
Podzimní evergreen: zahradní ohniště s posezením si užijí všichni
Přichází pravý podzim. Slunce ani přes veškerou snahu nehřeje tak, jak si pamatujete z léta, a místo něj se o slovo hlásí první mrazíky. Na polích se povaluje mlha a někde mezi spadaným listím a holými větvemi si můžete užít podzimní náladu ještě mocněji. K tomu potřebujete jedno: zahradní ohniště, které ale nepatří jen k sychravému podzimu.
Předpokladem vydařené opékačky jsou spolehlivě zkrocené plameny. To je potřeba zařídit bezpěčně a s jistotou. U malého ohniště si pak pochutnáte s dětmi na špekáčku, u velkého pohostíte klidně celou bandu přátel.
Vybudujte si zahradní ohniště
V každé zahradě se nedá vybudovat posezení v podobě altánu, pergoly nebo terasy. Nemusí vám to být ale líto, protože existuje i jedna méně nápadná možnost, jak vytvořit místo pro odpočinek a přípravu dobrot. Při opékání nad ohněm si užijete dobrou společnost a nakonec si ještě společně pochutnáte třeba na špekáčku.
Zahradní ohniště představuje nejméně náročnou úpravu terénu. V té nejzákladnější verzi vám jeho příprava zabere pár minut. Podívejte se ale na propracovanější ohniště, která jsou i zajímavou součástí zahrady nebo dvorku.
Ideální čas pro vybudování ohniště je právě teď. Zima se nenápadně plíží, pole osiřela a místa pro zahradní ohniště je tak spousta. Když si dáte záležet, budete mít vystaráno i v následujících letech.
Nechcete-li fádní zahradní ohniště, máte několik možností, jak oheň zkrotit:
- mírně zspuštěné ohniště obložené kameny
- ohniště se „zídkou" z navrstvených kamenů nebo cihel
- zapuštěné vyzděné ohniště s posezením
- mísa na oheň (plytká i hluboká, volně stojící i zapuštěná)
- přenosné ohniště
Oheň pod kontrolou
Strategické umístění ohniště přispěje k jeho častějšímu využívání. Může být dominantou zahrady nebo zůstat nenápadně zastrčené. Pohodlný přístup, dostatek prostoru a prostředí v závětří jsou ideálními předpoklady k tomu, aby se stalo nejvyhledávanějším místem zahrady.
Obklopit jej mohou lavice, stoly, židle i křesla a celý komplex je dokonce možné opatřit přístřeškem tak, aby kouř volně unikal.
Důležitým aspektem při budování jsou samozřejmě protipožární opatření. Riziko spočívá především ve vysokých plamenech a jiskrách. Pozor tedy na blízkost lesa, jiných dřevin nebo hořlavého vybavení obecně.
Dostatečný prostor kolem dokola je žádoucí nejen z pohledu bezpečnosti, ale i pohodlí. Ve větším prostoru pohostíte více návštěvníků, všichni budou mít volnost a navíc zbyde i dostatek místa pro přípravu jídla.
Vybudování trvalého ohniště
Proti šíření ohně slouží plytká jáma (asi 20cm hluboká, průměr cca 70cm). Zabrání se tak nejen šíření ohně, ale i poškození okolí, což oceníte například na jaře, kdy se příroda teprve probouzí.
Kolem vyhloubené jámy se vrství cihly nebo kameny. Vyšší dekorativní zídky vytvoří centrum celého místa a umožní širší využití ohniště. Budete moci nejen opákat, ale třeba zhotovit systém pro zavěšení kotlíku či pánve.
Ohniště snadno a rychle
Nejjednodušší cestou k ohniěti je využití nádoby, ve které se založí oheň. Z žáruvzorného materiálu se dají sehnat různě hluboké nádoby a mísy, které lze nechat stát volně nebo je usadit do konstrukcí z odolného materiálu.
Propracovanějším ohništín nechybí vydlážděné okolí a železná mřížka jako kryt.
Vrátit se do doby, kdy jste si připravovali skvělá kotlíková jídla jen z několika surovin, bude se zahradním ohništěm jednoduché. Dětem názorně ukážete názorným příkladem opak toho, co mohou vidět na obrazovkách: že existují i alternativní způsoby přípravy jídla bez mnoha pomůcek a elektrických pomocníků. Na letním táboře pak už budou mezi vrstevníky protřelými kuchtíky.
Kotlíkový guláš
Někdo je schopný za zážitky zaplatit velké peníze, přitom k nim není potřeba nic výjimečného. Voňavý kotlíkový guláš nepotřebuje žádné speciální sutoviny ani náčiní, přesto si na něm pochutnáte jako na žádném jiném pokrmu. Hlavní přísadou je v tomto případě totiž to správné prostředí!
Kotlíkový guláš se zrodil v Maďarsku a jeho jednoduchost z něj udělala rozšířené a oblíbené jídlo nejen trampů. Neznamená to ale, že je potřeba jen málo surovin – to spíše naopak.
Co budete potřebovat: hovězí maso, cibuli, brambory, červenou papriku, česnek sůl, olej, kmín, paprikové lusky, rajčata.
Postup: Začíná se od rozpálení oleje, zesklovatění cibulky, zasypání červenou paprikou. Maso se nakrájí na malé kousky a přihodí do kotlíku. Dusí se ve vlastní šťávě společnš s dalšími přidanými ingrediencemi. Jako poslední se přidává na drobno nakrájená paprika a rajčata.
Pokud chcete připravovat i jiné dobroty, pak se můžete inspirovat mezi recepty na jídla z jednoho hrnce.
Stavba zahradního ohniště není žádná věda. Oheň nesmí mít možnost šíření, jen tak bude podzimní zábava příjemným společně stráveným časem.
Diskuse k článku