, omáčky, saláty nebo šťávy.
Jednotlivé druhy hrají barvami a menší odlišnosti najdete v barvě a vůni. Může jich být až 50! Nedorůstají velkých rozměrů, a tak kromě truhlíku nebo květináče ozdobí i skalku. Nenáročná rostlina nikoho nepřekvapí, když vyroste mezi dlažebními kostkami.
Tymián odpuzuje hmyz na okně nebo v zahrádce
Nemusíte jej pěstovat každé jaro znovu, protože roste více let po sobě. Jeho silice nevoní řadě škůdců a obloukem se mu vyhýbají.
Má rád, když se mu někdo v životním cyklu věnuje. Při odstraňování starších listů a květů vydrží dlouhou dobu svěží.
- Vyberte mu slunné místo v bezvětří
- Není potřeba hloubit místo pro vysazení, zasévají se těsně pod povrch, protože ke klíčení je nezbytné světlo
- Vyhovuje jim polosuchá půda
- Poradí si i v podmínkách, které jsou chudé na živiny
- Příliš mnoho živin způsobuje ztrátu aroma, proto nepřihnojujte
- Nejvíc prospěšných látek se v tyminánu nahromadí před rozkvětem – to je tedy vhodná doba pro sběr
- Na přelomu jara a léta se z bočních výhonků dají tvořit řízky
Užijete čerstvý i sušený tymián
Snítky tymiánu můžete z květináče odštípnout vždy, když bude potřeba. Pro sušení se sklízí nedřevnaté části rostliny. Ta je všemi prospěšnými silicemi a látkami napumpovaná hlavně před rozkvětem, a to je ten správný čas, kdy se k sobě váže do menších svazků.
Ideální sušení probíhá rychle na přímém slunci.
Silně aromatické byliny stačí do pokrmů jen špetka. Několik na drobno nasekaných lístků ochutí čerstvou šťávu nebo míchaný nápoj. Víc jich můžete položit na pečené maso – skvěle se hodí k rybám. Přibalte jej v létě na grilovačku k vodě a můžete si být jistí, že budete příčinou sbíhajících se slin všech v okolí.
Kromě ryb chuťově ladí i ke kuřecímu masu. Osvědčil se v nádivkách nebo jen jako ingredience, která pokrm provoní.
Svěží chuť ladí k rajčatovým omáčkám a polévkám.
Účinnou látkou v tymiánu je thymol, který ale zároveň může způsobovat potíže – hlavně dětem nebo citlivějším osobám. Kromě tymiánu je přítomný ještě v mateřídoušce a dobromyslu.
Tymiánový čaj nahradí lékárnu
Jeho vůně nemusí vyhovovat všem, ale ten, kdo se mu vyhýbá, neví, o co přichází. Všechny účinky, co se v něm nachází, by vydaly na pořádný nákup v lékárně.
Vyhledávanou bylinkou se stává na podzim s příchodem nachlazení, bronchitidy a bolestí v krku.
Dezinfekčními účinky zničí parazity a podpoří trávení. Nadýmání ani průjmy nejsou příjemným stavem, ale i s nimi si tymián poradí. Pohladí hlasivky, kterým pomůže od nepříjemných trablů.
Šálek čaje před spaním připraví tělo i mysl na odpočinek: odplaví bolest hlavy, zklidní a ukolébá.
Krémy z tymiánu se snadno vstřebávají a prostupují kůží k bolestivému místu. Ať už se jedná o revma nebo zánět, tymián kloubům jen prospěje.
Užívá se vnitřně i zevně, a to ve formě mastí, obkladů, výluhů nebo tinktury. Jeho antibakteriální účinky ocení všichni, koho trápí akné a kožní problémy. Patří totiž mezi nejúčinnější prostředky v boji se zanícenými místy.
Běháte rádi? Pak vyzkoušejte koupel pro unavené nohy právě s tymiánem. Osvěžující a léčebné účinky osvěží chodidlo a nakopnou k dalším výkonům.
Uvařte si dobrotu provoněnou tymiánem
Tymián má sám o sobě výraznou chuť, která na sebe strhne veškerou pozornost. Dominovat bude v kombinaci se zeleninou a jakýmkoliv masem, ale přidává se třeba i do polévek, citronových sušenek nebo salátů. Variabilita použití je tedy široká a některý z tipů stojí za to vyzkoušet.
Kuřecí prsa s máslovou omáčkou a tymiánem
Potřebovat budete dvě větši kuřecí prsa, tři stroužky česneku, 2 hrsti čerstvého špenátu, čtvrt hrnku čerstvého nasekaného tymiánu, lžičku sladké papriky, sůl, pepř, pět lžic másla a hrnek suchého bílého vína.
Kuře nasolte a okořeňte paprikou. Typián nasekejte na drobno společně s česnekem a směsí pokryjte kuře ještě před pečením. Plátky másla položte na kuře, vše podlijte vínem a dejte do trouby. V průběhu pečení se všechny chutě v pěkáčku spojí v lahodnou a lehkou omáčku.
Kromě tymiánu přispěje ke skvělé chuti hlavně máslo. I s ním je to ale lehká večeře, kterou budete mít hotovou během chvilky.
Jen těžko se dá splést vůně tymiánu. O její výraznosti svědčí třeba to, že v Egyptě býval součástí mastí k balzamování a v Řecku se osvědčila jako kadidlo. Ale co naplat, jednou je to koření, tak nemůže být mdlé. Masu i zelenině dodá netradiční a výraznou chuť, díky které nebudou nudně stereotypní. Jak si na něj jednou zvyknete, z vaší bylinkové zahrádky už nikdy nezmizí.
Diskuse k článku