Seriál bylinková zahrádka: balkánský životabudič saturejka
Trvalo dlouho, než do našich zeměpisných poloh dorazil pepř. Před ním tu ale byla staurejka, jejíž vůně je černému přpři docela podobná, zatímco chuťově se ale blíží zase tymiánu. Nejdříve našla využití v léčitelství. Přidávala se do svařeného vína a starším lidem tato kombinace znovu vlila život do žil.
Možná právě to, jak tento „kouzelný" lektvar dokázal rozpumpovat energii, bylo důvodem, proč byla doporučována ženám ke zbavení frigidity a impotence.
Vypěstujte a užívejte
Výraznou chuť saturejky dobře znají v řadě národních kuchyní – typická je pro Balkán, středomoří, Kavkaz, ale také Anglii nebo Spojené státy. Už kuchařky ve 3. století počítají s její výraznou chutí na maso a ryby, u nás se stala známou až v 9. století. Od té doby ale nesmí chybět v mnoha směsích koření.
Saturejka zahradní (letnička) nebo horská (trvalka) není příliš vysokou bylinkou – dorůstá přibližně do výšky 30 cm. Celá rostlina je aromatická, v kuchyni se tak mohou používat celé snitky i samostatné drobné lístky. Vykvétá na konci července do drobných růžových až nafialovělých květů.
Není náročná, ale dopřejte jí teplo a dostatek slunce. Nároky nemá ani na zvláštní složení půdy, ani na přihnojování, ale dopřejte jí lehkou a mírně prohnojenou zeminu. Semena se dají na jaře sadit rovnou do země (ne příliš hluboko) nebo se sazenice předpěstují na okně.
Sušení saturejky, aby byla po ruce
Čerstvé snítky saturejky provoní pokrm na maximum a okolí dají na srozuměnou, jaká dobrota se u vás chystá. Uchovat si ji na pozdější použití není problém, protože se dobře suší a také v takovém stavu si zachová část vůně a chuti.
Ke sběru na sušení je ideální období květu. Nať se zavěšuje na slunné místo, kde se nechá dostatečně dlouho vyschnout. Samostatně se dají sušit lístky i květy. Pokud se sklízí hned po vykvetení, může se stát, že do zimy budete sklízet ještě jednou.
Balkánská kuchyně
Balkán je výrazným koutem Evropy v mnoha směrech. Označení v sebě nese trochu negativních emocí, trochu temperametu, o něco víc dobré kuchyně a hodně z krás tamní přírody. Jídlo je stejné, jako tamní lidé - silní, originální a jedineční. Chuti a vůně pokrmů dosáhnete použitím typických bylinek, mezi které patří i saturejka.
Čubrica a jiné směsi koření
Typickou chutí je směs koření zvaného čubrica. Najdete ji v receptech na maso, luštěniny, přidává se do kapusty, pro změnu a oživení chuti do zapékaných brambor. Tradičně je součástí receptů na zeleninové saláty, různé guláše, džuveč, musaku, kebab, zapékanou zeleninu nebo sekanou. Využívá se i do luštěninových nebo hustých zeleninových polévek.
Složení: sušená saturejka, řecké seno, sladká paprika, chilli nebo pálivá paprika, sůl, černý a bílý pepř
Saturejka do polévky: usušte a podle chuti nadávkujte následující bylinky - petržel, libeček, pažitka, saturejka
Na skok so Bulharska
Saturejka je v Bulharsku tradiční přísadou karbanátků. K mletému masu se kromě ní přidává Petrželová nať, paprika mletá sladká, cibule, vejce, olej, pažitka, omáčka worchesterová a dijonská hořčice.
V Srbsku patří mezi oblíbená jídla karbanátky připravené z několika druhů masa (tzv. Pljeskavica). Směs je obvykle složena z vepřového, telecího, jehněčího a hovězího s regionálními úpravami ve skladbě příměsí. Podle chuzi se přidává saturejka, která celou směs příjemně provoní. Dají se připravovat na plechu, pánvi nebo na grilu, kde v kombinaci s dřevěným uhlím dostanou originální chuť.
Směs koření na pečené brambory
Jednoduchá „rychlovka" na večeři ve všedním dnu spočívá v oloupání v brambor a jejich pečením v troubě na pečícím papíře se směsí koření, kde nechybí saturejka.
Kytička nejen do polévky
Polévky, vývary a dušené směsi dostanou světovou chuť díky „kytičce" z bylin. O čem že je řeč? Svazek čerstvých bylin se označuej jako Bouquet garni a vaří se s ostatními přísadami. Uvolňuje chuť i vůni, a díky tomu, že je svázaný, se při dokončení pokrmu snadno vyjme. Jeho složení se mění: součástí bývá petržel, tymián a bobkový list. V závislosti na konkrétním použití může zahrnovat také bazalku, krvavec, kerblík, rozmarýn, pepř, saturejku a estragon. Někdy se používá i zelenina, například mrkev, celer - řapíkatý (stonek nebo listy) i kořen, pórek, cibule a kořen petržele.
Nemusí se vždy jednat o úhledný svazek, protože bylinky lze vkládat i jednotlivě do sáčku z gázy a pod.
Léčivé účinky
V léčitelství má síla saturejky využití proti proti průjmům, známé jsou mírné močopudné účinky, používá se proti nadýmání a podporuje chuť k jídlu. Tlumí křeče, posiluje organismus a její látky působí protizánětlivě.
Moderní čarodějnice by ji jistě využívali při míchání afrodiziakálních lektvarů.
Pěstování na okně v květináči nebo truhlíku má jednu velkou výhodu: kromě využití v kuchyni poslouží i jako zajímavá okrasná rostlina. Její vzhled zaujme tvarem listů, ale i jasnou barvou. V případě potřeby si pak uštípnete snítku, která provoní velou kuchyni vůní balkánských specialit. Pokud vás už nudí tradiční bylinky, je saturejka ideální bylinkou pro získání neobyčejných chuťovcých zážitků.
Diskuse k článku