
Seriál bylinková zahrádka: rozmarýn
Jen těžko budete hledat bylinku, která je tak dekorativní. Rozmarýn symbolizuje věrnost, a tak není náhodou, že zdobí klopy svatebčanů a patří do kytic pro nevěstu. Obřad pak dopřeje vjem pro všechny smysly. Vůní zahalí vše ve sém dosahu, a pak taky může doplnit celé menu, protože se hodí k masu i do chuťovek.
Pěstování rozmarýnu na okně i v zahradě
Rozmarýn patří do kategorie bylinek, které se hodí mít připravené pro použití k léčení i vaření. Častěji se voňavá stálezelená trvalka využívá v kuchyni.
Silně aromatická bylina roste jako keřík, proto se pěstuje spíše venku, kde má dostatek prostoru. Sahá až do dvou metrů a jak stárne, její stonky začínají dřevnatět. Energii čerpá ze slunce, kterého tak potřebuje dostatek. Závisí na něm jeho aroma a obsah všech prospěšných látek. Venku rozmarýnu proto vyberte místo, kde si ho bude moci užívat dosyta.
Vypěstovat ji uvnitř vyaduje jisté know-how. I když mu dopřejete prostor a slunečné místo, nemusí to být to pravé. Vysévá se v březnu a nejlépe sílí při teplotě kolem 20°C. Přesunem do chladnějšího prostředí (kolem 16°C) se mladé rostlinky otuží a jsou připraveny na přesun ven. Pro rozmnožení se častěji používá řízkování. Jistotu úspěšného pětování ale získáte se zakoupením vzrostlejší rostliny.
Pěstuje se i převislý rozmarýn zvaný prostratus. V truhlících a květináčích provoní okolí a navíc působí jako krásná dekorativní rostlina. Lístky totiž shora působí tmavě stříbřitě, z opačné strany mají šedivou barvu.
Rozmarýn je citlivka na chlad
Jako hrnková rostlina má jednu nesornou výhodu. Protože je citlivá na chlad, snadno ji přemístíte do prostor, kde teplota neklesá pod 5°C, ale zároveň není ani příliš vysoká, aby u rostliny mohl proběhnout vegetační klid.
Citlivost na chlad se liší podle druhů. Přezimovat venku je pro ně sice přirozené, ale nevšechny druhy jsou toho dnes schopny.
Mladé rostlinky se kupujína jaře a právě kvůli mrazu je potřeba vyčkat správné chvíl kdy poputují na záhon.
Univerzální léčivka. I to je rozmarýn
Obsahuje 1 až 2 % silice, verbenon, borneol, cineol, kafr, limonen a jiné. Z flavonoidů luteolin, apigenin, diosmetin a další. Nechybí diterpenové hořčiny, kyselina ursulová, oleanová, kávová a až 8%, tříslovin.
Rozmarýn je vhodné použít při nadýmání, poruchách chuti a špatném trávení. Jako součást pokrmů pomůže při rekonvalescenci po úrazech nebo vážnějších chorobách. Tonizující účinek podporuje nabírání nových sil!
Současná doba nepřeje pravidelnému stravování, a tak se nikdo nediví poruchám trávení, ztrátě chuti k jídlu a nadýmání. Rozmarýn se svým prokrvujícím a protikřečovým účinkem v trávicím traktu napomáhá mírnit tyto obtíže. Zlepšuje také zásobení srdečního svalu krví. Možná proto dříve věřili, že je bylinkou lásky.
Nezdřevnatělé části rostliny a drobné, ale tuhé lístky se sbírají před rozkvetem, kdy jsou nejaromatičtější a plnéprospěšných látek.
- Oceníte třeba třeba dezinfekční a protizánětlivé účinky.
- Šálek odvaru si dopřejte při nespavosti.
- Ve volnu si dopřejte povbuzující rozmarýnovou koupel.
Rozmarýn a nebezpečí při zálivce
Jedním z rizikových okamžiků je při pěstování rozmarýnu zálivka. Má s ní problém i v přirozeném prostředí, protože při větší vlhkosti začínají uhnívat kořeny. Odhadnout správnou míru není jen tak...
Právě z tohoto důvodu není přezimování venku jen tak. Při vysazování myslete na to, že potřebuje prostor. Volte raději větší květináče nebo rovnou kontejnery. Venku vydrží od května až do září a lehce se pak stěhuje do příjemnějšího prostředí.
Zdobí klopy svatebčanů a šaty jejich doprovodu. Snítky rozmarýnu nebo myrtypatří ke svatbám stejně jako svatební dorty a svíčková. Připnutím na svatební oděv se stáváte součástí velké události.
Chléb, sušenky a maso s rozmarýnem
Co s nasekanou hromádkou čerstvých rozmarýnových lístků? To je docela snadné. Perfektně ochutí jakékoliv maso. Usnadňuje trávení a nedělní oběd si tak můžete vychutnat v klidu, a to třeba i luštěniny. Používá se na hlavně na drůbež a skopové.
Pokud chcete dát vědět do širokého okolí, že připravujete exkluzivní grilované masí, pak k němu přihoďte snítku rozmarýnu. Ono vlastně stačí, když rozmarýn použijete k roztírání marinády nebo olivového oleje. Do něj se může i nakládat, stejně jako do octa.
Musí se používat jen střídmě, protože jinak jídlu dodává hořkou chuť!
Rozmarýn se používá v kosmetice apři přípravě parfémů. Objevuje se v mýdlech a v koupelových přípravcíc, protože na smysly působí relaxačně.
Experimenty s rozmarýnem bez obav
Pro ochucování masa a salátů se kromě drcených lístků hodí i směs soli s drcenými rozmarýnovými lístky.
Následující řádky nečtěte, pokud vás zrovna honí mlsná. Mlsné jazyky potěší krekry s rozmarýnem a parmezánem, preclíky s rozmarýnem a mozarellou nebo focaccia bread. Vzhledem se trochu podobá pizze, chuť je pak kombinací olivového oleje, bylinek, soli, občas cibule, sýru a masa. Může mít kruhový, ale i čtvercový tvar. Chutná jako pravá Itálie. Podává se k mnoha jídlům, využívá se k přípravě sendvičů a také je výživnější variantou těsta na pizzu. Stačí si jej tedy ozdobit vším, co máte na typické italské pochoutce rádi! A právě použitím rozmarýnu docílíte jedinečné dobroty.
Možná už jste právě zjistili, že ve vaší bylinkové zahrádce chybí rozmarýn. Teď už víte, proč je to chyba. Další sezóna výsadby bylinek se blíží, je tady příležitost pro nápravu!
Diskuse k článku