Jak správně nabrousit nůž sekačky
Chcete dlouhodobě dosahovat kvalitního sečení trávníku? Pak se zaměřte nejen na její pravidelné čištění, ale také na údržbu a broušení žacího nože. Nůž můžete zanést do servisu, kde vám jej odborně přebrousí a vyváží, pokud však není výrazně poškozený či extrémně tupý, broušení zvládnete i sami. Přečtěte si, jak správně nabrousit nůž sekačky a na co všechno se při tom zaměřit.
DÁLE NA TÉMA: JAK VYBRAT ŽACÍ NŮŽ SEKAČKY
Zkontrolujte stav žacího nože
Součástí pravidelné údržby sekačky je kontrola žacího nože. Po každém čištění prohlédněte, není-li nůž viditelně poškozený. Pokud jsou na něm praskliny, je nerovnoměrně prohnutý či obsahuje výrazné nerovnosti, je třeba jej nechat opravit či vyměnit za nový. Poškozený nůž v sekačce rozhodně dále nepoužívejte. Při sečení by v lepším případě docházelo k velkým vibracím, které by mohly vést ke zničení sekačky. Poškozené nože odneste do servisu, kde vám doporučí další vhodný postup. V některých případech je oprava možná, jindy je třeba nůž nahradit za nový.
Demontujte nůž sekačky
Pokud se chcete pustit do broušení nože sekačky svépomocí, v první řadě jej musíte demontovat. Sekačku nejprve pečlivě očistěte a naklopte směrem dozadu na sběrný koš. Pokud byste chtěli sekačku obrátit na bok, musí z ní být odebrán olej a benzínu musí být v nádržce maximálně polovina. V opačném případě hrozí vylití oleje, který se dostane do karburátoru a může způsobit problémy se startováním i samotným chodem. Nůž sekačky demontujete povolením upevňovacích šroubů. Poté jej jednoduše vyjměte.
Broušení nože pomocí pilníku či brusky
Jakmile budete mít nůž sekačky demontovaný, můžete se pustit do jeho broušení. S velkou pravděpodobností bude ostří tupé. Zachovejte sklon a plynulými pohyby jej doostřete pomocí ručního pilníku. Máte-li k dispozici brusku, můžete použít i ji. Dejte si však pozor, abyste při broušení neodebírali příliš velké množství materiálu. Základem kvalitního broušení je co nepřesnější vyvážení nože. Vyvážení si můžete otestovat i bez použití speciálních vyvažovacích nástrojů. Do otvoru nože vložte tyč či šroubovák. Pokud se čepel viditelně naklání na jednu stranu, odeberte z ní pilníkem či bruskou trochu materiálu. Jakmile bude nůž v rovině, je čepel naostřená a vyvážená.
Přečtěte si další články o sečení:
Diskuse k článku