Poznejte exotické chutě Madeiry. Zdroj:shutterstock.com

Exotické chutě Madeiry

Dovolená a poznávání kultury jsou bezpodmínečně spojené také s kuchyní dané destinace. Na Madeiře se můžete těšit nejen z krásného počasí a dechberoucí přírody, ale také z rozmanitých chutných pokrmů.

Na své dovolené na Madeiře se můžete setkat s kuchyní definovanou především všeobklopujícím Atlantským oceánem a opravdu úrodnou půdou, kde se skvěle daří ovoci, zelenině i dalším plodinám. Jen máloco se dováží, takže se můžete těšit na lahodné pokrmy připravované z čerstvých lokálních surovin. Obecně vzato je místní kuchyně poměrně jednoduchá, ale to jí neubírá na skvělých chutích a výjimečném gastronomickém zážitku.

Za hlavní suroviny se dají považovat ryby, mořské plody, maso a ovoce. Mezi oblíbené a nejčastěji servírované ryby patří tkaničnice tmavá (podlouhlá úhořovitá ryba s jemným bílým masem) a tuňák, který se dává do salátů nebo se z něj připravují steaky. Setkat se můžete i s dalšími druhy ryb, jako je treska, pražma, pstruh, mečoun či losos. Z mořských plodů si pochutnáte například na krevetách, chobotnicích, olihních, kuželnatkách, langustách nebo mořských plžích. Z masa se používá hlavně hovězí, setkáte se však i s vepřovým a kuřecím. Za hlavní suroviny se dají považovat mořské plody. Zdroj:shutterstock

Díky mírnému subtropickému klimatu se na Madeiře daří exotickému ovoci, které dozrává až třikrát za rok. Těšit se můžete například na maracuju (mučenku), banány, mango, guavu, papáju nebo různé druhy citrusů. Opravdovým unikátem jsou pak plody monstery, ve kterých se opravdu zajímavým způsobem spojuje chuť ananasů a banánů. Ovoce se dá jíst samozřejmě jen tak, ale používá se i k přípravě různých sladkých omáček či do dezertů.

Oblíbenými surovinami jsou také kaštany a cukrová třtina. Z Madeiry pochází jedny z největších jedlých kaštanů v Evropě. Vyrábí se z nich zde likéry, zákusky, chléb a polévky a dokonce tu v listopadu mají i svůj vlastní svátek. Cukrová třtina se používá kromě jiného k přípravě sušenek a samozřejmě rumu.

Jako předkrm se většinou podává čerstvý chléb (bolo de caco) s česnekem. Madeirské polévky jsou spíše husté a často se k nim podává zmíněné pečivo. Běžnou přílohu k pokrmům představují brambory (vařené, ve formě hranolek atd.), sladké brambory, rýže, kostičky z kukuřičné polenty, chleba či zelenina.

Zdroj:shutterstock.com

Ani milovníci sladkého na Madeiře nepřijdou zkrátka. Nedílnou součástí dezertů jsou různé druhy exotického ovoce, ať už podávané čerstvé či flambované, samostatně nebo součást zákusků. Často se používá také karamel, zmrzlina a med.

A jaké konkrétní pokrmy tedy ochutnat?

Níže se můžete podívat na seznam několika tradičních madeirských jídel a nápojů, které byste během své dovolené určitě neměli vynechat.

  • Bolo de caco – chlebové placky z pšeničné a bramborové mouky
  • Sopa do trigo – velmi hustá a sytá pšeničná polévka se zeleninou

 

  • Sopa de tomate e cebola – rajčatová polévka s cibulí, česnekem, oreganem a pošírovaným vejcem

Zdroj:shutterstock.com

  • Espada preta – tkaničnice tmavá, připravuje se na různé způsoby a s různými přílohy, oblíbená je zejména s banány

Zdroj: shutterstock.com

  • Bife de atum – steak z tuňáka marinovaný v oleji s česnekem, solí a oreganem
  • Espetada – hovězí maso na špízu obalené či marinované v oleji, soli, česneku a bobkovém listu
  • Carne de Vinho e Alhos – vepřové kousky na víně a česneku, konzumuje se hlavně v době Vánoc
  • Picado – smažené hovězí kousky na česneku nejčastěji podávané s hranolky a zeleninou

Zdroj: shutterstock.com

  • Cozido Madeirense – vepřové maso dušené v jednom hrnci s nakrájenou klobásou a zeleninou včetně sladkých brambor.
  • Pudim de maracuja – pudink z vajec, kondenzovaného mléka a maracuji (mučenky)
  • Pudim de veludo – krémový pudink s pomerančovou nebo citronovou kůrou a karamelem
  • Bolo do mel – v překladu medový koláček, ve skutečnosti se však sladí melasou a obsahuje ořechy, kandované ovoce a exotické koření, nejčastěji se konzumuje v období Vánoc

​​​​​​​Zdroj: shutterstock.com

  • Pastel de nata – košíčky z listového těsta plněné žloutkovým krémem
  • Queijadas – dezert tvořený sýrem, vajíčky a cukrem
  • Brisa – značka místních limonád různých příchutí
  • Víno Madeira – fortifikované víno, lze si vybrat z několika variant od suchých vín až po sladká

​​​​​​​Zdroj: shutterstock.com

  • Coral – pivo vyráběné ve Funchalu z českého sladu a chmele
  • Nikita (niquita) – osvěžující sladký nápoj pocházející z městečka Camara de Lobos, který se vyrábí z překvapivé směsi piva, vína, džusu, vanilkové zmrzliny a kousků ananasu, někdy se můžete setkat i s nealkoholickou verzí

​​​​​​​zdroj: shutterstock.com​​​​​​​

  • Poncha – alkoholický míchaný nápoj připravovaný z bílého rumu, cukru, medu a citronové, pomerančové či maracujové šťávy
  • Aguardente – rum vyráběný z cukrové třtiny
  • Ginja – višňový likér​​​​​​​


Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Dědictví družstevního bytu má svá pravidla. Jak probíhá?

Zdravím a táži se na dědění družstevního podílu bytu. Máme s manželkou ve společ. vlastnictví byt. V případě ú...

Nejvyšší čas vyřešit těsnění do oken

Souhlasím, že těsnění oken je klíčové pro úsporu energie a zamezení úniku tepla. Nicméně bych doporučil být op...

Jak na výměnu vchodových dveří

Výměna vchodových dveří je určitě dobrá investice, ale klíčové je už to, jakou firmu si člověk vybere. Na trhu...

Vybírejte okna chytře aneb co potřebujete vědět před montáží

Dobrý článek. Já si myslím, že spousta lidí, když řeší výměnu oken, tak se v tom úplně nevyznají a dají na rad...

Jak vyřešit okolí bazénu? Možností je hned několik!

Zdravím, našel jsem stejnou dlažbu pod názvem: Presbeton dlažba 60x30x4,5 VERTO 4 šedá reliéf
Když tento náze...

Kuchyně od Oresi zkušenosti

My jsme po internetu hledali, kdo by nám udělal návrh kuchyně zdarma, protože všude jsme ...

Kuchyně od Oresi zkušenosti

Taky jsem byla řešit kuchyni u nich, protože u nás ve městě nebylo pořádně u koho a ta...

Kuchyně od Oresi zkušenosti

Kuchyni jsem pořizovala prvně, natož abych jí někdy navrhovala, takže mě překvapilo, ko...
Zobrazit všechna témata

Znáte systém AquaStop? Ochrání vás před vytopením

Prasklá hadice pračky nebo myčky dokáže během pár minut způsobit hotovou potopu. Pokud bydlíte v bytě, může vytékající voda napáchat škody nejen vám, ale i sousedům pod vámi. Jak se takovému scénáři vyhnout? Př...

Tepelná izolace z ovčí vlny: Může dávat smysl?

Přemýšlíte o tom, jaký materiál zvolit pro zateplení domu nebo chalupy? Možná jste narazili na ovčí vlnu – přírodní izolaci, která se čím dál častěji objevuje v ekologickém stavitelství. Má co nabídnout, ale má...

Pusťte se do údržby sítí proti hmyzu, než se mouchy a komáři probudí k životu

Na příchod jara, potažmo léta se už těšíme.Ale bzučící hmyz u ucha nebo vosí návštěva v kuchyni už tak příjemná není. Sítě proti hmyzu tyhle nepříjemnosti elegantně řeší, ale jen když fungují tak, jak mají. Teď...

Byt

Instalace solárních panelů na balkon: Výhody a nevýhody

Blíží se duben a slunce konečně začíná pořádně svítit. V době kolísavých cen energií a zvyšujícího se důrazu na ekologii přitom hledáme alternativní způsoby, jak snížit energetické náklady a zároveň chránit pla...

Trendy v interiérovém designu pro rok 2025

Hledáte inspiraci pro svůj interiér? Rok 2025 přináší čerstvé nápady, které spojují moderní estetiku, udržitelnost a praktické využití prostoru. Podívejte se s námi na to, co právě teď hýbe světem interiérového...

Jak vybrat zahradní houpačku? Roli hrají materiál, konstrukce i pohodlí

Zahradní houpačka zpříjemní letní posezení na zahradě i terase. Jakou vybrat? Podíváme se, co vše při výběru zvážit – od konstrukce přes materiály až po pohodlí a umístění.

Allegro Days plné slev jsou opět tady 

Oblíbená nákupní platforma Allegro přinese v týdnu od 2. do 8. 9. tisíce produktů se slevou až 40 %. V nabídce najdete řadu výrazně zlevněných domácích spotřebičů a pomocníků, které vám ulehčí každodenní péči o...

Máte doma problém s poletujícím prachem? Poradíme, jak s ním zatočit

Také máte pocit, že je prach doma snad všude? Usazuje se na nábytku, víří ve vzduchu a nepozorovaně zatěžuje dýchací cesty. Ať už trpíte alergií, nebo jen chcete čistší prostředí, zbavit se ho nadobro není snad...

5 způsobů, jak dát korkovým zátkám druhý život

Kolik lahví vína jste už otevřeli – a kolikrát jste korkové zátky automaticky hodili do koše? Přitom jde o přírodní materiál s obrovským potenciálem. Zkuste tentokrát zátky nevyhazovat – mohou posloužit nejen j...

Pylová sezóna začíná aneb proč si pořídit čističku vzduchu

Oteklý nos, kýchání, rýma a oči jako angorský králík – to je jen malý výčet potíží, které každoročně trápí ty, kteří se potýkají s alergickou rýmou. Sezóna pylových zrnek se blíží i v roce 2025 – a s ní i náš t...