Keramické brikety do grilu místo lávových kamenů? Chuti to jen prospěje
Keramické brikety jsou oblíbeným doplňkem plynových grilů. Jejich nespornou výhodou totiž je schopnost distribuovat teplo rovnoměrně a tím snížit spotřebu energie. Spolehlivě tak poslouží ro přípravu všech grilovaných pochoutek – od masa až po ovoce. Chuť přitom zůstane naprosto špičková. Snadno se dají zaměnit za lávové kameny, avšak proti nim poskytují jednu velkou výhodu.
Tou je právě schopnost keramických briket rovnoměrně rozkládat teplo, čehož nejsou lávové kameny schopny. Bez starostí se tak můžete u grilování věnovat i jiným činnostem, než je bedlivý dohled nad propékáním jednotlivých kousků masa a přílohy.
Proč vybrat keramické brikety
Levný provoz plynových grilů bývá vykoupen odlišnou chutí připravovaných pokrmů. Milovníci tradiční chuti lehce přismahnutého masa připravovaného na úhlí tak bývají většinou zklamáni. S využitím lávových kamenů bývají chuťové buňky už o něco spokojenější. Keramické brikety pak už dokáží docela věrně simulovat žhavé uhlíky a masu i zelenině dodají perfektní říz.
Do plynových grilů se dají využívat tradiční brikety, ovšem využití alternativních paliv je na snadě. Kromě lávových kamenů a keramickým briket se využívají i keramické dlaždice, jež jsou zase populární kvůli svému tvaru. Účinkem se neliší od předchozích dvou.
Keramické brikety není problém vyrobit, a tak se objevila spoustá druhů a dekorů. Co do funkčnosti příliš velký rozdíl neexistuje. Díky povrchu se dají snadno čistit, takže ukápnutí šťávy nebo marinády neznamená ani okamžitou změnu v chuti, ani budoucí následek.
Jak fungují keramické brikety
Použití keramických briket je stejně snadné jako u běžného uhlí. Musí se počkat, až se brikety rozžhaví a poté se nechají asi 10 - 15 minut dostat na správnou teplotu. Právě provozní teplota je alfou a omegou úspěšného grilování, protože to spočívá v rychlém zatažení povrchu masa. Tím vzniká typická kůrčička.
Stejně jako lávové kameny se keramické brikety používají opakovaně. K očištění postačí vystavit je po grilování vysokému žáru, který zničí všechny zbytky jídla.
Keramické brikety umí dodat masu příchuť
Věděli jste, že jsou k dostání i keramické brikety, jenž dodají masu specifickou příchuť? V Evropě nepříliš rozšířená vychytávka se však v severní Americe těší velké oblibě. V závislosti na zvoleném druhu dřeva může maso nasávat aroma z kouře - univerzálně se používá ořechové, pekanové nebo jablečné, pro hovězí a vepřové maso třešňové, sladkou chuť dodá broskvové dřevo.
I když keramické brikety minimalizují vznik škodlivin, také v tomto případě platí, že čím kratší dobu se maso griluje, tím lépe. Nejde teda o nasátí nežádoucích výparů, ale správný postup. Kdo má však nejradši lehce připálené okraje, proti tomu jsou všechny argumenty marné...
Diskuse k článku